Apple: ‘Jailbreak is illegaal in de VS’

Apple heeft voor het eerst haar standpunt over jailbreaken uiteengezet. In de VS is een jailbreak van de iPhone illegaal, meent Apple in een reactie aan het Copyright Office. De Electronic Frontier Foundation (EFF) had eerder een verzoek ingediend om een uitzondering op de DMCA te maken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

jailbreak iphoneVoor het eerst heeft Apple een publieke uitspraak gedaan over het jailbreaken van de iPhone. “Jailbreaken van een iPhone is een overtreding van copyright en de DMCA”, meent Apple in een verklaring aan het Copyright Office. Zoals eerder gerapporteerd heeft de Electronic Frontier Foundation aan het Copyright Office in de VS gevraagd om voor de iPhone een uitzondering op de DMCA te maken.

De EFF wil dat jailbreaken van de iPhone wordt toegestaan. Het zou volgens deze organisatie mogelijk moeten zijn om applicaties te installeren die niet in de App Store verkrijgbaar zijn, buiten de controle van Apple om.

Apple’s standpunt is dat een jailbreak alleen mogelijk is, als je een aangepaste versie van Apple’s bootloader en besturingssysteem gebruikt – precies datgene waar het bedrijf copyright op heeft. Maar in eerdere rechtszaken is gebleken dat reverse engineering toch is toegestaan, als daarmee de interoperabiliteit met onafhankelijk gemaakte software wordt vergroot. Apple laat dat achterwege in haar toelichting. De hele kwestie ligt juridisch nogal ingewikkeld – maar gelukkig heeft internetjurist Arnoud Engelfriet toegezegd om in een later artikel op iPhoneclub een uitgebreidere analyse te geven.

Let op, dat deze hele zaak speelt in de VS en dat de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) alleen van toepassing is in de VS. In andere landen kan de situatie anders liggen en geldt niet automatisch het “praktische” argument “Wat ik zelf heb gekocht, mag ik zelf hacken”.

Meer info: Read Write Web

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:03
Categorieën Apple, Jailbreak
Onderwerpen apple, rechtbank

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.