Amerikaanse rechter: Apple schuldig aan prijsafspraken over e-books

Apple is door de Amerikaanse rechter schuldig bevonden van het maken van prijsafspraken rond e-books in de iBookstore.

iBooksDe Amerikaanse rechter heeft Apple schuldig bevonden van het maken van prijsafspraken met uitgevers, die ervoor hebben gezorgd dat e-bookprijzen in de iBookstore en andere digitale boekenwinkels te hoog lagen. Er zal later een zaak volgen waarin de exacte schadevergoeding die Apple moet betalen zal worden vastgesteld. De betrokken uitgevers hebben al geschikt met het Amerikaanse gerechtshof.

De prijsafspraken hebben er volgens de rechter concurrent Amazon op oneerlijke wijze in de weg gezeten. De prijs van een e-book lag tussen de 13 en 15 dollar door de gemaakte afspraken, terwijl Amazon ze voor 10 dollar wilde verkopen. Apple heeft hierdoor ook de algemene prijs van Amerikaanse e-books sinds 2010 hoog gehouden. Bovendien zou Apple zonder de prijsafspraken volgens het oordeel in 2010 ook niet zijn geslaagd met de iBookstore, op de manier waarop dit nu wel gelukt is.

Amazon werd door de rechter meermaals als slachtoffer in de zaak genoemd, maar de rechtszaak werd aangespannen door de Amerikaanse regering. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie hoopt met de zaak de concurrentie tussen e-bookverkopers eerlijker te doen verlopen.

UPDATE: Apple heeft inmiddels de volgende reactie gegeven:

Apple heeft zich niet schuldig gemaakt aan prijsafspraken en zal zich verzetten tegen deze valse beschuldigingen. Bij de introductie van de iBookstore hebben we de klanten juist meer keuze geboden en brachten we meer concurrentie innovatie naar een markt waarop dit broodnodig was. Amazon bevindt zich daardoor niet langer in een monopolie-positie. We hebben niks verkeerd gedaan en gaan in hoger beroep.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2013, 16:35
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen amazon, prijzen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.