KPN start in 2012 met grootscheepse uitrol 4G-netwerk

KPN start in 2012 met de grootscheepse uitrol van 4G. Dat heeft de operator verteld aan analisten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

kpn logo closeupKPN zal dit jaar een 4G-netwerk uitrollen in Nederland. Momenteel is er alleen een 4G-netwerk in Utrecht en Den Haag dat gebruik maakt van de 2,6 GHz-band. In 2012 gaat de provider bezig met een nieuw 4G-netwerk op basis van LTE op de 1800 Mhz-band, dat meer geschikt is voor grootschalige netwerken. KPN is de eerste provider die plannen bekendmaakt over het uitrollen van het 4G-netwerk in het hele land. Plannen daartoe lekten in juli 2011 overigens al uit via een medewerker van The Phone House.

In België kondigde Base eerder deze maand aan dat ze een 4G-netwerk op basis van LTE zullen uitrollen, maar daarbij gaat het om slechts twee steden. Concurrent Belgacom wil ook vóór het einde van het jaar een 4G-netwerk hebben dat door particuliere klanten te gebruiken is, Mobistar volgt pas in 2013. In Brussel lijkt voorlopig geen dekking te komen vanwege de strenge stralingsnormen. In Nederland hebben Ziggo, KPN, Tele2 en T-Mobile plannen aangekondigd voor 4G op kleine schaal. Zo heeft T-Mobile een 4G-netwerk voor zakelijke klanten in de steden Rotterdam, Den Haag, Leiden, Gorinchem en Delft. Vodafone heeft ook plannen om met 4G LTE bezig te gaan.

Dat de providers beginnen met een netwerk in een beperkt gebied heeft te maken met de vergunning. Na de frequentieveiling in de herfst van 2012 kan de 1800 MHz-band gebruikt worden, die nu nog is bedoeld voor GSM. Wereldwijd wordt de 1800 MHz-band veel gebruikt door LTE, waardoor er minder compatibiliteitsproblemen ontstaan tijdens reizen in het buitenland. Toch is 1800 MHz voor Apple-gebruikers niet de meest ideale oplossing, omdat we vergelijkbare toestanden krijgen als met de iPad in Australië. Telstra gebruikt in Australië de 1800 MHz-band voor LTE, maar de iPad met 4G-functie werkt alleen op de frequentiebanden 700 MHz en 2100 MHz. Dit zijn ook de frequenties die in de VS worden gebruikt voor 4G-technologie, door operators als AT&T. Als in Nederland de 1800 MHz-band de norm wordt, zal dat betekenen dat de huidige 4G-iPad niet geschikt is. In Australië volgde daarom een rechtszaak door de Australische consumentenautoriteit, waarna Apple een flinke compensatie moest betalen wegens valse indruk wekkende advertenties. LTE wordt ook wel 3,9G genoemd en biedt volgens Wikipedia downloadsnelheden tot 326 Mbps.

KPN maakte de plannen bekend tijdens een presentatie voor analisten over de kwartaalcijfers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2016, 21:35
Categorie Providers
Onderwerp kpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.