iOS game-update: Niko, Star Warfare: Alien Invasion, Burning Things en koopjes

Burning Things is een nieuw en gelikt iPhone- en iPod touch-spel voor kinderen. Niko is een platformgame met een originele springtechniek en scoort in korte tijd enorm goed - en Star Warfare doet denken aan Jet Force Gemini.

GU MA NIKO iPhone iPod touchVoordat we aantreden met de eerste iOS game-update van deze week, eerst even een persoonlijke noot. Zijn jullie ook zo verslingerd aan het Facebook-spel Triple Town dat vorige week uitkwam voor de iPhone en iPod touch? Wij kunnen geen genoeg krijgen van het mengsel tussen match-3 en dorp bouwen. Welnu, de in-app aankoop voor oneindige beurten is gezakt van 5,49 euro naar 2,99 euro. Misschien het vermelden waard. En nu over naar de nieuwigheden van vandaag.

Insecten raggen: Star Warfare

GU MA Star Warfare Jet Force Gemini iPhone iPod touchGamers met een geschiedenisboek in hun hoofd, zullen het wellicht nog wel wat zeggen. Jet Force Gemini (YouTube-link). Een Nintendo 64-game met een jongen, een meisje en een zwevende hond die verschillende planeten aandeden en schoonveegden in hun ruimtekloffies. Het spel, van de ooit zo bejubelde studio Rare, kwam meteen in ons op toen we Star Warfare zagen. Het spel plaatst je in een robotesk pak waarin je loopt met de linker stick, schiet met de rechter en kijkt met swipes over het beeld. Het doel mag bekend heten: aliëns schieten. Daarvoor kan je steeds meer en betere wapens sparen (wat helaas nogal lang duurt zodat het spel meer in-app aankopen slijt…) en inzetten op het buitenaardse gespuis. In het begin schiet je enkel met een mitraillieurtje en zeef je op de eerste planeet in de eerste missie al tientallen insecten en grotere insecten neer. En dat is het begin. Het worden er meer, ze worden sterker en na een paar van de totaal 30 missies verkas je naar de volgende planeet met hopelijk volgende wapens. Het ziet er goed uit, de camera bedient verrassend goed en het speelt soepel. Toch zal de Jet Force Gemini-liefhebber net als wij er een beetje beteuterd van zijn dat er geen opsmuk aan het spel zit. Geen verhaal, geen rode draad, geen ontdekkingselement. Het is overleven en overleven alleen. Of nee, toch niet, het kan ook samen! Star Warfare komt gepaard met een coöp waardoor je samen met een andere speler het gespuis tegen kan gaan. En dat is dan toch wel weer leuk.
Downloaden: Star Warfare: Alien Invasion (€0,79, universele app)

https://www.youtube.com/watch?v=cygt4i7f2sI

Kinderspel: Burning Things

GU MA Burning Things iPhone iPod touchWe besteden in de iOS game-update niet vaak aandacht aan spellen voor kleine kinderen. Meestal zijn ze belabberd afgewerkt, hebben ze niks om het lijf en zijn ze domweg niet interessant voor andere lezers. Burning Things mag een uitzondering heten wat ons betreft, vooral op het punt van afwerking. In de game voor de allerkleinsten ga je allerlei brandjes te lijf terwijl je voorbij rijdt met een brandweerauto. Het spel gebruikt daarvoor een aanstekelijke, platte stijl met een soort papieren achtergrondlucht. Voordat de brandweerauto de vier missies rijdt, tik je op de bovenste euh… hond (of kat of muis of iets dat erop lijkt) zodat hij (of zij of iets dat erop lijkt) via de brandtrap in de auto belandt. Daarna tik je op de motor om de auto te laten rijden. Vervolgens richt je op de brandjes om ze te doven met je beperkte watervoorraad. Je kan op de motor drukken om de auto weer even stil te laten staan dus is er geen haast. Ondertussen red je wel mooi allerlei blije dieren van hun brandende huizen (of bomen of iets dat erop lijkt). De taak is om zo weinig mogelijk water te gebruiken en toch zo snel mogelijk alle branden te blussen. Maar serieus… hier drie sterren op halen, vinden we lastiger dan 3 sterren halen op menig beginnerslevel van een Cut the Rope-achtig spel. Dus ja, geschikte peer en misschien wel voor meer dan kinderen tot en met 5 jaar, dit Burning Things.
Downloaden: Burning Things (€2,39)

Trailer van de Dag: Niko

GU MA Niko screenshot iPhone iPod touchSoms gaat het succes van een game harder dan je ooit durfde te dromen. Neem nu Niko, een platformspel met een katachtige in de hoofdrol. Platformers zijn de laatste tijd niet gek populair meer in de App Store. Het idee van knoppen op het scherm die je moet bedienen, lijkt welhaast af te schrikken en succes in de weg te staan. Maar Niko? 128 Lovende recensies nadat het 4 dagen in de store te downloaden is! Het spel heeft als trucje dat je achievements voor het spelen in Habbo Hotel kan vrijspelen, waardoor je bijvoorbeeld nieuwe meubels in de chattoepassing krijgt. Oké… Feit is wel dat Niko alle lof en succes dubbel en dwars verdient. Het is een springspel dat vanaf moment één al beter afgewerkt en volwassener voelt dan de meeste andere spellen in het genre. De besturing heeft een geinige gimmick. Je loopt met pijltjestoetsen, maar springt met het katapult-mechanisme van Angry Birds. Zodra je de onbeschrijfbare hoofdpersoon naar achteren trekt, zie je aan een stippellijn hoe zijn sprong zal verlopen. Als je vervolgens loslaat, kan je de richting van de sprong echter nog volledig veranderen met de toetsen. Daar wordt geen strobreed voor in de weg gelegd en het maakt de besturing echt onderscheidend van andere platformers. Dat het spel soms wat traag aanvoelt, wordt ruimtschoots gecompenseerd door snelle elementen, waarin je net als in Sonic van trampoline naar trampoline wordt geslingerd terwijl je alle sterren onderweg oppakt. In de gratis demo heb je zes levels tot je beschikking en voor 1,59 euro koop je de volledige game via een in-app aankoop. Daarin stapt het spel af van het scala grijs-groene levels en treedt ze warmer gekleurde omgevingen binnen die ondanks de toegenomen hoeveelheid obstakels, wel leuker ogen.
Downloaden: Niko (gratis, universele app)

De koopjeshoek

Elke dag zijn er niet alleen nieuwe games voor de iPhone en iPod touch, maar zijn al langer verkrijgbare spellen ook in de aanbieding om weer eens in de spotlight te staan. De iOS game-update kiest elke dag de leukste aanbiedingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2012, 18:25
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.