IKEA slimme verlichting TRÅDFRI, collectie uitgestald

Bespaartip: IKEA Tradfri schakelaar en sensoren werken ook met Philips Hue

Heb je zowel Philips Hue als lampen van IKEA in huis? Dan is er goed nieuws, want de goedkopere schakelaars van IKEA Tradfri zijn ook te gebruiken voor de Philips Hue-lampen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

IKEA slimme verlichting TRÅDFRI, collectie uitgestald
Als je wil overstappen naar slimme verlichting, dan kan dat een kostbare hobby zijn. Zo kost een standaard Hue-lamp al gauw zo’n €35 per stuk. Wil je deze los van de app ook met een gewone schakelaar bedienen, dan kost de Hue Tap rond de €50. Maar er is goed nieuws, want ook de accessoires van IKEA Tradfri blijken te werken in combinatie met Philips Hue-lampen.

IKEA Tradfri accessoires met Philips Hue

Zowel de IKEA Tradfri-verlichting als Philips Hue maken gebruik van het Zigbee-protocol, waardoor de lampen samen kunnen werken. Je hebt hiervoor echter wel de meest recente versie van zowel het Hue-systeem als van IKEA Tradfri nodig. Dit geldt ook voor accessoires van IKEA, waardoor deze dus een goedkoper alternatief kunnen zijn voor de schakelaccessoires van Philips Hue.

In onderstaande video legt een Deense gebruiker van HifiCentret uit hoe je een IKEA-schakelaar koppelt aan je Philips Hue-lampen. Let er dus op dat je van alle accessoires de meest recente firmwareversie nodig hebt. Dit geldt zowel voor de lampen als de accessoires zelf. Om IKEA-accessoires te kunnen updaten, heb je dus wel een Tradfri-hub nodig. Dat betekent dat je niet zomaar naar de winkel kan rennen om een losse schakelaar te halen, omdat deze in veruit de meeste gevallen niet meteen voorzien zijn van de meest recente versie.

Vervolgens maak je gebruik van de koppelingsmethode TouchLink. Je kunt hier bijvoorbeeld de ijzersterke Hue-app iConnectHue (link) voor gebruiken. Omdat je de schakelaars direct koppelt aan de Hue-lamp, kun je de werking ervan niet wijzigen via de Hue-app. Als je succesvol gekoppeld bent, kun je met de IKEA-schakelaars de lampen uit- en inschakelen en zelfs laten dimmen. Een nadeel is dat je geen scenes en kleuren kunt instellen voor Hue-lampen, omdat dit alleen voor IKEA-lampen geschikt is. Je kunt overigens ook de lampen van IKEA koppelen aan je Philips Hue-systeem, mits de lampen van IKEA voorzien zijn van de meest recente softwareversie.

Een voordeel van de schakelaars van Philips Hue is dat deze ook te gebruiken zijn in HomeKit, waardoor je er dus ook andere accessoires aan kunt koppelen. De accessoires van IKEA zijn niet geschikt voor HomeKit, maar alleen voor de IKEA-lampen en via bovenstaande methode voor de losse Hue-lampen. Wat HomeKit betreft moet je ook rekening houden met het feit dat de lampen van IKEA alleen geschikt zijn voor HomeKit als je ze met de IKEA-bridge gebruikt.

Een Tradfri-afstandsbediening kost zo’n €15, terwijl een Hue Tap zo’n €54 kost. De iets goedkopere Hue Dimmer-schakelaar heeft een prijs van ongeveer €25, dus als je al een Tradfri-set in huis hebt, is een IKEA-schakelaar het overwegen waard.

Via: iFun

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 november 2017, 15:11
Categorie Accessoires
Onderwerpen ikea, philips hue, verlichting

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.