Nieuwe-iPod-Kleuren

iPod Special Editions: deze zeldzame modellen van de iPod brengen geld op

Apple heeft allerlei iPod Special Editions op de markt gebracht en daarnaast verschenen ook speciale uitvoeringen voor Star Trek, X-Files en meer. Hier zie je beste Limited Editions op een rij.

Apple bracht op 23 oktober 2001 de eerste iPod op de markt. Het betekende een complete omslag voor de muziekindustrie en voor consumenten. De iPod leidde tot een cultureel fenomeen (witte oordopjes!) en zorgde ervoor dat we onderweg duizend muzieknummers op zak hadden. Er zijn in de loop van de tij dook heel wat special editions uitgebracht en in dit overzicht zie je ze op een rijtje.


oude iPods

iPod Special Editions

Bij een Special Edition van de iPod denk je misschien meteen aan de U2-versie, maar er zijn veel meer dan je denkt. In 2002, dus vlak nadat de iPod op de markt was verschenen, had Apple al vier Special Editions uitgebracht, in samenwerking met Madonna, Beck, No Doubt en Tony Hawk. Allemaal waren ze voorzien van een gegraveerde afbeelding aan de achterkant.

Dit zijn de meest interessante Limited Editions.

#1 The Beatles iPod Classic

Beatles iPod Special EditionJe hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar in 2008 bracht Apple een limited edition iPod Classic uit met materiaal van de Fab Four. Dat was bijzonder, want de Beatles hadden nooit een goede relatie met Apple vanwege een conflict over de merknaam ‘Apple’ en het duurde eindeloos totdat de catalogus uiteindelijk met veel fanfare op iTunes verscheen. De Beatles iPod Classic werd uitgebracht in samenwerking met warenhuis Bloomingdales en was gevuld met Beatles-nummers.

Beatles iPod BoxHij zag er echter niet uit zoals op de rendering hierboven, maar bestond uit een doos met een zwarte 120GB Beatles iPod, 13 originele cd’s (!) waarvan je de nummers nog wel even zelf moest digitaliseren, een gegraveerde plectrum en nog wat andere cd’s. Het pakket kostte $795 maar er zullen waarschijnlijk weinig mensen zijn die hun box hebben uitgepakt.

U2 Special Edition iPod

#2 U2 Edition iPod

Waarschijnlijk de bekendste Limited Edition iPod was die in samenwerking met U2. Het is nog steeds een van de mooiste iPods die Apple heeft uitgebracht en het was trouwens ook de eerste in de kleur zwart. De iPod werd gemaakt om U2’s album ‘How to Dismantle an Atomic Bomb’ te promoten.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Het ging om een iPod met 20GB opslag, die werd geleverd met een tegoedbon van $50 om de complete U2-collectie via iTunes te kopen. Aan de achterkant stonden de handtekeningen van Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen Jr. De limited edition U2 iPod was ook een van de laatste iPods met FireWire-aansluiting. De speciale iPod werd aangekondigd in 2004 en kostte $349.

Als je je afvraagt of jouw oude iPod nog iets oplevert: je kunt tienduizenden euro’s krijgen voor zo’n U2 iPod, maar dan moet de verpakking nog wel verzegeld zijn.

#3 PRODUCT(RED) iPod nano en iPod shuffle

Apple heeft in de loop van de tijd heel wat speciale uitvoeringen in de kleur rood uitgebracht, waarmee je het onderzoek naar aids kunt steunen. De eerste limited edition (PRODUCT)Red verscheen in 2006 en in de aankondiging ervan wordt ook meteen de link gelegd naar U2. Apple meldt: “(RED) is door Bono, zanger van U2, en Bobby Shriver in het leven geroepen om het bedrijfsleven te betrekken in de strijd tegen AIDS in Afrika.”

iPod Product Red

Later zouden nog veel meer uitvoeringen volgen. De iPod nano had 8GB opslag, genoeg voor 2.000 muzieknummers, terwijl de Shuffle het met 1GB opslag moest doen. Apple vroeg voor deze modellen dezelfde prijs als voor de reguliere kleuren, maar beloofde wel om 50% van alle opbrengsten ovet te maken naar het (PRODUCT)RED-initiatief van The Global Fund. Deze organisatie vecht tegen aids in Afrika. De rode iPhone 7 was de eerste iPhone die in het rood verscheen.

