FBI heeft senatoren bijgepraat over iPhone-hackmethode
De FBI heeft meerdere Amerikaanse senatoren verteld hoe de iPhone uit San Bernardino is gehackt. Het bureau heeft in ieder geval de Democraat Diane Feinstein al bijgepraat, aldus The National Journal. Later zal ook de Republikein Richard Burr worden ingelicht. Het duo Feinstein en Burr werkt aan een wetsvoorstel dat het gebruik van encryptie op consumentenproducten moet beperken.

FBI: ‘Niet bekend of er bruikbare informatie op staat’
De FBI en Apple waren tot voor kort verwikkeld in een rechtszaak, waarin de FBI hulp wilde bij het ontgrendelen van een iPhone. Apple weigerde medewerking, maar via een externe partij zegt de FBI er alsnog in te zijn geslaagd om toegang te krijgen tot informatie op de iPhone. Gisteren werd bekend dat de opsporingsdienst nog niet kan zeggen of er nuttige informatie op de telefoon is gevonden. Dat zal pas bekend worden gemaakt als de terrorismezaak is afgerond. De kans is echter klein dat ze in het openbaar zullen zeggen dat er niet veel soeps op het toestel stond.
De FBI weigert voorlopig om Apple te informeren over de gebruikte methode. Wel gaan ze lokale politiediensten helpen die met versleutelde iPhones zitten en vermoeden dat er bewijsmateriaal op het toestel staat.
De kans dat de FBI de methode zelf gaat onthullen lijkt klein, maar nu meer mensen op de hoogte zijn van de gebruikte methode wordt de kans ook groter dat het zal uitlekken. Wellicht niet via de senatoren zelf, maar mogelijk wel via correspondentie en hacks.
Witte Huis sterk verdeeld
Feinstein en Burr gaan deze week waarschijnlijk hun wetsvoorstel bekendmaken. Daarin wordt het gebruik van encryptie beperkt. Maar het zal lastig worden om de wet er doorheen te krijgen, want het Witte Huis is sterk verdeeld en de Amerikaanse regering wil zich er niet over uitspreken. Onlangs zei president Obama tijdens een interview op SxSW nog, dat hij vond dat overheidsdiensten toegang moeten hebben tot bepaalde informatie, om hun werk te kunnen doen. Maar binnen het kabinet van Obama is grote verdeeldheid over encryptie. Het Witte Huis is bovendien bang dat het wetsvoorstel niet zal worden aangenomen door het Congres, dat sterk verdeeld is. Daar komt nog bij dat dit jaar verkiezingen zijn, waardoor de huidige congresleden moeten beslissen over iets dat grote impact heeft op de nabije toekomst.
Aanpassing van wet uit 1994
Het wetsvoorstel van Feinstein en Burr wordt gemaakt onder de vlag van de Senate Intelligence Committee. Er zou in staan dat bedrijven een boete moeten betalen, als ze weigeren om een toestel te ontgrendelen. Het wetsvoorstel moet tot een aanpassing leiden van de Communications Assistance for Law Enforcement Act uit 1994. Daarin staat dat bedrijven hun communicatiesystemen zo moeten ontwikkelen, dat wetshandhavende instanties in staat zijn om toegang te krijgen met een bevel van de rechtbank.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple komt met Apple Snapshot-pagina: dit kan je ermee (30-04)
- Apple viert vandaag 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en zo krijg jij een exclusieve fysieke pin) (24-04)
- Gesloten Apple Store Amsterdam blijkt toch open: bewaker vergeet deur op slot te doen (22-04)
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
Fijn, zo’n 82-jarige die net voor haar dood nog even een wet gaat maken over iets waar ze nul tot geen verstand van heeft.
Belachelijk, een bejaarde die een wet gaat maken over beperken van encryptie? Waarschijnlijk wordt die wet ontzettend haalbaar *kuch*
Apple heeft dit ontzettend dom gespeeld. In plaats van dat ze zelf heel veel invloed en controle hadden kunnen uitoefenen (alleen telefoon ‘kraken’ met een machtiging van een rechter) heeft de FBI nu de vrije hand. Het was een unieke kans om samen te werken maar tegelijkertijd ook de belangen van iPhone eigenaren in de gaten te houden. Nu wordt het een oorlog: Apple die de gaten gaat proberen te dichten en de opsporingsdiensten die continu naar nieuwe gaten moet zoeken. Wat dat betreft is de FBI de nieuwe jailbreak community. Alleen met een enorm budget en heel veel knappe koppen (van hunzelf of die ze gewoon inhuren). En wie zijn de lachende derden: de georganiseerde misdaad en terroristen.
Ik zeg, Frank Underwood for President! 😎✨
Waarom is dat slecht? Het betekent juist dat Apple de beveiliging serieus gaat nemen. Als Apple continue onder druk wordt gezet, zal de beveiliging hopelijk ook beter worden. Er wordt niet voor niets de laatste twee jaar continue erop gewezen dat Apple inmiddels kroonprins op de lijst van de meeste vulnerabilities is die ieder jaar wordt gepubliceerd, waarbij vooral OSX en iOS het niet meer zo goed doen, relatief gezien tot andere system. Er is ruim raakvlak voor aanvallen en ik zie het op termijn gewoon gebeuren dat Apple daar geen controle meer over heeft. Voor mij is de FBI-zaak (hopelijk) een sterke drijfveer om daar iets aan te doen. Het had niet beter kunnen eindigen, vind ik.
Overigens heeft Apple ook geen beloningsprogramma voor hackers om vulnerabilities te melden, waardoor bedrijven als Celebrite en onafhankelijke hackers hun diensten voor veel geld kunnen aanbieden aan overheidsinstanties. Vorig jaar nog heeft een bedrijf $3 miljoen uitgeloofd voor iOS-exploits en daar zelfs nog de eis aan gesteld dat het via de browser moet kunnen. De offerte werd op gegeven moment ingetrokken, maar of het was gelukt werd natuurlijk niet meegedeeld. Er is dus al zoiets als een ‘zwarte’ markt voor exploits en Apple doet daar helemaal niets mee. Misschien dat Apple eens moet overwegen om wat meer geld in beveiliging te investeren voordat het te laat is.
The Land of the not so Free and the Home of the Brave.
Waarom zo denigrerend doen over ‘bejaarden’? Misschien heeft Diane Feinstein wel meer in haar mars dan jullie allemaal bij elkaar. Mij verbaast het dat juist Democraten zich verzetten tegen encryptie. Dat had ik eerder van Republikeinen verwacht. Hopelijk wordt het niets met die nieuwe wet.
Precies. Misschien biedt iemand met een breed perspectief op en ervaring met de morele kant van de zaak wel een beter antwoord dan iemand met de beste kennis over encryptie. Aangezien de Angel een morele kwestie is.
En daar schat ik senator met veel ervaring echt wel toe in staat