AirPlay: draadloos muziek en video’s streamen

Apple komt binnenkort met AirPlay. Met deze nieuwe functie in iTunes kun je straks muziek streamen van iTunes naar je iPhone, televisie en stereosysteem.

muziek streamenApple komt binnenkort met AirPlay. Met deze nieuwe functie in iTunes kun je straks muziek streamen van iTunes naar je iPhone, iPod Touch en iPad. Maar daar blijft het niet bij. “De draadloze technologie van AirPlay wordt volledig geïntegreerd in speakers, stereosystemen en AV-ontvangers van derde partijen”, staat op de website van Apple. Dit betekent dat je straks in de winkel speakers en stereosystemen kunt kopen, die draadloos afspeellijsten uit iTunes afspelen.

airplay itunesIn een nieuwe versie van iTunes krijg je straks de mogelijkheid om niet alleen muziek via de speakers van je computer te luisteren, maar ook via een ander apparaat. Rechtsonder verschijnt een pull-down-menu, waar je jouw gewenste luistermethode kunt selecteren. Het is ook mogelijk om meerdere speakers tegelijkertijd te kiezen.

Streamen naar apparatuur van derde partijen

denonDe muziek- en videobestanden worden via een draadloos netwerk verzonden van de computer naar verschillende apparaten. Op dit moment werken Denon, Marantz, B&W (Bowers & Wilkins), JBL en iHome aan apparatuur dat geschikt is voor de AirPlay-functie. De eerste producten liggen waarschijnlijk in de winkel wanneer AirPlay in de lucht gaat. Op de website van Apple staat een foto van een stereosysteem van Denon. De foto is ook rechts te zien. Is dit één van de eerste apparaten die AirPlay gaat ondersteunen?

Streamen naar een iPhone of iPad (en andersom)

Natuurlijk is het ook mogelijk om muziek en video’s te streamen naar een apparaat met iOS, zoals de iPhone. iOS 4.2 ondersteunt het nieuwe AirPlay, maar deze versie is nog niet gelanceerd. Ook kun je muziek streamen van je iPhone of iPad naar een ander apparaat. Stel, je bent een nummer aan het luisteren van Radiohead, klik dan op het AirPlay-icoontje en je kunt het liedje streamen naar een desgewenst apparaat, zoals een extern stereosysteem of een televisie. Hetzelfde geldt overigens voor video’s.

Streamen naar een televisie via Apple TV

Apple TVOok de nieuwe Apple TV heeft een AirPlay-functie. Selecteer ‘Apple TV’ in iTunes en muziek- en videobestanden worden naar het kleine zwarte doosje gestuurd. Vervolgens maakt Apple TV het mogelijk dat de bestanden worden weergegeven op een aangesloten televisie. Als een gebruiker een video koopt in iTunes, dan is deze video – met dank aan Apple TV – te zien op een HD-televisie. Ook is het mogelijk om muziek en video’s te streamen van een iPhone of iPad naar een televisie met Apple TV. Helaas is Apple TV voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Geen Bluetooth?

AirPlay maakt geen gebruik van Bluetooth, omdat deze techniek zorgt voor een verminderde audiokwaliteit. Met een draadloze breedbandinternetverbinding is het daarnaast mogelijk om meer informatie door te sluizen, zoals informatie over een artiest of over een nummer.

Nog geen releasedatum

Volgens Apple werkt AirPlay alleen met iTunes en niet met andere audioprogramma’s. AirPlay werkt zowel op de Mac als op de PC. De eerste indruk is positief. AirPlay maakt het opzetten van een audiosysteem in huis een stuk makkelijker. Het is nu alleen nog even wachten op een releasedatum.

muziek streamen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2010, 12:20
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen airplay, apple tv, muziek, streaming, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.