#4 iPod touch Limited Editions

Er zijn diverse Limited Editions van de iPod touch uitgebracht, al waren ze lang niet allemaal officieel gemaakt door Apple. Zo was de Star Trek iPod touch gemaakt door EtchStar.com, een bedrijf dat gespecialiseerd is in graveren. Ze maakten 200 stuks in samenwerking met de Star Trek-merkeigenaren. Achterop deze genummerde iPod was een grote Starship Enterprise te zien. Er was ook nog ruimte om je favoriete Star Trek-uitspraak toe te voegen. Je betaalde $469 voor het model met 16GB opslag, oftewel $169 extra ten opzichte van de winkelprijs.

iPod touch: Star Trek, 24 en Homer Simpson

Voor fans van Jack Bauer was er de 24 iPod touch, gemaakt door FOX. Er verschenen 2.000 genummerde stuks, met de mogelijkheid om de tekst op de achterkant naar eigen wens te laten aanpassen. De muziekspeler was voorzien van een groot logo van de ‘Counter Terrorism Unit: Domestic Unit – Los Angeles’. De prijs van $599 was het hoogste dat ooit voor een Limited Edition iPod werd gevraagd, terwijl je zelf nog alle afleveringen van de tv-serie erop moest zetten.

The Simpsons-fans konden een Limited Edition aanschaffen van The Simpsons ‘Homer Tested’ iPod touch. Op de achterkant zie je de mok van Homer Simpson waarvan 2.000 stuks zijn geproduceerd door FOX. Je betaalde $100 meer dan voor het standaard model zoals Apple ze in de winkel verkocht. Er was ruimte voor 30 karakters eigen tekst.

#5 iPod nano Special Editions

Er zijn meerdere Special Editions van de iPod nano verschenen, ook al werden ze niet allemaal door Apple zelf gemaakt. Zo zijn er iPod nano’s gemaakt voor X-Files, Street Fighter en Beverly Hills 90210. De Limited Edition X-Files iPod nano werd gemaakt om ‘X-Files: I Want To Believe’ te promoten. Achterop zie je de silhouetten van Scully en Mulder met wat helicopters. Deze is gemaakt door FOX en is zeldzaam, omdat er maar een paar exemplaren werden gemaakt. Je betaalde slechts $269 voor een genummerd exemplaar.

iPod nano special editions

De Street Fighter iPod nano is gemaakt door EtchStar en is de eerste iPod die was gewijd aan een game. EtchStar werkte samen met Capcom om de afbeeldingen te mogen gebruiken van Akuma, Balrog, Bison, Blanka, Cammy, Deejay, Dhalsim, Ehonda, Guile en meer. Ben je meer van de tv-serie Beverly Hills, 90210 dan kun je op veilingen op zoek gaan naar unieke exemplaren van deze Special Edition. Hij werd gemaakt door CBS en zorgde ervoor dat je de gezichten van Shannen Doherty, Tori Spelling, Jason Priestley en Luke Perry altijd op zak kon hebben. CBS verkocht deze speciale uitvoering met 4GB opslag voor $269, waarbij je ook nog je eigen naam erop kon laten graveren. Dat was $120 meer dan de winkelprijs. Alleen voor de echte fans dus. Je kon zelfs kiezen uit vijf kleuren: zwart, blauw, groen, roze en zilver.

#6 iPod photo

Bij de iPods denk je vaak aan de classic, nano, touch en shuffle. Maar er kwamen ook een paar andere modellen uit, waarvan veel mensen de naam alweer vergeten zijn. De iPod photo was gebaseerd op de iPod classic en het was de eerste Apple-muziekspeler waarmee je ook foto’s kon opslaan en bekijken. Je kon kiezen uit 40GB of 60GB opslag, genoeg om 25.000 foto’s te bewaren.

iPod photo

Apple beschouwt dit model als onderdeel van de iPod vierde generatie, vanwege het klikwiel en dezelfde behuizing. Maar er zaten toch ook wat vernieuwingen in, zoals een kleurenscherm van 2-inch die 65.536 kleuren kon weergeven. De software was voor het eerst ook in kleur en Apple gebruikte het nieuwe lettertype Myriad. De batterijduur was ook verbeterd naar 15 uur muziek luisteren. De eerste modellen verschenen in oktober 2004 onder de naam iPod Photo (met hoofdletter). In november 2004 veranderde Apple de naam in Apple photo (met kleine letter).

#7 Harry Potter iPod

De Harry Potter iPod verscheen in september 2005 in een speciale verpakking. Op de achterkant van deze iPod staat het wapen van Hogwarts. Hij was gebaseerd op de vierde generatie iPod en werd uitgebracht om de introductie van de Harry Potter-audioboeken te vieren. Technisch gezien was het een slechte deal, want een maand later bracht Apple al een compleet vernieuwde vijfde generatie iPod uit.

Harry Potter iPod

#8 Het iPod nano-horloge

iPod nano 2010De iPod nano is misschien wel de iPod die in de loop van de jaren het meest van design is veranderd (met de iPod shuffle als goede tweede kandidaat). De zesde generatie iPod nano was een vierkant blokje en werd al snel gebruikt als horloge. Accessoiremakers kwamen op de proppen met allerlei luxe bandjes – en daarmee is de iPod nano 6G de officiële voorloper van de Apple Watch. De vernieuwde zesde generatie die Apple in oktober 2011 uitbracht bevatte zelfs zestien wijzerplaten, waaronder de inmiddels bekende Mickey Mouse-wijzerplaat.

iPod nano wijzerplaten

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2022