Tim Cook vindt niet dat Siri achterloopt door strengere privacy

Apple krijgt wel eens kritiek dat Siri minder slim is dan assistenten van andere bedrijven, omdat de privacy van klanten heilig is. Maar Tim Cook is het daar niet mee eens, vertelt hij in een nieuw interview met Vice.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Terwijl andere bedrijven massaal gebruikersdata verzamelen en analyseren om precies te weten wie je bent en wat je doet, kiest Apple voor een andere insteek. Zo zitten er in iOS 12 nieuwe functies om je gedrag en dagritme te leren kennen, zodat Siri daarop kan inspelen. Maar die info blijft alleen lokaal op je toestel. Apple gebruikt het niet om je advertenties te kunnen voorschotelen of om andere producten slimmer te maken. Apple krijgt daarop wel eens kritiek, dat Siri nergens verstand van heeft en minder weet dan concurrerende assistenten. Tim Cook is het daar (uiteraard) niet mee eens, zo vertelt hij in het interview.


Cook in eigen bewoordingen:

Het verhaal dat sommige bedrijven je willen doen geloven is van: ‘Ik moet al je data hebben om mijn dienst beter te maken’. Ik geloof daar niet in. Wie dat zegt, praat onzin.

Cook doelt dan vooral op Amazon, Facebook en Google, die data verzamelen van toestellen van gebruikers om bijvoorbeeld nieuwe functies te ontwikkelen. Apple doet dat niet en daardoor heeft Siri te maken met allerlei privacybeperkingen. “We dagen ons uit om zo weinig mogelijk te verzamelen”, zegt Cook erover.

En als we iets verzamelen, dagen we ons uit om het zo onherkenbaar mogelijk te maken. We lezen niet je e-mail en je berichten. Je bent niet ons product. We bouwen geen gedetailleerde profielinformatie en geven andere bedrijven niet de mogelijkheid om dat te kopen en gericht te adverteren. Dat is niet de business waar we in zitten.

Cook sprak in het interview ook over de gang van zaken in China, overheidsregulering, de controverse rond Alex Jones en andere zaken die wat minder interessant zijn voor Europese Apple-gebruikers. Cook is van mening dat technologie niet per definitie goed is. Het ligt vooral aan de maker van de technologie, dus in dit geval Apple. Ook is Cook ervan overtuigd dat mensen een gecureerd platform willen: dat er iemand is die apps, podcasts en dergelijke al gecontroleerd heeft met menselijke selectie. “We nemen geen politiek standpunt in. We leunen niet naar de ene of andere kant. Als je in de App Store en in podcasts kijkt, dan zie je alles van erg conservatief tot erg progressief. En zo moet het ook zijn.”

Reacties: 7 reacties

  1. Maar waarom is Siri dan wel zo slecht? En loopt het zoveel achter? Tim cook?!

  2. Leuk interview, de interviewer kijkt alleen wel erg treurig.

  3. Volgens mij zegt hij juist WEL dat Siri achterloopt omdat men geen (minder data verzamelt, en vervolgens legt hij uit waarom ze geen data verzamelen…

  4. Had je een goede reden dat Siri slechter is gebruikt hij hem niet. Wat is dan wel de reden?

  5. Door het gedachtengoed van Apple ben ik nog niet geheel m’n vertrouwen in technologie (web-based) verloren. Het zou verboden moeten worden voor bedrijven om jouw gedrag op internet te monitoren en volledige profilen op te bouwen. Ik mag ook niet bij iemand in de tuin staan om te kijken wat de buren doen. Dat heet dan meteen spionage en stalking.

  6. Siri zou slechter zijn omdat o.a. contextuele vragen vaak mis gaan; Siri “onthoudt” je eerdere vraag niet (goed), dus referentie daaraan werkt niet.
    Denk aan; “wie is de president van de USA”, met na het antwoord van Siri “waar ging hij naar school”.
    En Siri geeft nog te vaak aan dat het antwoord op internet gevonden kan worden…

    Maar door de integratie in iOS zorgt er wel voor dat Siri dingen kan regelen op je telefoon…

  7. Origineel geplaatst door Robin
    Door het gedachtengoed van Apple ben ik nog niet geheel m’n vertrouwen in technologie (web-based) verloren. Het zou verboden moeten worden voor bedrijven om jouw gedrag op internet te monitoren en volledige profilen op te bouwen. Ik mag ook niet bij iemand in de tuin staan om te kijken wat de buren doen. Dat heet dan meteen spionage en stalking.

    Ben het grotendeels met je eens. Verboden om te profilen hoeft voor mij niet perse. Dat moet iedereen zelf bepalen, maar ik vind wel dat bedrijven eerlijker en transparanter moeten zijn. Simpelweg verkondigen dat ze privacy hoog in het vaandel hebben staan slaat vaak nergens op. Het enige wat ze daarmee willen zeggen is; je privacygevoelige gegevens die je met ons deelt staan veilig op onze servers en we proberen ervoor te zorgen dat de gegevens niet in handen komen van kwaadwillenden die onze systemen proberen te hacken.

    Maar wat ze altijd zoveel mogelijk verhullen is dat ze de privacygevoelige gegevens gebruiken om te profileren en juist die data te verkopen aan bedrijven die jouw een advertentie willen aanbieden.

    Maar de bedrijven waaraan jouw profiel wordt verkocht daarvan is niet bekend hoe zij met jouw data omgaan.