Ruimteschip 2 Apple

Apple bouwt in Silicon Valley een tweede ruimteschip

Apple werkt in Silicon Valley aan een tweede 'ruimteschip'-hoofdkantoor voor duizenden medewerkers. Deze gaat begin 2018 open.

Alle ogen waren de afgelopen maanden gericht op Apple’s nieuwe ‘ruimteschip’-hoofdkantoor, Apple Park. Maar Apple blijkt in Silicon Valley nog een ander ruimteschip te hebben gebouwd. Het gebouw op de ‘Central & Wolfe’-campus zal begin 2018 open gaan en werkplek bieden aan duizenden medewerkers.

Tweede ruimteschipkantoor van Apple

Op zo’n 8 kilometer van Cupertino verrijst het nieuwe kantoor in Sunnyvale. De plannen om in hier een nieuw kantoor te bouwen kwamen in 2015 voor het eerst aan het licht. De naam is afgeleid van de nabijgelegen kruising, namelijk die van Central Expressway en Wolfe Road.

Uit de eerste schetsen bleek dat Apple drie gebouwen wil neerzetten, ontworpen door de architecten van HOK. Eerder stonden er kantoren van ForteMedia.

Ondertussen heeft aannemer Level 10 Construction lekker doorgewerkt aan het project, dat eigenlijk in november 2017 klaar had moeten zijn. Dat lijkt niet haalbaar, als je ziet hoeveel werk er nog moet worden verzet. Volgens architect HOK wordt het gebouw begin 2018 opgeleverd.

Uit beelden blijkt dat Apple ook hier veel open ruimtes en groenvoorzieningen gepland heeft. Het zes verdiepingen hoge gebouw is al van verre te zien, boven de laagbouw in de omgeving.

Via ramen kun je naar binnen kijken. Net als bij Apple Park heeft Apple sterk de nadruk gelegd op duurzaamheid en de parkeerplaatsen zijn net als bij de veel grotere tegenhanger onopvallend weggewerkt. In dit geval onder het gebouw. Ook loopt er meer dan drie kilometer aan wandel- en fietspaden rond het complex en waren er grote daktuinen gepland.

Nieuwbouwproject met een smet
Wel zit er een tragisch smaakje aan dit nieuwbouwproject, want een jaar geleden vond er een dodelijk ongeval plaats. Een bouwvakker viel daarbij vanaf de zesde verdieping naar beneden. De familie van het slachtoffer heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen Level 10 Construction. Daardoor kan het zijn dat Apple zelf niet te veel ruchtbaarheid geeft aan de feestelijke opening van dit nieuwe kantoor.

Op de benedenverdieping vind je voorzieningen zoals een restaurant, fitnesscentrum, conferentiecentrum en amfitheater voor 500 personen, allemaal net iets kleiner dan bij Apple’s echte hoofdkantoor.

Bij 9to5Mac vind je nog meer foto’s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 november 2017, 9:30
Categorie Apple
Onderwerpen apple, kantoor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.