Cor Boonstra

Philips: ‘Blij dat overname Apple niet doorging’

Voormalig Philips-topman Cor Boonstra vind het niet erg dat een overname van Apple in 1996 niet doorging. "We zouden Apple hebben verstikt."

Twintig jaar geleden stond het Nederlandse Philips op het punt om Apple over te nemen. Het ging destijds slecht met Apple en een sterke overnamepartner had ze weer op de been kunnen helpen. Het liep allemaal anders: Apple krabbelde met hulp van onder andere Microsoft er weer bovenop en groeide uit tot het waardevolste techbedrijf ter wereld. Voormalig Philips-topman Cor Boonstra vindt het niet erg dat de overname van Apple afketste.

Cor Boonstra

Boonstra: ‘Philips zou Apple kreupel hebben gemaakt’

Het is te lezen in het nieuwe boek ‘Boonstra, 19 lessen van Nederlands meest dwarse ceo‘, dat donderdag verschijnt. Boonstra over de overname: “Dat zou beslist een ramp zijn geworden.” En even later: “Wij zouden Apple op verschillende manieren volstrekt kreupel hebben gemaakt.”

Bij Philips draaide alles om Eindhoven

Al eerder is naar buiten gekomen dat Philips in 1996 plannen had om het gedemoraliseerde Apple over te nemen. Philips was in die jaren een zelfbewust bedrijf, dat ze de helpende hand had kunnen bieden. Maar volgens Boonstra is het maar goed dat de overname niet door is gegaan. Philips stond op dat moment nog onder leiding van Jan Timmer en had ambities om de activiteiten op het gebied van computertechnologie uit te breiden. Timmer had al aangekondigd te vertrekken en had zijn opvolger Boonstra voor de keuze gesteld: hij mocht beslissen of de overname van Apple door zou gaan. Boonstra was tegen: “We zouden dat bedrijf met onze cultuur verstikt hebben.”

Vandaag de dag is Boonstra nog steeds zeker dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Philips leidde in die jaren aan het ‘not invented here’-syndroom: als het niet in Eindhoven was uitgevonden, was het niets. Philips voerde de gesprekken een jaar voordat Steve Jobs een succesvolle comeback maakte bij Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2016, 8:54
Categorie Apple
Onderwerpen apple, philips

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.