Context voor iPhone: gat in de markt tussen WhatsApp en Snapchat?

Context - Photo Texing voor iPhone is een gratis app die het gat tussen Snapchat en WhatsApp dicht: je verstuurt altijd een bericht én foto.

Context Photo Texing iPhone Snapchat variantEr is een gat in de markt tussen WhatsApp Messenger en Snapchat. Daar gokt ontwikkelaar Ben Cera in ieder geval op met zijn nieuwe berichten-app Context. Of kan je Context beter een foto-app noemen? De grap is dat het allebei is. Je begint met een tekstbericht schrijven naar een of meerdere personen, maar onmiddellijk daarna wordt een foto gemaakt met de camera of de front-facing camera. Die vormt meteen de achtergrond van het bericht dat je stuurt. Zo is elk bericht dus een fotobericht.

Vegen door gesprekken

Context is meer opgezet als een traditionele berichten-app dan als een soort variant op Snapchat. Je kan berichten uitwisselen met één iemand, maar kan ook een groepschat maken. De gesprekken worden gewoon bewaard en conversaties tussen de verschillende personen komen gewoon onder elkaar te staan in het hoofdscherm. Bovendien verdwijnen foto’s niet nadat je ze één keer hebt gezien. Foto’s blijven zichtbaar. Je kan dus gewoon door gesprekken heen bewegen en teruglezen (en zien) wat de anderen voor jou hebben gestuurd. Hier scroll je alleen niet langs tekstballonnen, maar veeg je horizontaal door de verstuurde fotoberichten van jou en de anderen.

Context nieuw bericht typen Context laatste bericht in gesprek

Tekst centraal over de foto

Waar komt dan de vergelijking met Snapchat vandaan? Dat zit hem niet alleen in het feit dat je anderen altijd een foto stuurt. Dat komt ook door het uiterlijk waarvoor de app heeft gekozen. Net als bij de gele applicatie met het witte spookje als logo, vind je hier namelijk de tekst op een foto centraal in beeld. Dat was in Snapchat al een beetje een rare keuze, maar hier kan je er serieuze vraagtekens bij zetten. Als het de bedoeling is om meteen tekst én beeld te sturen, waarom is het beeld dan zo ondergeschikt gemaakt en dient het alleen ter achtergrond van de grote, centraal in beeld staande tekst? Ontwikkelaar Ben is er (in een gesprek via Context) helder over tegen iCulture:

“Snapchat is voor mijn gevoel meer voor het delen van foto’s en maakt het niet simpel op te chatten. Context gaat meer over de tekst. Het idee is dat het een leukere manier is om gesprekken te hebben.”

Simpel en snel

Context doet er geen enkele moeite voor zichzelf uit te leggen als je de app voor de eerste keer gebruikt. En dat hoeft ook niet. Je maakt een account aan met mailadres en wachtwoord en kunt meteen aan de slag. Dan kom je al in het hoofdscherm. Er staat al een chat voor je klaar van de ontwikkelaars, met vier schermen aan fotoberichten om doorheen te swipen waarna je meteen een bericht kan terugschrijven. Wat je wel moet weten, is dat je vanuit het schrijfscherm met een horizontale veegbeweging kan teruggaan naar het laatste fotobericht in een chat. De terugknop die er wel is, leidt namelijk meteen weer naar het hoofdmenu. Voor de rest werkt de applicatie intuïtief en verrassend vlot. Ondanks dat je foto’s doorstuurt, zien we razendsnel de status ‘Sent’ staan rechts onderin beeld. Aanmelden en inloggen duurde juist weer lang en het is ook nog maar de vraag of Context een snelle communicatiekeuze is op een mobiel netwerk. Je verstuurt een foto en dus een zwaarder bericht dan alleen tekst, maar laat via de foto in ieder geval wel meteen zien waar je bent.

Context overzicht gesprekken Context gesprek aanmaken

Kans op succes

De markt van communicatie-apps is al lang en breed verzadigd op de iPhone, maar het grote succes van Snapchat eerder maakte wel duidelijk dat er nog steeds ruimte is voor applicaties die net even iets nieuws verzinnen. Dat is wat Context – Photo Texting ook doet. Daarnaast voelt de nieuwe insteek niet te gezocht. Context is een eenvoudige applicatie, eentje die je meteen begrijpt en een waarvan je meteen snapt waarom hij leuk is om te gebruiken. Maar is leuk genoeg voor succes? De eerste stap daar naartoe lijkt ook een versie voor Android, iets waar Cera het ‘misschien nog een beetje vroeg’ voor vindt. Een instelling die wel eens ernstig in de weg zou kunnen zitten voor Context om echt een positie te veroveren tussen Snapchat en WhatsApp.

Downloaden: Context – Photo Texting (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2013, 17:30
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen snapchat, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.