Patentkwestie: mag de iPhone caller-ID laten zien?

Romek Figa van Abraham & Son heeft een aanklacht tegen Apple ingediend. Volgens Figa overtreedt Apple een patent door bij een binnenkomend gesprek telefoonnummer en naam van de beller te tonen.

John AppleseedRomek Figa van Abraham & Son heeft een aanklacht tegen Apple ingediend. Deze keer gaat het niet om een prijsverlaging waardoor de heer Figa traumatische koopervaringen opliep. Ook gaat het niet om het feit dat Figa pas na aanschaf van de iPhone erachter kwam dat hij aan een AT&T-abonnement vastzit. Nee, Figa klaagt dat “bepaalde Apple-telefoons” (alsof er ook andere zijn?) een patent overtreden omdat bij een binnenkomend telefoongesprek het telefoonnummer en de naam van de beller worden getoond.


Figa schijnt een patent te bezitten, waarbij een telefoon bij een binnenkomend gesprek een koppeling kan leggen met een bestaande naam in het telefoonboek:

An automatic incoming telephone call number display system for detecting an incoming call and identifying the party associated with the incoming call number. The system includes a directory of telephone numbers and parties associated with those numbers. Circuitry detects the origin telephone number of an incoming telephone call and compares that number with numbers in the directory for identifying the calling party. A display permits the user to view the incoming call number and party associated with that number.

Kortom: het gaat om een methode waarbij het inkomende telefoonnummer wordt vergeleken met de contactnummers in het toestel, waarna de bijbehorende naam van de contactpersoon wordt getoond. Figa vraagt niet alleen dat Apple licentiekosten voor zijn uitvinding betaalt, maar wil ook dat een jury in de rechtbank beslist of Apple de telefoon mag blijven verkopen. Figa schijnt vooraf al contact met Apple te hebben opgenomen om het patent te licenseren, maar Apple weigerde omdat ze het niet met de voorwaarden eens waren. Volgens de aanklacht die Figa nu heeft ingediend is de functionaliteit besproken in een patent uit 1990. Je kunt je afvragen waarom Figa al die jaren heeft gewacht, terwijl andere toestelfabrikanten al lang dezelfde methode toepasten.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.