Apple lanceert Cards-app voor iOS 5: kaart kost altijd 4,49 euro

Cards is de officiële kaarten verstuur-app van Apple voor de iPhone en iPod touch. Een kaartje verzenden is in Nederland echter schrikbarend duur en kost 4,49 euro.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Cards iPhone iPod touch iOS 5Op de releasedag van iOS 5 en iCloud heeft Apple ook haar recent aangekondigde Cards-applicatie in de App Store uitgebracht. Je kan er een echte kaart mee opmaken en versturen en die rechtstreeks betalen van je iTunes-tegoed. Het voordeel ten opzichte van andere kaartenapplicaties is dat je daardoor niet in de weer hoeft te gaan met andere, externe betaalmethoden. Het nadeel is dat Apple voor Nederland het buitenlandse tarief hanteert. Ook binnen de landsgrenzen kost een kaart versturen met Cards altijd 4,49 euro.

Het bedrag is nieuw in de rangorde van iTunes-betalingen. Een app of in-app aankoop rond dit prijsniveau kost namelijk altijd 3,99 euro of 4,99 euro. Deze tussenstap was er nog niet. Bovenal is het bedrag echter schrikbarend hoog. Ter vergelijking kun je met de Nederlandse applicatie HeyEllo al kaarten binnen Nederland versturen voor 1,10 euro!

Om de Cards-applicatie te gebruiken is het belangrijk dat je bij de instellingen behalve de locatievoorziening voor het fotoalbum, ook de locatie toestemming verleent aan Cards zelf. Anders geeft de applicatie een foutmelding en kun je geen foto selecteren. Cards heeft in totaal 21 verschillende ontwerpen van kaarten. Allemaal zijn ze rechthoekig en de meerderheid ervan maakt gebruik van de mogelijkheid om er een foto in te zetten.

Als je een kaartontwerp gekozen hebt, kom je in een scherm waarin je opties hebt om de buiten-, binnenkant en de envelop van de kaart te beschrijven. Als je voor een kaart met foto hebt gekozen, kun je die natuurlijk ook selecteren uit je fotoalbum of ter plekke een foto maken. Nadien kun je die verschuiven en vergroten en verkleinen binnen het frame. Ook de tekst op de voor- en achterkant kun je wijzigen, maar het lettertype dat erbij hoort niet. Dat is onderdeel van het ontwerp van de kaart.

Het beschrijven van de kaart is niet erg handig in Cards. De standaardtekst die je bewerkt, komt erg groot in beeld. Zeker als de tekst erg breed is en je snel typt, is het lastig om tekst te selecteren en te bewerken. Dat komt omdat je niet alleen de cursor van de tekst beweegt, maar ook de camera omdat er zo weinig tekst in beeld komt. Als je een adres en eventueel verzendadres hebt geschreven, worden beide gecontroleerd. Eerst geef je handmatig aan in welk land het adres te vinden is en daarna gaat de app na of het adres bestaat. Als het goed gaat, kun je de kaart versturen met de knop rechtsboven in beeld. Daar prijkt in ons geval altijd de prijs 4,49 euro. Als je daarop klikt, verandert de knop in ‘Koop’ en wordt er 4,49 euro van je iTunes-tegoed of verbonden rekeningnummer afgeschreven. Uiteraard wordt de kaart daarna ook verzonden.

De Cards-app ziet er verzorgd uit. Schakelen tussen de verschillende kanten van de kaart gaat gepaard met vloeiende animaties en het ontwerp van de kaarten zelf is niet erg afwisselend, maar wel beschaafd. Zolang de prijs van een kaart versturen echter zo hoog blijft, zijn er betere alternatieven op de markt. Die somden we in een recent artikel over de kaarten verstuur-app SendMe al op.

Downloaden: Cards (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 oktober 2011, 3:05
Categorie Lifestyle
Onderwerpen apple, ios 5, wenskaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.