Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Nieuw voorstel voor ePub-boeken met lichtgewicht DRM

Er wordt gewerkt aan een lichtgewicht DRM-variant voor ePub-boeken. De organisatie achter ePub heeft daarvoor een voorstel gedaan.

ipad-ereadersAls het om ebooks gaat is ePub uitgegroeid tot de standaard. Apple maakt er gebruik van, maar ook diverse andere spelers, al maken ze de onderlinge uitwisselbaarheid wel een stuk lastiger door gebruik van DRM. Het International Digital Publishing Forum, de organisatie achter de ePub-standaard, is nu van plan om een lichtgewicht DRM-oplossing te ontwikkelen. Daarmee zijn de boeken beveiligd, maar zijn ze wel gemakkelijker compatibel te maken op verschillende platformen. Een artikel op de website van de IDPF legt uit wat de plannen zijn. ePub biedt al basishulpmiddelen voor encryptie, maar geen volledig DRM-systeem. Dit heeft ertoe geleid dat fabrikanten hun eigen DRM-oplossingen zijn gaan maken, met als gevolg dat je een gekocht ebook lang niet op al je apparaten kunt lezen.


Er wordt nu gewerkt aan een oplossing. De nieuwe DRM voor ePub moet een standaard bieden: genoeg bescherming om het uitwisselen van bestanden tegen te gaan, maar eenvoudig genoeg om betalende gebruikers niet te frustreren. Daarbij wordt gedacht aan een wachtwoord-gebaseerde oplossing. Er is geen internetverbinding nodig om een boek te kunnen openen en als de ebook-aanbieder failliet gaat kun je nog steeds de boeken lezen. Er is zelfs gedacht aan uitlenen van boeken via bibliotheken. Slechts één obstakel is er dan nog over: bedrijven als Apple geven niet zomaar hun in eigen huis ontwikkelde DRM-oplossingen op. En Amazon maakt als belangrijke speler geen gebruik van ePub. Tot 8 juni kun je je mening geven over het voorstel.

Meer info: IDPF

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 mei 2012 om 16:22
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.