iFixit iMac Pro

iMac Pro teardown bewijst dat zelf repareren bijna onmogelijk is

Uit de iMac Pro teardown van iFixit blijkt dat RAM, CPU en SSD modulair zijn en gemakkelijk te vervangen. Maar het kost wel behoorlijke moeite om toegang te krijgen tot de interne componenten.

De iMac Pro beschikt over modulaire RAM, CPU en SSD, zo blijkt uit een teardown van iFixit. Ook is de binnenkant opnieuw ontworpen ten opzichte van de bestaande iMacs.

iMac Pro teardown

iFixit staat erom bekend dat ze nieuwe Apple-producten tot op de kleinste details onderzoeken. Zo ook bij de nieuwe iMac Pro. Op foto’s is precies te zien wat erin zit. Het bedrijf besloot het ruim €5.000 kostende instapmodel met 8-core processor, 32GB RAM en een 1TB SSD te kopen om te zien welke onderdelen Apple heeft gebruikt.

Normale 27-inch iMacs hebben een klepje aan de achterkant waarmee je makkelijk toegang krijgt tot RAM. Het geeft je de mogelijkheid om later nog het werkgeheugen uit te breiden. Dat ontbreekt bij de iMac Pro. Apple heeft aangegeven dat gebruikers bij een Apple Store of Apple Authorized Service Provider zullen moeten aankloppen als ze achteraf hun RAM willen uitbreiden.

iFixit iMac Pro

iFixit ontdekte dat de RAM, CPU en SSD in het apparaat modulair zijn en daardoor gemakkelijk aan te passen. Maar daarvoor zul je wel het hele apparaat uit elkaar moeten halen. En dat is “een hele onderneming”, verzuchten de reparatiespecialisten. Apple gebruikt gelukkig wel standaard 288-pins DDR4 ECC RAM, dat je met upgradekits kunt uitbreiden.

iMac Pro teardown door iFixit

De CPU vervangen is in theorie mogelijk, maar omdat Apple speciale Intel-chips gebruikt is het onduidelijk hoe je aan een nieuwe, geschikte CPU komt. Ook de SSD’s zijn gemakkelijk te vervangen, maar ook hier weer speciaal gemaakt voor Apple. Het enige wat niet zo gemakkelijk te vervangen is, is de GPU. Die zit namelijk vastgesoldeerd.

iMac Pro teardown

Dat de binnenkant er totaal anders uitziet dan we gewend zijn, mag geen verrassing heten. Apple had al verklapt dat ze bij de iMac Pro een compleet nieuw intern design hadden toegepast om te zorgen voor voldoende koeling. Dit moet voorkomen dat de Xeon-W processors en Radeon Pro Vega GPU’s te heet worden. Er zit onder andere een grote koeling met dubbele fan in, een al even gigantische heatsink en een behoorlijk groot luchtrooster aan de achterkant.

iFixit geeft de iMac Pro een reparatiescore van 3 uit 10. Want ook al is het allemaal modulair opgebouwd, je zult heel wat moeite moeten doen om de behuizing te openen en toegang te krijgen tot de interne componenten.

De iMac Pro is verkrijgbaar via de website van Apple. De 8- en 10-core modellen zijn nu al te koop, maar op de 14- en 18-core zul je nog enkele weken moeten wachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 januari 2018, 9:15
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen ifixit, imac pro
Device iMac Pro

iMac Pro

De iMac Pro is Apple's krachtige alles-in-één desktop Mac voor professionals. De iMac Pro heeft krachtigere specificaties en is in een exclusieve spacegrijze uitvoering beschikbaar. De iMac is er alleen in een 27-inch display. Het huidige model heeft een 10-core Intel Xeon W-processor en heeft standaar 32GB RAM en 1TB SSD. De prijs ligt daardoor fors hoger. Lees alles over de iMac Pro, het kopen van een Mac-desktop en Mac-computers vergelijken.

iMac Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.