App Store Apple

Europese toezichthouders willen dat Apple datagebruik van apps duidelijker maakt

Europese toezichthouders willen dat Apple en Google hun softwarewinkels aanpassen voor gegevensgebruik. Het moet duidelijker worden hoe appmakers met je data omgaan.

Meer duidelijkheid over datagebruik

In totaal doen 27 Europese toezichthouders inclusief de ACM een oproep aan Apple en Google om hun appwinkels aan te passen. Het moet voor consumenten duidelijker worden hoe appmakers met je data omgaan. Dat is in de huidige situatie niet goed mogelijk. Het informeren van gebruikers is vooral belangrijk als er met klantdata geld wordt verdiend. Als de bedrijven geen maatregelen nemen kunnen er sancties volgen, zeggen de toezichthouders.


ACM-bestuurslid Hijmans van den Berg stelt:

Consumenten hebben het recht te weten wat de app doet met hun gegevens. De appstores van Apple en Google bieden die mogelijkheid nu niet. Dit moet zo snel mogelijk veranderen. Daarom hebben we als ACM het voortouw genomen bij deze gezamenlijke actie.

De gezamenlijke brief aan Google is hier te bekijken. Daarin staat dat gebruikers nu ver moeten scrollen om op een link te kunnen klikken, die naar de website van de ontwikkelaar gaat. De toezichthouders willen dat op de eerste productpagina duidelijk zichtbaar is wat een app met gegevens doet, zonder dat je daarvoor moet doorklikken naar de website van de maker.

App Store Apple

De ACM stelt dat consumenten erop letten hoe apps gegevens gebruiken en op basis daarvan hun keuze maken. Maar dat lukt alleen als ze die informatie goed kunnen vinden. Vorig jaar deden de toezichthouders onderzoek naar de informatievoorziening in appwinkels. Ook toen klaagde de ACM al over de informatievoorziening over datagebruik. De consumententoezichthouders werken samen binnen het netwerk ICPEN (International Consumer Protection and Enforcement Network).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.