Nieuwe Mac-malware treft vooral onoplettende gebruikers
Er is weer nieuwe malware voor de Mac gevonden. Deze keer bij een app genaamd Advanced Mac Cleaner, een stukje software die beweert je Mac soepeler en foutloos te laten draaien. Bij het downloaden van deze software, wordt er ook extra software geïnstalleerd, waardoor Mac-gebruikers om de tuin geleid kunnen worden en er allerlei overbodige apps op je Mac gezet worden.
Advanced Mac Cleaner zorgt voor malware
De malware werd ontdekt door Thomas Reed van Malwarebytes. De malware schuilt zich op een pagina van het programma Advanced Mac Cleaner. Na het downloaden van dit programma, wordt er ook een app genaamd Mac File Opener geïnstalleerd. In eerste instantie lijkt deze weinig te doen, maar na verder onderzoek blijkt dat de app wel degelijk kwaad kan. Mac File Opener kan overweg met 232 verschillende bestanden. Als een gebruiker een bestand opent waarvoor geen geschikt programma gevonden wordt, komt er een venster in beeld dat veel lijkt op het standaard scherm dat door de Mac wordt weergegeven als er geen geschikte app beschikbaar is.
Deze pop-up leidt echter naar een specifieke website waar andere kwaadwillende apps geïnstalleerd worden. Het installeren van deze programma’s wordt niet tegengehouden door Apple’s Gatekeeper, omdat de apps een geldig ontwikkelaarscertificaat lijken te hebben. Kijk dus uit met het downloaden van programma’s als Advanced Mac Cleaner, want het is niet de eerste keer dat zo’n app voor problemen zorgt.
MacKeeper zorgt ook voor problemen
MacKeeper is een soortgelijke app die door opdringerige reclame vaak op het internet voorbij komt. Deze app is lastig te verwijderen en gebruikers werd vaak gedwongen om de betaalde versie te installeren om je Mac sneller te maken. In veel gevallen wordt je Mac juist trager, waardoor de app alleen maar voor problemen kan zorgen. Tot overmaat van ramp bleek dat data van 13 miljoen MacKeeper gebruikers gelekt was.
We kunnen dan ook niet genoeg benadrukken dat het niet verstandig is om apps als MacKeeper en Advanced Mac Cleaner te downloaden. Als je op zoek bent naar een app om je Mac op te ruimen, dan zijn er in de Mac App Store genoeg alternatieven te vinden. Een app als CleanMyMac 3 is ook prima te gebruiken. Het is aan te raden om apps als Advanced Mac Cleaner direct van je Mac te verwijderen, net als apps als Mac Adware Remover of Mac Space Reviver.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Bellen via de browser: 'Webversie WhatsApp krijgt optie voor (video)bellen' (29-04)
- WhatsApp gaat spraakberichten vernieuwen: dit verandert er (28-04)
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Instagram brengt Edits-app uit: nieuwe videobewerker voor content creators (en dit kun je ermee) (23-04)
Kwestie van goed opletten dus. Helaas hebben veel computergebruikers geen kaas gegeten van dit soort zaken. Die zien dan die opdringerige reclame, en omdat hun computer misschien wat traag aanvoelt denken ze “Laat ik dat eens proberen”.
Ik let zelf uiterst goed op zulke zaken. Want ook een iSheep zal moeten durven toegeven dat een Mac niet 100% bestand is tegen malware. Zeker omdat dit door de gebruiker zelf binnen kan dringen. Moet je echt zo goed mee uitkijken.
De meeste malware “treft” onoplettende gebruikers
En dan een advertentie van CleanMyMac er onder plaatsen. Niet erg handig.
Met CleanMyMac is dan ook niets mis
Ik heb een paar jaar geleden CleanMyMac gekocht. Na veelvuldig gebruik merkte ik dat m’n MacBook Pro trager werd omdat CleanMyMac op de achtergrond draait. Tevens begon toen ook de ellende met het strandballetje. Het bleef maar draaien en draaien, bijna bij elke muisklik. Ik werd er helemaal ziek van.
