iMac Pro teardown bewijst dat zelf repareren bijna onmogelijk is

Uit de iMac Pro teardown van iFixit blijkt dat RAM, CPU en SSD modulair zijn en gemakkelijk te vervangen. Maar het kost wel behoorlijke moeite om toegang te krijgen tot de interne componenten.

De iMac Pro beschikt over modulaire RAM, CPU en SSD, zo blijkt uit een teardown van iFixit. Ook is de binnenkant opnieuw ontworpen ten opzichte van de bestaande iMacs.

iMac Pro teardown

iFixit staat erom bekend dat ze nieuwe Apple-producten tot op de kleinste details onderzoeken. Zo ook bij de nieuwe iMac Pro. Op foto’s is precies te zien wat erin zit. Het bedrijf besloot het ruim €5.000 kostende instapmodel met 8-core processor, 32GB RAM en een 1TB SSD te kopen om te zien welke onderdelen Apple heeft gebruikt.

Normale 27-inch iMacs hebben een klepje aan de achterkant waarmee je makkelijk toegang krijgt tot RAM. Het geeft je de mogelijkheid om later nog het werkgeheugen uit te breiden. Dat ontbreekt bij de iMac Pro. Apple heeft aangegeven dat gebruikers bij een Apple Store of Apple Authorized Service Provider zullen moeten aankloppen als ze achteraf hun RAM willen uitbreiden.

iFixit iMac Pro

iFixit ontdekte dat de RAM, CPU en SSD in het apparaat modulair zijn en daardoor gemakkelijk aan te passen. Maar daarvoor zul je wel het hele apparaat uit elkaar moeten halen. En dat is “een hele onderneming”, verzuchten de reparatiespecialisten. Apple gebruikt gelukkig wel standaard 288-pins DDR4 ECC RAM, dat je met upgradekits kunt uitbreiden.

iMac Pro teardown door iFixit

De CPU vervangen is in theorie mogelijk, maar omdat Apple speciale Intel-chips gebruikt is het onduidelijk hoe je aan een nieuwe, geschikte CPU komt. Ook de SSD’s zijn gemakkelijk te vervangen, maar ook hier weer speciaal gemaakt voor Apple. Het enige wat niet zo gemakkelijk te vervangen is, is de GPU. Die zit namelijk vastgesoldeerd.

iMac Pro teardown

Dat de binnenkant er totaal anders uitziet dan we gewend zijn, mag geen verrassing heten. Apple had al verklapt dat ze bij de iMac Pro een compleet nieuw intern design hadden toegepast om te zorgen voor voldoende koeling. Dit moet voorkomen dat de Xeon-W processors en Radeon Pro Vega GPU’s te heet worden. Er zit onder andere een grote koeling met dubbele fan in, een al even gigantische heatsink en een behoorlijk groot luchtrooster aan de achterkant.

iFixit geeft de iMac Pro een reparatiescore van 3 uit 10. Want ook al is het allemaal modulair opgebouwd, je zult heel wat moeite moeten doen om de behuizing te openen en toegang te krijgen tot de interne componenten.

De iMac Pro is verkrijgbaar via de website van Apple. De 8- en 10-core modellen zijn nu al te koop, maar op de 14- en 18-core zul je nog enkele weken moeten wachten.

Bekijk ook

iMac Pro: dit zijn de geruchten over de grotere iMac voor professionals

Alles over de iMac Pro, de grotere iMac met 27-inch of 30-inch scherm. Bekijk een overzicht van de geruchten, mogelijke releasedatum en verwachte functies. En is de meest recente iMac Pro nog een goede aankoop? Dat vertellen we je ook!

iMac Pro

De iMac Pro was Apple's krachtige alles-in-één desktop Mac voor professionals, die van 2017 tot 2021 verkrijgbaar was. Sindsdien is er geen opvolger verschenen. Apple heeft wel de gewone 24-inch iMac en de Mac Studio (zonder display) in het assortiment. Lees alles over de iMac Pro, het kopen van een Mac-desktop en Mac-computers vergelijken.

iMac Pro

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.