Apple COO praat over SDK op symposium

Op een seminar voor investeerders vertelde Apple COO Timothy Cook dat er op 6 maart een 'element of surprise' te verwachten is. Ook denkt Cook dat Apple het gestelde doel van 10 miljoen iPhones in 2008 kan halen: de verkoop zit op schema.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

QT PlayerGisteren werd het Goldman Sachs Technology Investment Symposium georganiseerd. Eén van de sprekers was Apple COO Timothy Cook, die wat interessante hints liet vallen over het evenement dat op 6 maart plaatsvindt. Cook benadrukte dat de iPhone een platform en niet een product is en voegde eraan toe dat de SDK zal: “broaden the platform more, to the point where the only limit will be people’s imagination.” Grootspraak? Of bedoelt Cook alleen maar dat er straks duizenden iPhone-applicaties beschikbaar kunnen komen, voor alle denkbare toepassingen.

Grootspraak kan Apple zich voor een publiek van investeerders eigenlijk niet veroorloven: de waarde van het aandeel is de afgelopen maanden bijna gehalveerd. Blijkbaar kunnen we op 6 maart ook nog nog onverwachte verrassingen verwachten want op de vraag: “Any idea when we’ll see the first iPhone third-party apps?” antwoordde Cook:

We’re going to go into some more details at the event next week. I don’t want to take away the element of surprise.

Over jailbreaken en unlocken zei Cook:

There will always be some level of hacking. There will always be a case where someone wants to run on a carrier. There are very few people who have unlocked the iPhone for use on a carrier other than AT&T in the US. […] I look at this problem with a little bit of a smile. Having people stepping over each other for the phone isn’t a bad thing.

De beste oplossing om hackers en unlockers te voorkomen is volgens Cook om de iPhone in meer landen beschikbaar te stellen:

We’re going to (fight back) with software and some other ways, but offering the iPhone in more (geographical areas) is our best bet.

Hij verdedigde daarna ook nog even Apple’s beslissing om te kiezen voor een exclusief contract met één operator waarbij de inkomsten uit abonnementen worden gedeeld. Om eraan toe te voegen dat het bedrijf “niet getrouwd is met een enkel businessmodel”.
Cook legde verder uit hoe het zover heeft kunnen komen dat er straks native applicaties voor de iPhone gemaakt kunnen worden:

We started by getting developers to focus on Web 2.0 apps. There’s over a thousand of these today. But people also want to do more than that. As we got into the phone more and more, it became clear that we should release and SDK. This will make the product even more compelling. We’re super excited.

Tijdens het event benadrukte Cook ook nog dat Apple op schema zit om in 2008 tien miljoen iPhones te verkopen. De afgelopen dagen waren er nogal wat analisten die dat in twijfel trokken. Volgens Cook zit Apple op het peil waar ze willen zitten: de vier miljoen stuks die in de eerste 200 dagen zijn verkocht geven genoeg vertrouwen dat het haalbaar is om de tien miljoen in 2008 te halen.

Natuurlijk wilden de beleggers ook weten of de iPhone misschien de reden is waarom de verkoop van iPods wat afneemt: wereldwijd was er een daling van 17% vergeleken met vorig jaar. In de VS was de daling nog iets scherper. Maar volgens Cook kunnen de lagere cijfers zijn veroorzaakt omdat er meer iPod shuffle’s zijn verkocht. Zelf ziet Apple geen teken van verzadiging in de markt: het afgelopen kwartaal werd 40% van de iPods gekocht door nieuwe klanten die niet eerder een iPod in bezit hadden. Cook gaf wel toe dat de iPod touch mogelijk een impact op de iPhone-verkoop heeft gehad, maar ziet liever dat Apple zichzelf kannibaliseert dan dat een buitenstaander dat doet.

Je kunt een audio-opname van de bijeenkomst beluisteren via apple.com/investor.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2009, 21:49
Categorie Apps
Onderwerpen abonnementen, apple, sdk, unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.