Steadicam Volt in de hand

Steadicam Volt zorgt voor stabielere iPhone-video’s

De Steadicam Volt is een compacte stabilisator voor je iPhone, waarmee je stabieler kunt filmen. Nu op Kickstarter voor de redelijke prijs - maar voor Nederland en België is het flink duurder.

Steadicam Volt in de handAls je wilt dat je video er professioneel uitziet, dan kun je het beste een zogenaamde gimbal of steadicam gebruiken. In films gebruiken ze die ook, maar voor gewone consumenten is het vaak wat te prijzig. En bovendien wil je dan een uitvoering die geschikt is voor je smartphone. Op Kickstarter is een inzameling voor de Steadicam Volt van start gegaan en meteen bleek dat er veel behoefte is aan een dergelijke stabilisator. Het doel van $100.000 werd in no-time overschreden en inmiddels staat de teller al op bijna $200.000.

Steadicam Volt op Kickstarter

Je hoeft ook niet bang te zijn dat je met een stelletje beginnelingen te maken hebt, want dit is de eerste elektronische steadicam voor smartphones van Tiffen, het bedrijf dat bijna 40 jaar geleden het accessoire uitvond. Steadicam-veteraan Garrett Brown is erbij betrokken en ook dat moet meer vertrouwen geven. Met de bijbehorende iOS-app zorg je voor een exacte balans en tuning van de houder, zodat je beeld altijd recht staat.

De steadicams die op filmsets worden gebruikt zijn vaak groot en onhandig, terwijl de Steadicam Volt opvouwbaar is tot een formaat dat gemakkelijk in je tas past. De houder is geschikt voor smartphones met een maximaal gewicht van 200 gram, die niet breder dan 80mm mogen zijn.

Steadicam Volt in gebruik

Via de app kies je bijvoorbeeld de Sport Mode, die je helpt bij het vastleggen van snelle bewegingen. Er is ook een Movie Mode voor het vastleggen van je eigen speelfilm of tv-serie. Je kunt 8 uur aan één stuk filmen, maar je kunt ook kiezen voor de energiebesparende modus waarbij de batterij langer meegaat. Zijn de batterijen leeg, dan werkt het nog steeds in handmatige modus.

Steadicam Volt met hond

De eerste exemplaren van de Steadicam Volt worden in juni 2017 verwacht. Wel zul je er niet mee aan de slag kunnen, want het vergt nog wel oefening om de Volt goed te balanceren. Gelukkig zitten er twee standen op: eentje voor beginners en een andere voor ervaren gebruikers.

Steadicam Volt opvouwen

Tiffen concurreert met DJI, die ook al een steadicam voor smartphones uitbracht, de DJI Osmo. Die heeft echter het schrikbarende prijskaartje van 749 dollar (!), maar gelukkig verscheen er later de DJI Osmo Mobile die in Nederland €339 kost (met dank aan de iCulture-lezers in de reacties).

Op Kickstarter investeer je voor deze stabilisator $139, maar dan moet je wel in een select groepje landen wonen. Dit geldt voor Canada, Mexico, IJsland, Zwitserland en Noorwegen. In alle andere landen betaal je $249, plus nog eens $20 verzendkosten. Dat maakt het meteen wel minder leuk: hoe handig de Steadicam Volt er ook uit ziet, je hebt toch het gevoel dat je het dubbele betaalt in vergelijking met inwoners van een vrij willekeurig rijtje landen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 januari 2017, 20:31
Categorie Accessoires
Onderwerpen filmen, kickstarter, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.