iPod nano

De iPod nano is een kleine mediaspeler waarmee je muziek kunt luisteren. Wat moet je weten over de iPod nano en is dit model nog de moeite waard om aan te schaffen?

De iPod nano is een mediaspeler waarmee je muziek kunt luisteren. Met sommige modellen kun je ook video’s afspelen, foto’s maken en voicememo’s opnemen. Er zijn zeven generaties van de iPod nano verschenen, maar inmiddels maakt Apple geen nieuwe modellen meer. In 2017 stopte Apple officieel met de iPod nano, nadat er miljoenen van waren verkocht. Dit heeft ermee te maken dat er eigenlijk geen markt meer is voor losse muziekspelers zoals de nano. De meeste mensen hebben al een smartphone of tablet waar soortgelijke functies op zitten. Toch kun je de iPod nano nog steeds gebruiken om muziek te beluisteren. De kwaliteit van het apparaatje is zo goed, dat je er nog jarenlang plezier van kunt hebben. Je zult echter moeite hebben om nog een nieuw exemplaar in de winkel te vinden – dus wees er zuinig op als je nog eentje hebt liggen!

Wat is iPod nano?

De iPod nano is de meest copmlete mediaspeler die niet op iOS draait. Zoek je een mediaspeler maar vind je de iPod touch te duur en de iPod shuffle te beperkt, dan heb je met de nano een mooie tussenoplossing te pakken. Je hebt niet het grote scherm van de iPod touch en de hoeveelheid opslag is beperkt, maar je kunt er toch heel wat muziek op meenemen. Deze lichtgewicht, draagbare mp3-speler heeft in de loop van de jaren heel wat functies gehad, zoals videofilmen, video’s afspelen en FM-radio beluisteren. Voor een mediaspeler is het nog steeds een van de beste producten die je kunt krijgen.

iPod nano 5th

iPod nano modellen

De iPod nano was niet de eerste kleine iPod die Apple uitbracht. Dat was namelijk de iPod mini. Maar na twee generaties stopte Apple daar alweer mee en ging verder met de iPod nano. De allereerste iPod nano verscheen in de herfst van 2005 en werd sindsdien bijna elk jaar vernieuwd totdat het laatste model in 2012 werd uitgebracht.

iPod nano wijzerplaten

Dit zijn de modellen:

 • 1e generatie, modelnummer A1137: De originele iPod nano beschikte over een klein kleurenscherm en 1GB, 2GB of 4GB opslag voor muziek.
 • 2e generatie, modelnummer A1199: Apple verdubbelde de opslag naar 2GB, 4GB en 8GB. Ook kwamen er felle kleurtjes bij.
 • 3e generatie, modelnummer A1236: Deze iPod nano kreeg een heel ander uiterlijk en zag eruit als een kleine en dikke uitvoering van de vroegere iPods. Je kon kiezen uit 4G en 8GB en kon er ook muziek mee afspelen.
 • 4e generatie, modelnummer A1285: Apple ging terug naar een langwerpig model met een capaciteit tot 16GB en negen felle kleuren.
 • 5e generatie, modelnummer A1320: Deze ziet er hetzelfde uit als de 4e generatie, maar met een videocamera en FM-radio. Daarmee was deze iPod nano de meest veelzijdige iPod die tot nu toe was gemaakt.
 • 6e generatie, modelnummer A1366: Een compleet nieuw uiterlijk met vierkant scherm en multitouch-scherm. Video’s afspelen was niet meer mogelijk en ook de videocamera ontbrak op dit model.
 • 7e generatie, modelnummer A1446: Opnieuw een ander uiterlijk. Dit is een laatste model iPod nano, met groot touchscreen en een thuisknop. Daardoor lijkt deze iPod nano op een kleinere versie van de iPod touch. Apple voegde het afspelen van video weer toe en gaf dit model ook de mogelijkheid om via Bluetooth oordopjes en speakers muziek af te spelen.

ipod-nano-kleuren-2015

iPod nano functies

Zoals uit bovenstaande wel blijkt heeft de iPod nano in de loop van de tijd steeds andere functies gekregen. De meest recente versie iPod nano 7G heeft de volgende eigenschappen:
iPod Nano Hardware Features

 • Scherm: Rechthoekig 2,5″ multitouch scherm.
 • Geheugen: Flashgeheugen voor opslag van muziek, video en andere data. Je kunt deze iPod ook gebruiken als geheugenstick.
 • Bluetooth: Met de 7e generatie iPod nano kun je Bluetooth-oortjes en -speakers gebruiken, met eerdere modellen niet.
 • FM-tuner: In de 5e, 6e en 7e generatie iPod nano vind je een FM-radiotuner waarmee je naar radio kunt luisteren.
 • Accelerometer: De 4e, 5e en 7e generatie iPod nano beschikt over een accelerometer oftewel versnellingsmeter voor het detecteren van beweging. Daardoor kun je het apparaat in alle richtingen houden en het scherm draait vanzelf mee.
 • Lightning-aansluiting: de 7e generatie iPod nano beschikt over een Lightning-aansluiting, alle eerdere modellen hebben een 30-pins connector.

iPod nano in gebruik nemen

Heb je een iPod nano, dan kun je deze eenvoudig gaan gebruiken door de muziekspeler op een computer met iTunes aan te sluiten. Vink vervolgens aan welke muziek, video’s en andere content je op je iPod wilt gebruiken. Je kunt kiezen voor alle muziek of een selectie van afspeellijsten en/of albums. De iPod nano kan gekochte muzieknummers van iTunes afspelen, maar ook je eigen muziek. Wat echter niet kan is het luisteren naar muziek van Apple Music, want dit werkt alleen met een iPhone of iPod touch.

Voor het beheren van muziek en andere content op je iPod nano kun je iTunes gebruiken, maar ook allerlei software van derden. Je kunt geen apps van derden op de iPod nano installeren. Apple biedt zelf een beperkt aantal apps aan.

iPod nano kopen

De iPod nano is vrijwel nergens meer te koop. Toch zou je via Marktplaats en andere sites nog wel exemplaren kunnen vinden. Hou er rekening mee dat de meeste modellen alweer een paar jaar oud zijn, waardoor de batterij niet meer zo lang meegaat. Apple heeft tot 2017 de iPods via de Apple Store verkocht en er kunnen af en toe nog wat restpartijen opduiken bij andere aanbieders.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2018