Apple’s vernieuwde Apple Maps later dit jaar onderweg naar Europa

Zit Nederland erbij?
Als je binnenkort een bezoekje brengt aan de Verenigde Staten, dan kun je daar extra gedetailleerd navigeren met Apple Kaarten. Het nieuwe kaartmateriaal komt nu overal in de VS beschikbaar en Apple start de komende maanden met de uitrol in Europa. Maar of Nederland al snel aan de beurt is, is nog maar de vraag.
Benjamin Kuijten -

Ruim anderhalf jaar geleden liet Apple weten dat Apple Kaarten compleet op de schop zou gaan. In de zomer van 2018 is begonnen met het opnieuw opbouwen van al het kaartmateriaal met eigen verzamelde data. Het resultaat is een veel nauwkeurigere weergave van de omgevingen, het wegennet en nog veel meer. In het persbericht laat Apple weten dat de vernieuwde kaarten overal in de VS beschikbaar zijn. Voor ons is het goed om te weten dat Europa de volgende bestemming is.

Vernieuwde Apple Kaarten komende maanden naar Europa

Bij de introductie van Apple Kaarten in 2012 was er veel kritiek op het kaartmateriaal. Plaatsen werden verkeerd aangegeven of waren helemaal niet op de kaart beschikbaar. De afgelopen jaren heeft Apple al flink geïnvesteerd in het verbeteren van Apple Kaarten, waardoor adressen, interessante locaties en meer nu al een stuk accurater zijn dan bij de start van de dienst. Daarnaast zijn er nog veel nieuwe functies bij gekomen, zoals rijstrookbegeleiding. In iOS 13 kun je ook verzamelingen in Apple Kaarten maken, zodat jouw favoriete locaties bij elkaar staan, en je aankomsttijd delen.

Apple Kaarten: nieuw vs. oud.

Het nieuwe kaartmateriaal bevat een veel nauwkeurigere weergave van gebouwen, straten en wegen en adressen. Ook de kleurweergave van het land is verbeterd, zodat je bijvoorbeeld duidelijk ziet waar bossen en parken zijn of waar zich meer industrie bevindt. Tijdens de navigatie krijg je ook betere instructies, zoals “Sla linksaf bij het volgende stoplicht”, in plaats van “Over 200 meter, linksaf slaan”. Apple heeft de nieuwe kaartgegevens verzameld met eigen wagens, die kriskras door Amerika reden. Inmiddels zien gebruikers in de Verenigde Staten ook waar er verkeerslichten en stopborden staan. Met Look Around kun je a la Street View rondkijken in de omgeving. Ook die functie komt naar meer plaatsen.

Bekijk ook

Apple Kaarten Look Around

Zo gebruik je Look Around in de Apple Kaarten-app

Look Around (‘Kijk rond’) is Apple’s variant op Google Street View. Het is te vinden in Apple Kaarten op je iPhone, iPad en Mac. Hoe gebruik je Look Around en wat heb je eraan in Nederland en België? Dat laten we zien in deze tip!

Wanneer komt Nederland?
Nu is de vraag wanneer Nederland aan de beurt is. Op Apple’s speciale website kun je vinden in welke landen en regio’s de eigen voertuigen rijden. Als we kijken naar welke Europese landen al in het lijstje staan, zien we voorlopig alleen nog Duitsland, Spanje, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, San Marino en Portugal.

Frankrijk, België, de Scandinavische landen en dus ook Nederland ontbreken nog. De kans dat we het nieuwe kaartmateriaal nog dit jaar in Nederland gaan zien, lijkt dus klein. Toch is het goed om te weten dat Apple behoorlijk vaart maakt als het gaat om de uitrol van het nieuwe kaartmateriaal.

Bekijk ook onze gids met de beste tips voor Apple Kaarten.

https://www.iculture.nl/tips/apple-kaarten-tips/

Reacties: 18 reacties

  1. Een keertje routebeschrijvingen voor fietsers zou wel fijn zijn

  2. Jammer dat je een developers account moet hebben a €99 per jaar om van de api gebruik te kunnen maken. Kaarten is een mooi alternatief voor google bij integratie in eigen domotica hobbyprojecten

  3. @Peter: helemaal mee eens

  4. Origineel geplaatst door Peter
    Een keertje routebeschrijvingen voor fietsers zou wel fijn zijn

    ja inderdaad ik hoop dat ze deze toevoegen bij IOS 14.

  5. Integratie met ov zou fijn zijn en routebeschrijving voor fietsers. Ik blijf voorlopig met Google maps

  6. google maps is gebruiksvriendelijk als apple maps

  7. @Syl: OV is al aanwezig is Kaarten

  8. Fietsroutes is onzin. Als ik ga fietsen weet ik waar ik naar toe moet dus laat maar zitten. Je mag tegenwoordig ook niet meer appen op de fiets dus wat heb je er aan? En anders pak je de wandelroute, kom je ook op je bestemming aan met je fiets.

