Apple Store Oberhausen neemt maatregelen om opnieuw chaos te voorkomen (update)

Winkelcentrum CentrO in Oberhausen gaat nieuwe beveiligingsmaatregelen nemen om chaos bij de verkoop van de iPhone 5s en iPhone 5c te voorkomen.

centro oberhausen featureOp 20 september is het zover: dan gaan de iPhone 5s en iPhone 5c in de verkoop. Niet in Nederland en België, maar wel in de ons omringende landen Duitsland, Frankrijk en Engeland. Net als voorgaande jaren zullen er waarschijnlijk veel mensen naar Oberhausen rijden om als eerste de iPhone te kunnen bemachigen. Vanuit Utrecht is het immers maar anderhalf uur rijden, korter dan een rit naar Parijs (4,5 uur) of Londen (5,5 uur). Maar flauwvallende mensen, agressieve handelaren, levensbedreigend duw- en trekwerk en het koude nazomerweer maken het niet zo aantrekkelijk om een hele nacht in de rij te gaan staan. Winkelcentrum CentrO in Oberhausen heeft er een slechte reputatie door gekregen. In een e-mail aan iCulture beweert een CentrO-woordvoerder dat dit jaar goede veiligheidsmaatregelen worden genomen. UPDATE: in een tweede e-mail legt CentrO uit hoe de beveiliging wordt verbeterd.

Lees ook: In de wachtrij voor iPhone 5s en iPhone 5c? Dit moet je weten en iPhone in het buitenland kopen voor tips over wachtrijen, betalen, voorraden en prijzen van buitenlandse iPhones.

drukte apple store oberhausen

In 2011 dreigde de situatie in Oberhausen al aardig uit de hand te lopen. iCulture was erbij en slaagde er nog net in de voordringers van zich af te slaan. In 2012 liep de situatie totaal uit de hand: mensen braken door de plastic afzetlinten en stormden als één massa op de deuren van het winkelcentrum af. Er vielen mensen flauw en er stapten mensen uit de rij, omdat ze niet onder de voet wilden worden gelopen. Een paar dagen later zagen we bij de Apple Store in Amsterdam hoe het ook kan: er waren nette afzettingen gemaakt met duidelijke vakken. IJzeren dranghekken zorgden ervoor dat mensen niet zomaar konden voordringen. En bewakers hielden in de gaten dat er geen nieuwe mensen in de afgebakende vakken naar binnen konden glippen. Als ze dat nou ook eens in Duitsland zouden doen…? We informeerden bij het management van CentrO, het Duitse winkelcentrum waar de Apple Store Oberhausen gevestigd is. Woordvoerder Jens Knetsch legt uit dat ze een compleet beveiligingsconcept gaan gebruiken, maar tegelijk de ‘beproefde’ methode van voorgaande jaren gaan toepassen:

For the launch of the iPhone 5s and 5c a complete security concept has been submitted and enough of security staff from Apple as well as from CentrO will be on duty on Friday 20th September. The security company of Apple will start a line-up on Thursday evening and organize a queue for all interested customers. This form of queueing has been approved the last times, so that you don´t have to worry, if you want to visit CentrO next Friday.

Omdat de aanpak van voorgaande jaren helemaal niet zo zorgeloos was als Knetsch ons wil doen geloven, hebben we nog aanvullende vragen openstaan over de manier waarop de crowd control is geregeld. Eigenlijk zitten wij helemaal niet te wachten op ‘beveiligingsconcepten’, maar zouden we het liefst zien dat CentrO de aanpak volgt die in Amsterdam, Londen en Parijs (zie hieronder) al met succes wordt gevolgd. Daar waren de wachtrijen lang, maar alles verliep wel georganiseerd.
UPDATE: We hebben CentrO verzocht om mogelijke verbeteringen ten opzichte van afgelopen jaar uit te leggen. Security manager Heiko Kurzawa voorzag ons van onderstaande reactie:

Equipment of assigned staff and material are coordinated as necessary. And indeed we will use metal control barriers outside. The main queues will be divided in three waiting sections and customer groups of only 10 persons will be forwarded into the mall. Toilets will be available outside and Apple will provide waiting customers with water or beverages.

We assure you that this event has a high priority and we will from our side be present for consulting and supervisory from the beginning.

De beloofde metalen hekken kunnen de situatie in Oberhausen flink verbeteren. Hierdoor zou het een stuk moeilijker worden om zomaar voor te dringen dan afgelopen jaar, toen de rijen grotendeels werden afgezet met linten. Het verdelen van de rij in drie segmenten kan het ook lastiger maken voor mensen om zich naar voren te dringen. Verder dan je eigen segment kom je immers niet zonder dat je de rij moet verlaten en langs een potentiële bewaker moet schieten.

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in Belgiƫ de keuze hebt uit ƩƩn locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de officiƫle Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties: 81 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.