Sinds ik 2 maanden geleden CleanMyMac van m’n MacBook Pro heb verwijdert (vrienden vertelden dat beter helemaal geen Malware moet installeren) heb ik ook geen last meer van het strandballetje en is ie ook weer sneller met o.a. openen van programma’s. Gelukkig zou ik zeggen!
Ik snap sowieso niet dat mensen progamma’s die op zo’n aggressieve manier aan de man worden gebracht installeren op hun Mac… en er dan geen rekening mee houden dat ze eigenlijk helemaal niet weten wát ze installeren. Da’s vragen om problemen, volgens mij.
@robert declercq: Cleanmymac draait op de achter ja, dit kun je echter heel simpel uit zetten.
Dit heet even verder kijken dan je neus lang is, even je verdiepen in een programma en na de instellingen kijken enzo.
Ccleaner op windows doet sinds een tijdje precies zelfde, draait ook standaard op de achtergrond.
Ik gebruik CleanMyMac al jaren, nooit problemen gehad. En zo snel is m’n 2010 MBP niet.
stukje achtergrond info op eerdere comments:
Hetgene dat ‘cleanup’ programma’s doen is voornamelijk ‘caches’ legen. Caches worden automatisch aangemaakt/bijgewerkt met als doel snelheidswinst te behalen.
Stel: je gaat een uur lang facebooken. Het facebook logo bovenin staat op elke pagina. Door deze te cachen, ofwel offline op je pc op te slaan, hoeft je browser deze niet elke keer opnieuw in te laden. Scheelt tijd en MB’s (vooral nuttig voor mobiel).
Nadeel is dat caches vaak blijven groeien, soms ook als de gecachte inhoud al heel lang niet is bezocht. Die programma’s gooien dan je caches leeg, om harde schijf ruimte vrij te maken (soms/vaak scheelt het niet eens zo bijzonder veel).
“Nadeel” van OSX is dat het bijzonder veel Caches gebruikt voor het besturingssysteem zelf. Als zo’n cache leeg is, gaat hij deze dan ook zelf aanvullen. Dit is vaak de reden (voornamelijk op oudere hardware) dat door het opnieuw opbouwen van die caches, je mac in praktijk langzamer gaat draaien (in het begin).
Dan gaan mensen weer cleanen omdat de caches ‘vol’ zijn. Wash, rince, repeat.
@Rowan: Ik gebruik het 1 keer per jaar als er een nieuw osx uit komt, ik update hem dan daarna doe ik een goeie opruim actie met cleanmymac.
Daarna timecapsule backup maken dat ik een schone backup heb, verder gebruik ik cleanmymac alleen om applicaties goed te kunnen verwijderen.
Ik begrijp sowieso niet waarom mensen zomaar software installeren die op zo’n aggressieve manier aan de man wordt gebracht. Je weet niet wie er achter zit en dus ook niet wát je installeert. Dat is vragen om problemen volgens mij…
Echte Pros zorgen dat er weinig te cleanen valt voor dit soort programma’s.
Zo nu een dan een schone install als er weer een nieuwe OSX versie is. Alle programma’s opnieuw installeren. Duurt een avondje maar met een pilsje erbij en de nieuwe functies van de nieuwe OSX uitvogelen voelt het alsof je weer een nieuwe Macbook hebt gekregen haha.
Maar hoeveel echte Pros zijn er naast jou??
Voor mijn iPhone doe ik dit elk jaar met elke grote iOS update, dus van 8 naar 9 en van 9 naar 10.
Geen Back-up terug zetten helemaal schoon beginnen, geen apps een whatsapp geschiedenis meer(die Back-up sowieso niet), geen foto’s niks.
Ik heb CleanMyMac nog nooit gebruikt en mijn 2010 MPB doet het prima.