Apple in gesprek met kabelaanbieders over Apple TV als settop-box

Apple zou in gesprek zijn met kabelaanbieders over het gebruik van de Apple TV als settop-box. De technologie zou ook in televisies ingebouwd kunnen worden. Het gaat vooralsnog om Amerikaanse aanbieders.

apple tv serieVolgens The Wall Street Journal is Apple in gesprek met kabelmaatschappijen in de VS. De gesprekken gaan over het gebruik van de Apple TV als settop-box. Het voorkomt dat Apple een eigen database van tv-shows moet opbouwen en daarbij de concurrentie met de kabelaars aangaat. In het verleden heeft Apple gesprekken gevoerd met mediabedrijven, om rechtstreeks tv-shows aan klanten te kunnen aanbieden.


Daarvoor moet Apple wel contentlicenties zou moeten afsluiten met de productiehuizen. Voor een deel is dat al gebeurd, bijvoorbeeld het aanbieden van tv-shows via de iTunes Store. Maar daarmee heeft Apple nog geen volledig tv-aanbod.

De nieuwe benadering zorgt ervoor dat kabelaanbieders via een Apple-apparaat verbinding maken met de televisie. Mogelijk zijn de afspraken niet meteen bedoeld voor de huidige Apple TV, maar voor een toekomstig apparaat. Twee mensen die door Apple werden gebriefd over de ontwikkelingen (en uit de school klapten) lieten weten dat de technologie ook kan worden ingebouwd in televisies.

Met de technologie kun je live televisie kijken en oudere programma’s on demand terugzien. Voorlopig hebben wij er in Europa niets aan. De gesprekken lijken alleen te spelen met de grootste Amerikaanse kabelaanbieders. Kabelmaatschappijen hebben vaak hun eigen technische systemen en apparaten, waardoor het lastig is om overeenkomsten te sluiten. Er zouden nog geen deals zijn gesloten, maar dat heeft meer te maken met de bezorgdheid van de operators over Apple’s inmenging, dan met technologie.

WSJ denkt dat Apple’s settop-box een product gaat worden, dat ‘aftermarket’ aangeschaft zal worden (dus los van het afsluiten van je kabelabonnement). Het apparaat zou honderden dollars gaan kosten, in plaats van de 10 tot 15 dollar per maand die consumenten nu betalen voor het gebruik van een apparaat van het kabelbedrijf. Het is al mogelijk om het apparaat van je kabelmaatschappij te vervangen, zoals Tivo in de VS laat zien: zij hebben een apparaat dat CableCARD-technologie gebruikt en dat je normale settop-box van de kabelaanbieder kan vervangen.

Apple zou al ruim twee jaar bezig zijn met het ontwikkelen van een settop-box. Het idee werd door Steve Jobs aan de kant gezet omdat er geen grote nationale aanbieders zijn, zoals bij de iPhone wel mogelijk was. Door een overeenkomst met AT&T te sluiten kon Apple de iPhone in vrijwel de hele VS aanbieden. Bij de kabelbedrijven is vaak sprake van lokale aanbieders en bovendien hebben die bedrijven moeite om hun greep op de markt los te laten. Een extra speler betekent ook dat er een deel van de omzet richting Apple moet.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd met de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2022. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.