susan-wagner-apple

Nieuwe topvrouw bij Apple is Susan Wagner

Apple heeft Sue Wagner benoemd tot nieuwe topvrouw in de raad van bestuur. Ze vervangt Bill Campbell, een goede vriend van Steve Jobs.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

susan_wagnerApple heeft Susan L. Wagner benoemd tot nieuwste bestuurslid van Apple. Wagner vervangt Bill Campbell, een trouwe vriend van Steve Jobs en tevens het langst zittende lid van de raad van bestuur bij Apple. De benoeming is onderdeel van Tim Cook’s plannen om de raad van bestuur te vernieuwen: de meeste leden zijn ouder dan zestig en waren benoemd in een periode dat Steve Jobs nog CEO was. Eerder werd al bekend dat Cook iets aan de samenstelling wilde veranderen: deels omdat het bestuur voornamelijk uit Jobs-oudgedienden bestond, maar ook omdat het met de diversiteit niet zo best was gesteld.

Andrea Jung (vrouw en van Aziatische afkomst) was de enige uitzondering in het bestuur, dat verder alleen uit mannen bestond. Terwijl Cook zich graag profileert als een voorstander van diversiteit.

Een aantal iCulture-lezers meende bij ons eerdere artikel dat Tim Cook ze best mocht bellen voor een nieuwe bestuursfunctie, maar de keuze van Apple viel op Susan Wagner. Ze is medeoprichter van investeringsmaatschappij BlackRock en bekleedde daar verschillende functies. Wagner heeft verder nog functies bij Swiss Re, Wellesley College en Hackely School.

Tim Cook vertelde in de aankondiging over Wagner dat ze vooral nodig is voor het opbouwen van wereldwijde business, ook in opkomende markten. Bovendien heeft ze verstand van financiën en van overnames:

Sue is a pioneer in the financial industry and we are excited to welcome her to Apple’s board of directors. We believe her strong experience, especially in M&A and building a global business across both developed and emerging markets, will be extremely valuable as Apple continues to grow around the world.

Bill_Campbell

Vertrekkend bestuurslid was goede vriend van Steve Jobs

De vertrekkende topman Bill Campbell is inderdaad een Jobs-oudgediende. In een interview met Forbes vertelt hij over zijn jaren bij Apple:

I watched him emerge as a CEO in real time. I had a continuum with him. I watched him when he was general manager of the Mac division and when he went off and started NeXT. I watched Steve go from being a creative entrepreneur to a guy who had to run a business.

Jobs en Campbell werden buren in Palo Alto, waar de jonge Steve Jobs regelmatig even aanklopte. Soms wandelde Jobs de tuin van Campbell in en ging bij het zwembad zitten. Tijdens één van die toevallige bezoekjes vroeg Jobs aan Campbell of hij in het bestuur van Apple wilde plaatsnemen. “Tuurlijk”, zei Campbell zonder te aarzelen.

Campbell vertelt ook over Tim Cook: hij noemt hem een rustige, bedachtzame man. Cook bestudeert een onderwerp goed, voordat hij een beslissing neemt. Maar hij heeft ook een warme, menselijke kant: toen het nieuws over Campbell’s vertrekt bekend werd, belde Cook om te vragen of hij een donatie kon doen namens Campbell. De keuze viel op een project in Campbell’s geboorteplaats in Pennsylvania:

That’s the way he thinks. In his warm way of saying goodbye to me he’s going to do something warm for me, make a contribution to my home town.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2014, 12:08
Categorie Apple
Onderwerp apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.