Appicoontjes in 2015: dit zijn de populairste kleuren

Wat zijn de populairste kleuren voor appicoontjes? Een analyse maakt duidelijk dat blauw en rood bij bepaalde appcategorieën erg populair zijn. Maar hoe zit het met groen?

Sorteer jij je iPhone-appicoontjes ook op kleur? Dan heb je waarschijnlijk een groot aantal apps met een rood, oranje of geel icoontje. Whee-Boon Yar bekeek twee jaar geleden wat de meest gebruikte kleuren voor appicoontjes zijn en nu heeft hij zijn onderzoek herhaald. Welke kleuren springen eruit?

Allereerst wat leuke weetjes:

  • Weerapps hebben meestal een blauw icoontje.
  • Gratis financiële apps zijn vaker blauw en betaalde financiële apps zijn vaker rood. Dit kleurverschil geldt ook bij nieuwsapps. Bij diensten is het precies andersom.
  • In de categorie ‘Eten en drinken’ vind je de meeste rode icoontjes.
  • Groene icoontjes komen relatief weinig voor, ook al maken populaire apps als WhatsApp, Duolingo, Spotify, Vine en Groupon gebruik van groen.

Hieronder zie je de meestgebruikte appicoonkleurtjes voor gratis apps:

Appiconen kleuren van gratis apps, top 200 in december 2015.

En vervolgens de kleuren voor betaalde apps:

Appiconen kleuren van betaalde apps, top 200 in december 2015.

Yar heeft zijn werkwijze dit jaar geautomatiseerd met een aantal Ruby-scripts, die automatisch informatie uit de App Store halen. Die scripts halen de iconen van de apps op en bepalen de belangrijkste kleur van het icoon. Vervolgens worden ze ingedeeld in de kleurcategorieën rood, groen, blauw, zwart, wit en grijs. Bij zwart, wit en grijs keek Yar ook nog naar de tweede kleur die het meest wordt gebruikt. De apps van Gmail, YouTube en Pinterest kwamen daardoor alsnog in de categorie ‘Rood’ terecht.

De cijfers hebben betrekking op de apps die tussen 16 en 22 december bovenaan de ranglijsten stonden.

Nog wat andere weetjes:

  • Productiviteits-apps zijn vaker blauw dan rood.
  • Eten en drinken en boeken hebben van alle categorieën de meeste rode icoontjes.
  • Financieel en Navigatie hebben van alle categorieën de meeste groene icoontjes. Maar zelfs daar is de kleur groen relatief laag (respectievelijk 20% en 18,5%).

Groen is veruit de minst gebruikte kleur. Wat betekent het nu als je zelf apps maakt? Als je wilt opvallen kun je het beste de kleur groen kiezen en niet de al overvloedig aanwezige rood- en blauwtinten. Je zou ook kunnen kiezen voor zwart wit en grijs, maar zoals je aan de grafieken ziet: die icoontjes springen er zelden tussenuit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 december 2015, 10:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen app store, kleur

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.