Augmented reality

Apple werkt aan augmented reality voor iPhone-navigatie

Apple heeft een idee gepatenteerd om live informatie te projecteren op kaarten dankzij augmented reality. Maar dat deed de Nederlandse start-up Layar jaren geleden toch al?

Augmented reality

Apple heeft patent gekregen op een augmented reality-systeem voor de iPhone. Daarbij wordt de iPhone gebruikt voor een overlay op een live weergave bij kaarten. Patentnummer 9.488.488 met de titel ‘Augmented Reality Maps’ beschrijft een kaarten-toepassing waarbij de sensoren van de iPhone je realtime toegevoegde realiteit geven voor dingen die er in de omgeving te vinden zijn.

Augmented Reality-kaarten

Straatnamen geprojecteerd op kaarten
Het kan daarbij gaan om straatnamen, interessante plaatsen en andere zaken die bovenop de livebeelden worden geprojecteerd als je via de camera kijkt. Het idee klinkt wel een beetje als Layar, de Nederlandse start-up die al vroeg met augmented reality bezig was (zie foto hieronder).

Layar-webOok zouden er complexere functies mogelijk zijn zoals GPS-gebaseerde navigatie. Je zou dan via de camera van de iPhone naar een bepaalde locatie kunnen wandelen, waarbij de gyroscoop, het digitale kompas en de accelerometer aangeven of je goed loopt.

De kaarten-app zou ook op intelligente wijze de afstand kunnen schatten. De kaartinformatie wordt op afstand gedownload via een server. Kijk je bijvoorbeeld via de camera naar een gebouw, dan wordt de naam van het gebouw in beeld aangegeven. Wil je er naartoe lopen, dan geven pijlen in beeld aan hoe je moet lopen. Afhankelijk van de manier hoe je je toestel houdt kan het beeld wisselen naar een vogelvluchtweergave of een straatweergave.

Layar deed dit al in 2009
Het klinkt allemaal niet zo heel vernieuwend, maar dat komt misschien omdat het eigenlijk al een paar jaar oud is. In februari 2010 diende Apple het patent voor het eerst in, met als uitvinder Jaron Waldman. Op dat moment stond Layar al een halfjaar in de App Store. Daarna zijn er kleine aanpassingen in het patent gedaan, bijvoorbeeld om bepaalde punten te verduidelijken of om claims aan te scherpen.

Augmented reality kaarten

Tim Cook heeft meermaals aangegeven dat hij augmented reality erg interessant vindt en geruchten wijzen erop dat Apple grootse plannen ermee heeft. Welke vorm dat zal aannemen is nog steeds wat onduidelijk. Apple lijkt niet van plan om speciale brillen en andere accessoires te gaan maken, maar lijkt eerder geneigd om het in bestaande producten te gebruiken. Overnames zoals die van Flyby Media maken duidelijk dat Apple wel degelijk aan concrete oplossingen werkt.

De foto bovenaan dit artikel toont niet Apple’s uitvinding, maar een andere toepassing van augmented reality (via).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2016, 12:15
Categorie Apple
Onderwerpen augmented reality, kaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.