Nubo Cam tafel voorkant

Review Panasonic Nubo Cam: altijd camerabeelden via 4G, als je ervoor betaalt

Met de Panasonic Nubo 4G Camera kun je overal waar 4G-dekking is een ruimte in de gaten houden. Je krijgt notificaties als er beweging is gedetecteerd, maar daar houdt het ook wel zo'n beetje mee op...

Panasonic heeft de Nubo 4G Camera uitgebracht, een kleine IP-beveiligingscamera met app. Het handige van deze camera is dat er een simkaart in zit, zodat je beelden via 4G kunt bekijken, ook als de Wi-Fi uitvalt. In deze review van de Panosonic Nubo Cam (€349) werpen we een blik op de mogelijkheden.


Nubo Cam tafel voorkant

Wat is de Panasonic Nubo?

De Nubo Cam is een kleine IP-camera, die je overal kunt ophangen of neerzetten. De achterkant is magnetisch, zodat je de camera bijvoorbeeld aan een metalen balkonrek kunt vastklikken. Ook zit er aan de onderkant een schroefverbinding voor statieven, zodat je de camera bijvoorbeeld met een GorillaPod overal aan kunt vastmaken. Ook buitenshuis, want hij is waterbestandig. De Nubo Cam wordt geleverd met een Vodafone-simkaart zodat je altijd een internetverbinding hebt. Het werkt overal in Europa, dus je kunt de camera ook meenemen om je hotelkamer in de gaten te houden tijdens je afwezigheid. De Panasonic Nubo zou dus een goed alternatief voor de Nest kunnen zijn, een camera die alleen via Wi-Fi werkt. Op momenten dat Ziggo eruit ligt, heb je bij de Nest geen verbinding meer, bij Nubo wel.

Design Nubo Cam

Als het om design van beveiligingscamera’s gaat, dan zijn er de afgelopen jaren wel sprongen gemaakt. De grote lelijke IP-camera’s van computermerken hebben plaats gemaakt voor meer huiselijk design, zoals de Withings Home en de Netatmo Presence (€299 voor buitenshuis-model). Toch zullen de meeste mensen in eerste instantie kijken naar de Nest Cam (€199), en dan vooral het design van het Outdoor-model.

Nubo Cam magneetstrip

De Nubo Cam doet daar niet voor onder: ook deze is duidelijk niet meer door een techneut ontworpen, zoals de vroegere modellen, maar ziet er mooi en strak uit. De camera zit in een witte, taps toelopende behuizing met een zwart camera-oog.

De achterkant is gemaakt van zilvergrijs metaal met ‘warmteribben’. Die zijn magnetisch, zodat je de Nubo gemakkelijk op een ijzeren en stalen voorwerpen kunt plakken. De magneet is daarbij sterk genoeg dat de camera goed vastzit. De camera zelf weegt 150 gram en meet 6 x 8 centimeter. De Nubo Cam beschikt ook over een microfoon en speaker, die onopvallend zijn weggewerkt. Achter het zwarte venster aan de voorkant bevinden zich verder een infraroodlampje, een groothoeklens en een bewegingssensor.

De Nubo Cam is ontworpen door een Nederlands designteam en valt wat ons betreft erg in de smaak: het is een apart design (in positieve zin) en de camera zelf is compact genoeg om mee te nemen. De behuizing voelt robuust aan en het zit goed in elkaar.

Montage van de Nubo Cam

Na het aansluiten van de meegeleverde micro-USB-stroomkabel kun je de Nubo meteen in gebruik nemen. De behuizing is stevig en stabiel genoeg om gewoon op een plankje neer te zetten. Er zit geen installatiemateriaal bij, dus wil je de camera ergens aan vastmaken, dan zul je gebruik moeten maken van de magneet aan de achterzijde of de statiefschroef. Eventueel kun je de los verkrijgbare Nubo Mount (€30) in huis halen waarmee je de camera aan de muur vastschroeft. Gezien de prijs van €349 had Panasonic die muurhouder er wel bij mogen leveren.

Een goedkopere oplossing is om een metalen strip aan de muur te bevestigen. Ik gebruikte hiervoor de IKEA Grundtal magneetstrip (€15) die ik toch al in bezit had. Die magneetstrip zelf is al magnetisch, dus eigenlijk is het wat dubbelop. Je bent goedkoper uit als je in de bouwmarkt een niet-magnetische metalen strip haalt.

Heb je een krokettenrek in je keuken, dan wordt het natuurlijk helemaal makkelijk plakken:

Nubo Cam krokettenrek

Ga je de Nubo buitenshuis gebruiken, dan moet je de onderkant waterdicht maken met een meegeleverd stukje rubber. De camera kan regen, wind en hagel doorstaan, dankzij de IP64-certificatie. Hij mag niet in water ondergedompeld worden. Omdat je geen Wi-Fi nodig hebt kun je de Nubo ook op een plek bevestigen waar je geen Wi-Fi hebt, zoals in een boot (als er maar wel stroom is). Is er geen 4G-bereik, dan schakelt de camera terug naar 3G.

Ingebruikname van de Nubo Cam

Voordat je de camera kunt gebruiken moet je eerst een account aanmaken. Gek genoeg kan dat niet via de iPhone-app: die meldt doodleuk dat je een account moet aanmaken, maar bevat geen verdere opties of instructies om dat te doen. We hebben daarom maar gegoogled of dat misschien ook via de desktopbrowser kan en inderdaad: via account.nubocam.com maak je een account aan, waarna je nog wel eerst via de mail je account moet bevestigen. Pas daarna kun je met de iOS-app aan de slag.

