Chinese iPhone heeft geen 3G en geen Wi-Fi

Apple gaat de iPhone 3G in China waarschijnlijk zonder 3G en zonder Wi-Fi uitbrengen. Dat is gedaan om te voorkomen dat gebruikers de iPhone op een concurrerend netwerk kunnen gebruiken.

iPhone in ChinaVolgens een bericht in de South China Morning Post, zal de iPhone 3G binnenkort in China gelanceerd worden. Maar twee belangrijke functies zijn niet aanwezig: 3G en Wi-Fi. De keuze om 3G achterwege te laten heeft ermee te maken dat de Chinezen een eigen mobiele techniek hebben ontwikkeld met de naam TD-SCDMA. Zou China Mobile toch de 3G-functionaliteit in het toestel laten, dan zijn ze bang dat gebruikers het toestel gaan unlocken (mits dat al mogelijk is) om op het rivaliserende 3G-netwerk van China Telecom te gebruiken.

Waarom Wi-Fi moest worden verwijderd is niet helemaal duidelijk, maar het zou ermee te maken kunnen hebben dat China Mobile liever heeft dat gebruikers via hun databundel internetten. Of misschien zijn ze bang dat mensen via de Wi-Fi-verbinding gaan voipen waardoor China Mobile betaalde belminuten misloopt.

Taiwan’s Hon Hai Precision Industry wacht nu alleen nog op de goedkeuring om de telefoon zonder beide functies uit te leveren. China Mobile is al maandenlang in gesprek met Apple; ze werden afgebroken in januari en in juli weer hervat omdat Apple niet langer vasthield aan omzetdeling. Volgens In-Stat gaat de iPhone succesvol worden in China als er een aangepaste Chinese versie uitkomt.

De Chinezen geven namelijk veel geld uit aan mobiele telefoons (20% van de verkochte toestellen is duurder dan $533) en de smartphone-markt is in China niet alleen gericht op zakelijke gebruikers. In China kopen relatief veel consumenten een smartphone voor zichzelf, waarbij het vooral om entertainment (muziek, video en fotocamera) en om mobiel internet (instant messaging, ebooks en games) gaat. Naar schatting zijn er zo’n 28 miljoen potentiële iPhone-gebruikers in China.

Meer info: South China Morning Post

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 september 2008, 18:27
Categorie Providers
Onderwerpen 3G, china, smartphone, wi-fi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.