‘iOS 7 krijgt zwart, wit en plat design’

Apple gaat iOS 7 een nieuw uiterlijk geven: zwart/wit en met flat design. Alle apps krijgen een nieuw, wit uiterlijk met een ondersteunende kleur.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ios-7-retro-themeJonathan Ive gaat in iOS 7 het roer compleet omgooien, zo luiden de geruchten. Maar hoe die aanpassingen eruit gaan zien, blijft steken in opmerkingen over een strakker uiterlijk en flat design. Dat is momenteel de trend en Apple zal daar wellicht in meegaan. Het is bovendien af te lezen uit het logo van WWDC, dat niet de gebruikelijke schaduw- en glanseffecten bevat. Vandaag wijst nieuw verkregen informatie erop dat Apple in iOS 7 inderdaad gebruik wil maken van een plat design en daarbij voornamelijk voor zwart/witte elementen zal kiezen.

Dat zegt 9to5mac op basis van niet nader genoemde bronnen. De nieuwe interface van iOS 7 moet het gebruik van iOS-apparaten simpeler maken en apps beter op elkaar afstemmen. De meegeleverde apps zijn nu nog uitgevoerd in een bonte mix van kleuren en stijlen, die Ive op één lijn wil gaan brengen.

Er gaan al langer geruchten dat Apple in iOS 7 drastische veranderingen gaat doorvoeren. Jonathan Ive is sinds afgelopen najaar niet alleen verantwoordelijk voor het design van de hardware-producten van Apple, maar ook voor het uiterlijk van iOS. Als voorstander van strakke en eenvoudige ontwerpen ligt het voor de hand dat hij ook bij iOS 7 voor een wat minder bonte stijlenmix gaat kiezen. Ive zou in een meeting met Apple-designers zijn afschuw voor texture heavy interfaces kenbaar hebben gemaakt. Het gaat daarbij om apps met realistische elementen, waar Apple-oprichter Steve Jobs en voormalig iOS-baas Scott Forstall voorstander van waren.

xsyncDe afbeelding op de foto hierboven is een retro-thema voor jailbreakers, dat waarschijnlijk niet model staat voor de manier waarop iOS 7 er straks uit gaat zien. Wij denken dat het eerder zal lijken op de app hiernaast (Xsync), waarbij gekozen is voor eenvoudige zwart-witte elementen. Bijna alles van het besturingssysteem zal op een soortgelijke manier worden aangepast.

Nieuw lockscreen

Behalve de zwart-witte stijl hebben tipgevers ook onthuld dat het lockscreen in iOS 7 wordt aangepast. Er komen meer zwarte elementen op en je kunt met gestures (vingergebaren) notificaties op het lockscreen aanpassen. De kleuren van het lockscreen kun je ook aanpassen. Appicoontjes worden volgens de geruchten minder glanzend en passen daardoor meer bij het zwart-witte thema waar Apple voor heeft gekozen. Het beginscherm waarop je je apps en folders terugvindt, zal nauwelijks veranderen. Het zal nog steeds bestaan uit afgeronde iconen waarop je moet tappen. Het Game Center-logo zal echter z’n groene vilt en schaakstukken kwijtraken en de Foto- en Camera-apps krijgen een platter design. Een nieuwe functie die in iOS 7 wordt toegevoegd zijn panorama-wallpapers, wat mooi aansluit bij het feit dat Apple in iOS 6 de mogelijkheid om panoramafoto’s te maken introduceerde. In Android zijn panorama-wallpapers al langer beschikbaar. Daarbij schuift de wallpaper een stukje mee als je naar het volgende beginscherm met apps bladert.

ios-7-update

Nieuw uiterlijk voor standaardapps

Alle standaardapps worden aangepast om goed in het zwart-witte thema te passen. Daarbij gaat het niet alleen om de appicoontjes, maar ook om het uiterlijk van de apps zelf. Het uiterlijk van apps als Passbook, Game Center, Kiosk en Agenda is nu totaal verschillend, maar zal meer op één lijn worden gebracht. Elke app krijgt als basiskleur wit, met een eigen themakleur. De Agenda-app krijgt waarschijnlijk rood, de Berichten-app groen, enzovoort. De weerapp zal bovendien meer animaties bevatten (regen, sneeuw, zon) en FaceTime krijgt een aparte app om te zorgen dat gebruikers de functie sneller kunnen terugvinden. De gele notitieblaadjes van de Notitie-app zijn vervangen door een witte variant.

Voor de Mail-app, die er al redelijk no-nonsense uitziet, hoeven relatief weinig aanpassingen te worden gedaan. Apps als Kiosk, Game Center, iBooks, Safari, Camera, Weer en App Store zullen drastischer veranderen. Bij Game Center verdwijnt het groene vilt, bij de Kiosk en iBooks verdwijnt de houtstructuur. Bij Safari is vooral de weergave van tabbladen veranderd.

Notificaties

In het Berichtencentrum zal een andere achtergrond worden ingevoerd, beweren de bronnen van 9to5mac. We krijgen geen linnen- en leerstructuur meer te zien, maar witte vlakken met zwarte elementen. Het paneel van het Berichtencentrum, dat zichtbaar wordt als je met een vinger vanaf de bovenrand van het scherm omlaag veegt, is nu nog voorzien van een donkergrijze linnenstructuur. Dat gaat verdwijnen. In plaats daarvan krijgen we een donkergrijze/zwarte achtergrond met witte tekst.

Apple zou bovendien bezig zijn om extra widgets voor het Berichtencentrum te ontwikkelen, zoals lokaal nieuws. In het Berichtencentrum zijn momenteel alleen widgets voor lokaal weer en aandelenkoersen beschikbaar. Ook komen er snelle schakelaars voor Wi-Fi, vliegtuigmodus en Bluetooth. Op het moment heb je daarvoor een jailbreaktweak nodig.

apple iphone opstarten

Nieuwe functies

Eerder werd al bekend dat Apple wellicht integratie voor Flickr en Vimeo gaat toevoegen en dat de ondersteuning voor functies in de auto verbeterd, met name op het gebied van Apple Kaarten en Siri. Dat zijn vooral wijzigingen die van belang zijn voor consumenten. Maar daar blijft het niet bij: iOS 7 wordt ook een ingrijpende update voor externe ontwikkelaars. 9to5mac meldt dat de iPhone voorrang krijgt op de iPad bij de aanpassingen voor iOS 7.

iOS 7 zal waarschijnlijk op 10 juni op de WWDC-ontwikkelaarsconferentie worden aangekondigd en komt in de zomer of aan het begin van het najaar beschikbaar.

Hieronder zie je een filmpje waarin het idee van de witte apps met steunkleur al wat verder was uitgewerkt:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 13:29
Categorieën Geruchten, iDevices, iOS
Onderwerpen firmware, ios 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.