Review: Texas Hold’em, poker op de iPhone

Review van Texas Hold'em, het pokerspel gemaakt door Apple zelf. Het spel heeft erg mooie graphics, alles is goed afgewerkt en de besturing is zeer intuïtief. Het laden duurt lang, maar het spel is de prijs van € 3,99 meer dan waard.
Jonathan - · Laatst bijgewerkt:

Desperado kijkt in zijn kaartenTexas Hold’em, gemaakt door Apple zelf, is één van de vier Texas Hold’em pokerspellen die in de App Store verkrijgbaar zijn. De applicatie is al sinds de lancering van de App Store beschikbaar en staat hoog in de lijsten. Hij kost €3,99, is 128Mb groot en heeft een 12+ beoordeling. In deze review komen de snelheid van het spel, de interface en besturing en het spelen van Texas Hold’em zelf aan bod. Nu ik het spel al een poosje gebruik kan ik wel zeggen dat hij z’n geld echt waard is.

Snelheid van Texas Hold’em

Misschien raar om nu over snelheid te gaan praten, maar toch moet ik het noemen. Het spel is namelijk 128MB groot, dus het downloaden en synchroniseren duurt (erg) lang. Ter vergelijking: de Apple-firmware 2.0.1 voor de eerste generatie iPhones is 242MB groot, dus het spel is ongeveer half zo groot als een compleet nieuwe firmwareversie!

Het opstartschermWel moeten we vermelden dat de firmware ingepakt is en de applicatie niet. Je voelt ‘m al aankomen: als een spel groot is en er moet tijdens het opstarten van alles voorgeladen worden, dan duurt dat even. Eerst krijg je een charmante vrouwelijke pokerspeelster te zien, daarna het logo, dat na een paar keer spelen (of opstarten) erg gaat irriteren. De totale opstarttijd, gemeten met een stopwatch, is 14 seconden. Na het opstarten gaat alles vlot, er is totaal geen sprake van een lag zoals bij sommige (geavanceerde) 3D-spellen wel zo is.

Interface van Texas Hold’em

Na het opstarten kom je in een simpel menu terecht, met de opties Single Player om alleen te spelen, Multiplayer om multiplayer te spelen via Wi-Fi. Helaas heb ik geen tweede iPhone, dus heb ik dit niet kunnen testen.

Het menuDaarna krijg je Settings met een zeer beperkt aanbod aan instellingen, puur voor de weergave en het afspelen van geluid. Daaronder heb je Statistics met je totale prijzengeld, de grootste pot die je gewonnen hebt, je beste hand en het aantal spellen dat je gespeeld hebt en op welke positie je eindigde. Ook vind je daar een optie om de statistieken te wissen. Je eindigt met de Help met vooral nutteloze opties waaronder een paar screenshots waarmee je een kleuter uit kunt leggen wat de besturing is. Het is wel handig om het een keer door te kijken, maar voor de rest is het heel vanzelfsprekend. Het enige dat handig kan zijn is een lijstje met mogelijke kaartcombinaties en de waarde ervan, maar na een periode spelen moet je dat als echte pokeraar toch wel uit je hoofd kennen.

Het volledige spel is zowel in de portrait als in de landscape mode te spelen, wat erg handig kan zijn. Het ziet er verder goed afgewerkt uit.

In het hele spel is achtergrondmuziek. De eerste uurtjes spelen is het nog wel leuk, maar na een poosje krijg je er wel weer genoeg van. Daarnaast zijn er geluidseffecten voor het delen, inzetten van chips en een applausje voor de winnaar.

Het spelen van Texas Hold’em zelf

Als je in de portrait mode speelt zie je filmpjes waarin je je tegenspelers ziet spelen. Je kijkt steeds naar de speler die aan de beurt is. Het is op zich wel leuk gedaan, spelers hebben hun eigen emoties en gedrag, maar na een poosje heb je dat ook wel weer gezien. Ik vond het na een paar potjes echt fijner om in landscape mode te spelen, omdat je dan een duidelijk overzicht van de tafel hebt en in één oogopslag ziet wie er nog meespelen en wie wat heeft ingezet.

Besturing van Texas Hold’em

De besturing is zoals eerder gezegd erg logisch en vanzelfsprekend, zoals eigenlijk overal in de iPhone het geval is. Wil je callen, betten of raisen dan tap je op je stapel met chips en kan je met een slider aangeven hoeveel chips je wilt inzetten.

