Nederland loopt voorop met betalen via wearables

Nederland is in heel Europa de absolute koploper wat betreft betalen met een wearable, bijvoorbeeld met je Apple Watch. Een derde van alle transacties met wearables komt uit Nederland, zo maakt Mastercard bekend.

Sinds dit jaar is Apple Pay in Nederland actief, inmiddels bij de drie grootste banken van het land. Ook andere betaalmethodes zijn inmiddels beschikbaar bij enkele banken, zoals Fitbit Pay en Garmin Pay. Deze week is ABN AMRO nog gestart met Swatch Pay, waarmee je met een simpel horloge contactloos kan betalen. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat we in Nederland voorop lopen met dergelijke betaalmethodes.

‘Nederland koploper bij betalen via wearables’

Op dit moment kun je in 26 Europese landen betalen met wearables, zoals een smartwatch, ring of armband. Voor dit onderzoek keek Mastercard dan ook zowel naar actieve als passieve wearables. Actieve wearables zijn draagbare accessoires waar een batterij in zitten. Het aantal wearabletransacties is in Europa het afgelopen jaar verachtvoudigd. 33% van alle betalingen met zo’n draagbaar accessoire in 2019 zijn afkomstig uit Nederland. Op flinke afstand volgen het Verenigd Koninkrijk (18%), Zwitserland (8%) en Rusland (8%). De volledige top 10 ziet er zo uit:

  1. Nederland
  2. Verenigd Koninkrijk
  3. Zwitserland
  4. Rusland
  5. Polen
  6. Zweden
  7. Tsjechië
  8. Finland
  9. Duitsland
  10. Oekraïne

Niet alleen Europees gezien scoort Nederland goed, want ook wereldwijd gooien we hoge ogen. Alleen in Australië worden meer betalingen met wearables uitgevoerd. De top 10 wereldwijd bestaat, los van de VS op de achtste plaats, uit louter Europese landen.

Apple Pay met Apple Watch bij ING.

Uit dit onderzoek komt ook naar voren dat één op de vijf volwassenen een smartwatch of fitnesstracker draagt. Een groot deel hiervan is geschikt om mee te betalen. In Nederland zet ABN AMRO vol in op betalen met wearables, terwijl ook Rabobank Fitbit Pay en Garmin Pay ondersteunt.

Onlangs spraken we met Arjan Bol van Mastercard voor de iCulture Podcast. Daarin legt hij uit hoe Mastercard ervoor gezorgd heeft dat Apple Pay mogelijk werd. Ook spreekt hij daar over Apple Pay in het OV, de toekomst van betalen en meer.

Bekijk ook

iCulture podcast #S02E04: zo heeft Mastercard Apple Pay mogelijk gemaakt in Nederland

We hebben een speciale aflevering van de iCulture Podcast! Deze keer geen Elger en Benjamin, maar een interview met Country Manager Arjan Bol van Mastercard. In aflevering #S02E04 van de iCulture Podcast duiken we in de wereld van Apple Pay en hoe dit in Nederland is gerealiseerd door Mastercard. Banken kunnen meedoen via het Mastercard Digital Enablement Services (MDES)-betalingsplatform - en daar zijn veel Nederlandse banken al op aangesloten. Je hoort het in de nieuwste aflevering van de iCulture Podcast!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.