RoboForm 3.0: wachtwoordenapp maakt comeback in iOS 7-stijl

RoboForm is een wachtwoordenapp die al jarenlang bestaat. RoboForm 3.0 voor iPhone is totaal vernieuwd, waarbij beveiligd inloggen centraal staat.

roboform-iphoneOoit was RoboForm een populaire dienst om wachtwoorden te bewaren. In een tijd waarin clouddiensten nog nauwelijks bestonden kon je makkelijk al je wachtwoorden meenemen op een usb-stick, zodat je ook in internetcafé’s veilig kon inloggen. Maar naarmate usb-sticks uit de mode raakten en apps als 1Password de macht grepen, verdween Roboform ook een beetje uit de aandacht. Terwijl ze toch al sinds 2009 een mobiele app hebben, waar we op iPhoneclub nog nooit aandacht aan hebben besteed en die nu is bijgewerkt naar versie 3.0. Sinds versie 2.0 drieënhalf jaar geleden verscheen is er veel gebeurd: veel kleine bugfixes en tussentijdse updates, zonder dat er veel nieuwe functies werden toegevoegd. In versie 3.0 heeft de app een compleet nieuw uiterlijk in iOS 7-stijl gekregen waarbij de browser centraal staat, een homescreen met de meest populaire logins en de mogelijkheid om pin-invoer uit te schakelen.

Net als bij veel wachtwoordapps moet je in Roboform 3.0 een hoofdwachtwoord (master password) instellen om toegang te krijgen tot je wachtwoorden. RoboForm toont vervolgens een scherm met bovenin vier items: Logins, Identities, Safenotes en All items. De nadruk ligt op het inloggen op websites. Terwijl je bij 1Password een aparte handeling moet doen om de browser zichtbaar te krijgen in de app, krijg je bij RoboForm al bij het opstarten de browser te zien. Op het homescreen vind je ook favoriete websites die je regelmatig bezoekt, bijvoorbeeld LinkedIn, Pinterest en Dropbox. Inloggen is op dit vernieuwde homescreen een kwestie van op de knop met het gewenste logo drukken en de rest gaat vanzelf.

Lees ook: Nu investeren in betere wachtwoorden op de iPhone

Als je vaak de browser gebruikt om bij allerlei diensten in te loggen, dan is RoboForm erg handig. Maar als iPhone-gebruiker zul je voor diensten als Evernote en Wunderlist toch misschien liever de iOS-app gebruiken. Ook dat kan: achter elk logingegeven staat een i-symbooltje, waarmee je gebruikersnaam en wachtwoord kunt opvragen en kopiëren. Het wachtwoord is pas te zien als je op een oogje klikt, dus toevallige meekijkers krijgen het exacte wachtwoord niet te zien. Je kopieert het wachtwoord naar een app en bent ingelogd. Safenotes is een functie die jeeigenlijk ook in andere wachtwoordapps tegenkomt. 1Password noemt ze ‘Geheime notitie’, RoboForm maakt er een aparte sectie van. Je kunt hier tekstjes die je liever niet met de buitenwereld deelt (een bucketlist bijvoorbeeld, of een lijstje met geheime liefdes) vastleggen, zonder dat anderen ze kunnen lezen. Uiteraard worden al die logins en notities ook gesynchroniseerd met de desktop en laptop, dankzij de synchronisatiedienst RoboForm Everywhere.

roboform-iphone-1 roboform-iphone-2

Wat mist, zijn handige functies zoals het genereren van nieuwe wachtwoorden, de mogelijkheid om vanuit de app allerlei zelfgedefinieerde categorieën aan te maken en het ordenen van logins in mappen. Wat ik ook miste, was het spontaan vastleggen van een login, zonder dat je eerst een website bezoekt. In 1Password kan dat allemaal wel. Er is nog een ander verschil. Bij RoboForm betaal je $10 per jaar om de app op alle platformen te mogen gebruiken (Windows, Mac, iOS, Android) – en ja, zelfs wachtwoorden meenemen op usb-stick is nog steeds mogelijk. Bij 1Password betaal je een vast bedrag: momenteel €7,99 voor de iOS-app en €21,99 voor de Mac-app (beide met 50% korting). Op korte termijn is Roboform goedkoper en wie helemaal niets wil betalen neemt LastPass (die heeft alleen geen desktop-app, maar werkt via de browser).

Aanrader? Als je nog geen wachtwoordprogramma had, dan is RoboForm een aardige app in iOS 7-stijl. Wil je niet meteen het volle pond voor dure wachtwoordapps betalen, dan is het abonnementenmodel van RoboForm ook best aantrekkelijk. Voor 10 euro zit je nergens aan vast. Vanwege de sterke focus op webbrowsers is RoboForm misschien beter thuis op de iPad dan op de iPhone, waar je sneller een app gebruikt. De ingebouwde browser van RoboForm heeft namelijk niet de neiging om naar mobiele websites te gaan, als je bijvoorbeeld bij Hotmail wilt inloggen.

Downloaden: RoboForm (gratis, universeel, iOS 6.0+)
Tipgever: Jonas

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 april 2014, 8:55
Categorie Diensten
Onderwerpen 1password, lastpass, wachtwoorden

1Password

1Password is een van de bekendste wachtwoordenapps voor iPhone, iPad en Mac. De app wordt gemaakt door AgileBits en loopt vaak voorop met nieuwe functies. Met 1Password kun je wachtwoorden, creditcardnummers en andere vertrouwelijke informatie veilig opslaan. Hieronder zie je onze belangrijkste artikelen over 1Password.

1Password

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.