Kwartaalcijfers Apple van 24 juli: wat kunnen we verwachten?

Apple gaat kwartaalcijfers bekendmaken. Er wordt gerekend op minstens 16 miljoen iPads, 25 miljoen iPhones en een marge rond de 45 tot 47 procent. Ook wordt waarschijnlijk bekendgemaakt dat Mountain Lion op 25 juli beschikbaar komt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple financieelHet is 24 juli 2012, de dag waarop Apple de cijfers van het afgelopen kwartaal bekend gaat maken. Vanavond laat is het pas zover, maar wij zetten alvast op een rijtje waar je op moet letten. Zoals de verkoopcijfers van de iPhone, Apple’s belangrijkste product. Analisten rekenen op 25 tot 30 miljoen stuks. Als Apple meer dan 30 miljoen iPhones heeft verkocht betekent dat een onverwachte meevaller, omdat de huidige iPhone al meer dan een halfjaar op de markt is en de verkoop langzamerhand wat afzwakt.

Bij minder dan 25 miljoen verkochte toestellen zullen Apple en de analisten teleurgesteld zijn. De bekende Piper Jaffray-analist Gene Munster verwacht tussen de 25 en 27 miljoen iPhones.

Voor de iPad geldt iets soortgelijks: analisten verwachten 15 tot 20 miljoen, alles daarboven is indrukwekkend en misschien wel te danken aan de groeiende populariteit van de iPad 3 in het bedrijfsleven. Afgelopen feestdagenkwartaal meldde Apple een record van 15 miljoen verkochte iPads; de kans is groot dat Apple dat record gaat breken. Bovendien maakt Apple wellicht al de eerste verkoopcijfers van China bekend, waar de derde generatie iPad vorige week in de verkoop ging. In ieder geval is China een belangrijke afzetmarkt voor Apple geworden, naast de VS. De groeiende middenklasse in China is een interessante doelgroep. Dat Apple de Chinese markt serieus neemt blijkt wel uit het feit dat Mandarijn en Kantonees twee talen zijn die bij de eerstvolgende update van Siri worden toegevoegd.

De verkoopcijfers van de iPod en Mac zijn minder belangrijk voor Apple geworden. Gene Munster verwacht 4 miljoen Macs. Grote productaankondigingen hoef je tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers niet te verwachten, al kan het wel zijn dat CEO Tim Cook belooft dat er “spectaculaire nieuwe producten” aan zitten te komen. Waar mee hij wellicht doelt op een Apple HDTV (of niet, want volgens de laatste geruchten komt de Apple-televisie pas in 2014 op de markt). Voorspellingen over het volgende kwartaal (juli-augustus-september) zullen nog weinig aanwijzingen bevatten over de nieuwe producten die eraan komen, want die worden pas in oktober verwacht. Wat de marges betreft wordt gerekend op percentages tussen 43 en 47 procent. Financieel analisten verwachten een omzet van $37 miljard en een winst van $10,38 per aandeel.

Het meest spannende is misschien nog wel dat datum waarop OS X Mountain Lion beschikbaar komt. Kwartaalcijfers zijn eigenlijk niet bedoeld om hier uitsluitsel over te geven, maar vorig jaar gebeurde dat wel. Apple kondigde in juli 2011 tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers aan dat OS X Lion de volgende dag verkrijgbaar zou zijn. Bij Mountain Lion kan dat ook het geval zijn. Geruchten wezen al eerder op die datum en omdat Mountain Lion nog in juli officieel uitkomt zal Apple haast moeten maken met een aankondiging. Wij gokken dus op 25 juli.

Zoals altijd is de bespreking van de kwartaalcijfers te volgen via een krakkemikkige audioverbinding op de Apple Investor-pagina’s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2012, 10:58
Categorie Apple
Onderwerpen apple, financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.