  9. @JK: Je gebruikt Apple Maps niet voor het “appen” he, het is een navigatie app. Jij fietst dus alleen maar routes die je kent, een ander misschien niet.

  10. Origineel geplaatst door JK
    Fietsroutes is onzin. Als ik ga fietsen weet ik waar ik naar toe moet dus laat maar zitten. Je mag tegenwoordig ook niet meer appen op de fiets dus wat heb je er aan? En anders pak je de wandelroute, kom je ook op je bestemming aan met je fiets.

    Jij vindt fietsroutes onzin, dat wil niet zeggen dat iedereen dat vindt. En er bestaan fraaie houders voor op de fiets, of dacht jij dat mensen de hele tijd hun iPhone in de hand houden? 🤔

  11. @JK: Met de zelfde logica zijn autoroutes onzin. Als ik auto ga rijden weet ik waar ik naartoe moet.
    Denk dat er genoeg mensen zijn, vooral in grotere steden, die vaak navigatie op de fiets gebruiken. Kan gewoon met oortjes.

    Wandelroutes zijn het altijd net niet met de fiets, zeker in drukkere gebieden

  12. Fiets route is misschien wel of niet interessant. Dat is persoonlijk. Wat veel interessanter is dat je combinaties kan maken in je reis die plant. Dus fiets – trein -fiets/lopen bijvoorbeeld. Als Siri je dan waarschuwt dat je op tijd moet vertrekken vanwege drukte bij de treinen (ja standaard :-)) wordt het ineens wel handig. De reis is van deur tot deur maar ik kan niet combineren alleen maar het OV of alleen de auto.. Gezien de veranderende mobiliteit zou dat wel beter mogen zeker bij een bedrijf zoals Apple. Dat moeten we ze wel vertellen want bij hun zijn de afstanden anders en dus is het OV of auto en hier zijn meer combinaties….

    Daarnaast tussenstops zouden ook handiger in te richten moeten zijn in de route zoals via een plaats. Makkelijk met bijvoorbeeld route naar je wintersport locatie met een overnachting of tanken of eten onderweg. Natuurlijk kan je dat tijdens je rit ook doen maar vooraf plannen kan ook handig zijn.

  13. Mis 1 item, zowel in Apple kaarten als in Google maps, je actuele snelheid. Waze heeft dit gelukkig wel en daarom veruit de gebruiksvriendelijkste tm heden. Ook de meldingen op waze zijn goed & je kunt zelf ook meldingen maken. Maar met name de snelheidsmeter is een verademing….niet iedere auto, stoel en stuurinstelling geeft goed zicht op je kilometerteller.

  14. Origineel geplaatst door JK
    Fietsroutes is onzin. Als ik ga fietsen weet ik waar ik naar toe moet dus laat maar zitten. Je mag tegenwoordig ook niet meer appen op de fiets dus wat heb je er aan? En anders pak je de wandelroute, kom je ook op je bestemming aan met je fiets.

    Met de auto weet ik ook waar ik naar toe moet🤨en mag je ook de telefoon niet vasthouden. Maar dan vind je het wel praktisch. En ja met wandelroute kom je ook plaats van bestemming. Via wandelroutes. Zandpaden e.o. Beetje rare stelling van je.

  15. Het zou ook fijn zijn als grote voertuigen eens ondersteund zouden gaan worden. Geldt ook voor Google Maps en Waze.

  16. Weergave van maximum snelheid. Dat zou handig zijn

  17. Fiets routes is helemaal geen onzin. Appen en navigeren heeft niks met elkaar te maken. Voor de twee weleens zijn er degelijke klemmen op de markt waar je, je telefoon in kan klemmen.

    Navigeren op de fiets is toegestaan, alleen als je de route onderweg om wat voor reden dan ook zou moeten wijzigen moet je even stoppen.

  18. Tip voor fietsroutes: uitstippelen op de desktop op routeplanner.fietsersbond.nl (meerdere soorten routes mogelijk), vervolgens opslaan als gpx of kml en inladen in je favoriete kaarten-app op de iPhone. De mijne is TopoGPS, een app met altijd de laatste officiële topografische kaarten van NL (dus niet openstreet) voor een krankzinnig laag bedrag. Geeft geen actieve aanwijzingen op je scherm, maar de routeweergave is op kaart zo duidelijk dat je niet verkeerd rijdt.
    Zo hou je controle over je eigen route. Google Maps of Apple kaarten stuurt je nog te vaak langs drukke wegen.