Apple Upper East Side

Apple wint architectuur-award voor Apple Upper East Side NY

Apple wint aan de lopende band prijzen voor reclamefilmpjes, maar er is ook een ander gebied waarop het bedrijf uitblinkt: het opknappen van oude panden tot prachtige Apple Stores. Eén van die projecten heeft nu een architectuurprijs gewonnen: Apple Upper East Side.

Ben je de afgelopen tijd in New York nog niet bij recente Apple Stores geweest, dan zijn er in ieder geval drie plekken waar je zeker eens moet kijken: WTC, Brooklyn en Upper East Side. Laatstgenoemde heeft nu een prijs gewonnen van het American Institute of Architects (AIA) voor de grondige verbouwing van een bankgebouw in Manhattan tot een high-tech winkel. Zowel het exterieur als het interieur werden grondig gerestaureerd, maar Apple voegde er ook nog iets nieuws aan toe. De verbouwing werd uitgevoerd door architectuurfirma Bohlin Cywinski Jackson, die ook verantwoordelijk was voor de Apple Store in Brooklyn en de winkels in Stanford en Osaka.

Architectuurprijs voor Apple Upper East Side

De Apple Store bevindt zich op de hoek van East 74th Street en Madison Avenue in New York City. Het U.S. Mortgage & Trust Company Building is gebouwd in neoklassieke stijl en werd oorspronkelijk ontworpen door Otis Chapman in 1922.

apple-ny-upper-east-side-interior

BCJ’s grootste uitdaging was wellicht dat de kelderruimte opnieuw moest worden ingericht, een ruimte die bestond uit een doolhof van kluizen en draagmuren, die niet zomaar eruit konden worden gesloopt. Ook in andere Apple Stores vind je nog wel sporen van voormalige bankgebouwen, zoals in de kelder van Apple Opera in Parijs. Bij Apple Upper East Side zijn de kluisdeuren nog steeds terug te zien. De belangrijkste kluis is nu een VIP-kamer, die ook werd gebruikt voor het passen van de Apple Watch.

Apple Upper East Side

De afgelopen jaren werd het gebouw steeds lelijker. Er werden bijvoorbeeld verlaagde platfonds aangebracht en belangrijke elementen van de archituur werden weggehaald. Apple heeft dat met BCJ weer teruggedraaid. Oorspronkelijke elementen werden zo goed mogelijk teruggeplaatst, al waren er ook delen die ontbraken of niet meer hersteld konden worden. Op basis van oude foto’s probeerden de ontwerpers onder andere de oorspronkelijke kroonluchters te achterhalen en zo goed mogelijk na te bootsen.

apple-store-ues-bankkluis

Er zijn nog meer Apple Stores in de stad die door de New York City Landmarks Conservancy zijn aangewezen als architectonisch bijzonder, namelijk Apple SoHo, West 14th Street en Grand Central Terminal. Al deze Apple Stores zijn gevestigd in historische gebouwen, die mooi zijn opgeknapt. Daarnaast kun je ook een paar spectaculaire Apple Stores in moderne gebouwen vinden. Het wachten is nog op de heropening van Apple Store Fifth Avenue, dan nu al meerdere jaren wordt gerestaureerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2019, 9:01
Bron Bron 9to5Mac
Categorie Apple
Onderwerpen apple store, architectuur, award
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.