Autorijdend muziek wisselen op je Apple Watch? Dat is dan $120

Een ander liedje opzetten werd een dure grap voor een chauffeur in Quebec. Zijn boete wakkert de discussie aan over het gebruik van smartwatches in het verkeer.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch auto

Een Apple Watch-eigenaar in Quebec zal nog wel twee keer nadenken voordat hij een ander liedje opzet in de auto. Hij gebruikte tijdens het autorijden zijn Apple Watch om de muziek te wisselen en kreeg een boete van 120 Canadese dollar (omgerekend 88 euro) uitgedeeld.


Volgens CTV Montreal werd Jeffrey Macesin door de politie aan de kant van de weg gezet, omdat ze zagen dat hij zijn Apple Watch aan het bedienen was tijdens het rijden. Waarom hij op zijn smartwatch zat te tikken? Volgens Macesin selecteerde hij op alleen maar het volgende nummer voor de iPhone, die via een kabel met zijn geluidsinstallatie verbonden was.

De boete zwengelt ook in het buitenland de discussie weer aan of de Apple Watch nu gezien moet worden als een telefoon, of als Bluetooth-accessoire. Voor veel mensen zal het worst zijn in welke categorie we de smartwatch gaan stoppen, maar wat de verkeersregels betreft is het een belangrijk detail.

Accessoire of telefoon?

Bluetooth-accessoires zoals headsets en andere handsfree gadgets zijn immers toegestaan, terwijl apparaten die als telefoon aangeduid worden (uiteraard) niet gebruikt mogen worden tijdens het rijden.

Macesin blijft er nuchter onder: “Je kunt een horloge lastig omschrijven als een ‘handheld’, aangezien het om mijn pols zit. Daarom is het een controversieel onderwerp, waar de meningen over verschillen. Ik denk dat het belangrijk is om hier een gesprek over aan te gaan.” Hij is in ieder geval van plan om de boete aan te vechten.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland kom je er overigens niet beter vanaf. iCulture onderzocht eerder dit jaar of je de Apple Watch achter het stuur mag gebruiken. Onze voorlopige conclusie was, dat het oppassen geblazen is, omdat een politie-agent je op de bon kan slingeren vanwege onveilig gedrag. De smartwatch wordt voorlopig gezien als een telefoon. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu schaarde zich later achter dit standpunt en verklaarde, dat het dragen van een smartwatch voorlopig gelijk wordt gesteld aan het vasthouden van een telefoon. Dit kan je een boete van 230 euro opleveren.

Ondertussen probeert een enkeling als Menno Swart alsnog duidelijkheid te krijgen over de status van de Apple Watch in het verkeer. Hij wil een proefproces uitlokken. Tot die tijd is het dus verstandig om je Apple Watch even af te doen als je achter het stuur kruipt.

Lees ook: Apple Watch achter het stuur gebruiken: mag dat?

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.