Inzetten gaat via een horizontale scrollerWil je checken dan dubbeltap je ergens op de tafel. Wil je all in gaan dan kan je op je stapel chips tappen en de slider net zolang draaien tot je alles hebt, of je sleept je stapel simpelweg naar het midden van de tafel. Wil je folden dan sleep je je kaarten gewoon ergens naartoe. Zodra je foldt houdt de ronde ermee op en zie je, afhankelijk van hoe lang je mee bent gegaan, je eigen kaarten en die van de spelers op tafel. Zodra iemand geen chips meer heeft dan verdwijnt ‘ie. Als je binnen de laatste drie zit win je een bepaald bedrag. Tap je op een speler, dan zie je zijn statistieken.

Doel van Texas Hold’em

Het spel is opgebouwd uit tien levels. Je begint in de garage en eindigt in Dubai. Als je gaat spelen kies je een level uit. Bij alle levels – behalve het beginlevel – moet je een bepaald bedrag betalen om mee te mogen spelen. Je betaalt dat met het geld dat je gewonnen hebt toen je eerste, tweede of derde geworden bent. Het wordt steeds duurder, je kan dus niet na het eerste level direct aan het laatste level beginnen. Theoretisch kan het wel, als je net zo lang speelt tot je genoeg geld hebt kan je best een level overslaan. Heb je verloren, dan ben je je inzet kwijt.
Het spel is iets realistische dan gemiddelde pokerspelletjes, niet alleen door de graphics, maar de tegenstanders kunnen bijvoorbeeld ook bluffen. Het klinkt misschien als een mooi reclamepraatje, maar ik heb de ervaring dat het echt zo is.

De andere Texas Hold’em spellen

In de App Store zijn in totaal vier spellen te vinden als je zoekt op ‘Texas Hold’em. Zoek je op ‘poker’, dan vind je er veel meer maar het is onduidelijk of dat allemaal Texas Hold’em-varianten zijn. Ik heb ze niet allemaal gekocht, maar ter vergelijking hieronder een tabelletje en een samenvatting per programma gebaseerd op de beschrijving in de App Store en de screenshots:

Texas Hold’em Reel Deal Texas Hold’Em Adrenaline Poker online Multiplayer Championship Poker
Ontwikkelaar
Apple Inc. Publisher X Eurocenter Real Dice, Inc.
Te koop via
App Store App Store App Store App Store
Leeftijdsbeoordeling
12+ 12+ 12+ 12+
Prijs
€ 3,99 € 0,79 € 2,39 € 7,99
Geteste versie
1.0
Bestandsgrootte
128Mb 16,8Mb 13,9Mb 6,8Mb
Cijfer
8
App Store rating
4,5 geen geen 1

Reel Deel Texas Hold’Em

Qua eigenschappen lijkt het een exacte kopie van Apple’s Texas Hold’em, maar qua graphics is het één grote mislukking. Het lijkt alsof men erg haast heeft gehad en alsof ze een beginnende designer het werk hebben laten doen. Het spel is gebaseerd op 10 missies, beginnend met ‘win een potje’ en eindigend met ‘win een ronde met een royal flush’. Dat lijkt me erg nep.

Adrenaline Poker online

Het spel ziet er erg nep uit, maar waarschijnlijk was dat de bedoeling. Met dit spel kun je off- en online spelen. De interface schijnt erg makkelijk te zijn. Tot slot kan je met de laatste update ook nog chatten met andere spelers.

Multiplayer Championship Poker

Het spel ziet er wel netjes uit, een stuk mooier dan de bovenstaande twee. Je kijkt altijd vanaf boven af op de tafel met de speler. Inzetten gaat met knoppen aan de zijkant. Ook bij dit spel kun je online spelen en er is een desktopvariant, die je gratis kunt downloaden. Als dit spel wat goedkoper zou zijn dan de € 7,99 die die nu is, had ik ‘m zeker geprobeerd.

Totale indruk en samenvatting

Texas Hold’em is een erg mooi spel met goede graphics. De besturing is erg simpel en intuïtief: je hebt het binnen drie minuten door. Het spel is verder goed afgewerkt. Helaas duurt het opstarten wat langer, maar dat is geen probleem omdat het een prachtig spel is. Hij is die vier euro meer dan waard.

App Store recensies

In de App Store is iedereen ook erg positief over het spel, er zijn in de Nederlandse App Store al 25 recensies geplaatst met een gemiddelde waardering van 4,5.

Info: Texas Hold’em

  • Ontwikkelaar: Apple Inc.
  • Applicatie: Texas Hold’em
  • Te koop via: App Store
  • Leeftijdsbeoordeling: 12+
  • Prijs: € 3,99
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 128Mb
  • Cijfer: 8
  • App Store rating: 4,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:26
Categorie Games
Onderwerpen app store, game, poker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.