In de app moet je allerlei persoonlijke informatie geven, zoals achternaam, adres en postcode (waarom?), persoonlijk/zakelijk account en de gewenste taal. Dat laatste lijkt me de enige nuttige informatie die ze nodig hebben. Helaas werkte het registratieproces niet zoals gepland, dus heb ik uiteindelijk maar afgezien van de trial-periode voor Nubo Connect-pakket.

Nubo Cam tafel achterkant

Achteraf kreeg ik daarvan spijt, want met het gratis account kun je eigenlijk niet zoveel. Ik kreeg geen livebeelden te zien en kon ook geen opnames terugzien als de camera beweging had gedetecteerd. En dat gebeurde nogal regelmatig, want telkens als het zonnetje doorbrak zag de Nubo beweging. Op een later moment alsnog de trial activeren lukte niet, tenzij ik nog meer persoonlijke gegevens (creditcard) in de database van Panasonic dumpte. Ook als ik helemaal niet van plan was om betaald verder te gaan.

Duur cloudabonnement
Het is eigenlijk vreemd dat Nubo het op een later moment overstappen naar de trial (en uiteindelijk naar een betaald account) zo ingewikkeld heeft gemaakt. Kies je voor de betaalde opties, dan betaal je €9,99 per maand om tien dagen videobeelden terug te zien. Voor een maand terugkijken betaal je €29,99 en voor negentig dagen €99,99 (per maand!).

Wil je helemaal niets terugkijken en ook geen gebruik maken van de 4G-verbinding dan kun je de Nubo Cam zonder betaald abonnement gebruiken, maar dan is het voor 349 euro wel een fiks hoge prijs als je het met andere beveiligingscamera’s vergelijkt. De Nest Cam kost maar 199 euro en is ook zonder terugkijkabonnement nog goed bruikbaar. Pluspunt van het gratis abonnement is overigens wel dat je heel wat minder persoonlijke gegevens met Panasonic hoeft te delen. Zo hoef je niet je volledige naam en adres en je bankgegevens achter te laten. De beelden worden dan opgeslagen op de SD-kaart, die te bereiken is als je de camera aan de onderkant open schroeft.

Nubo Cam: magnetische achterkant van metaal

Kies je bij Nubo voor een betaald abonnement dan kun je via de 4G-verbinding opnames van dertig seconden terugkijken. Terugkijken kost echter wel ‘events’ en daarvan krijg je er 250 bij het goedkoopste abonnement. Je kunt dan dus 125 minuten terugkijken. Bij de duurdere abonnementen krijg je respectievelijk 1000 ‘events’ en 5000 ‘events’. Het is bijzonder dat de Nubo Cam beschikt over een 4G-functie, maar voordat je deze camera aanschaft is het goed om je te realiseren dat er kosten en beperkingen mee zijn gemoeid.

Nubo-app screen

Verbinding maken met de Nubo Cam

Ben je eenmaal door de eerste stappen heen (bij ons duurde het toch een halfuurtje, ook al belooft de meegeleverde instructie dat het maar 3 simpele stappen zijn), dan volgt de volgende klus. Je moet zorgen dat de Nubo verbinding kan maken met je Wi-Fi-netwerk. Dat werkt op de inmiddels bij IoT-apparaten gebruikelijke manier: je maakt met je iPhone verbinding met het ad-hoc netwerk van de Nubo, je vult je wachtwoord in en vanaf dat moment kan de Nubo beelden doorsturen via Wi-Fi. Helaas werkt het alleen via de verouderde 2,4GHz netwerken.

Nubo-app verbinding maken

Nubo-app: simpel, weinig instellingen

Heb je de app geïnstalleerd en kies je voor het ontvangen van notificaties, dan heb je er een nieuwe vriend bij: de Nubo zal je voortdurend notificaties sturen als er beweging is geconstateerd. Je krijgt dan een recent stilstaand beeld te zien, waar je op kunt tappen. Bij ons leverde dat steeds de melding ‘Er is een fout opgetreden’ op, maar er zouden twee knoppen tevoorschijn moeten komen. Eentje om de opname vast te leggen en een andere voor tweerichtings-communicatie. Zo kun je via je smartphone spreken met de persoon die in beeld is.

Nubo-app video bekijken is mislukt

Bovenin het scherm zie je een blauwe knop ‘armed’ of een rode knop ‘disarmed’. De betekenis daarvan was me niet helemaal duidelijk (‘armed’ = actief?). In ieder geval stuurde de Nubo notificaties op het moment dat ‘armed’ was ingeschakeld. De knoppen onderin het scherm gaan naar het hoofdscherm, de notificaties en de instellingen.

Nubo-app video bekijken is mislukt

Zoals je al aan de screenshots kunt zien was het gebruik van de app vooral een frustrerende ervaring. Omdat ik geen betaald account had genomen werkte het voornamelijk niet dan wel. Verder vond ik de mogelijkheden nogal tegenvallen. Bij Nest kun je op basis van geolocatie de camera automatisch aan en uit laten gaan. Bij Nubo is dat niet mogelijk. Als je niet overspoeld wilt worden met notificaties moet je handmatig naar de app gaan en deze van ‘armed’ naar ‘disarmed’ zetten.

Nubo Cam app

Ondanks dat ik de verbinding via Wi-Fi had gelegd, kreeg ik na een middagje testen al de melding dat mijn mobiele ‘events’ op waren. Ondertussen had ik nog geen opname of livebeeld gezien. Waaah!

Nubo en IFTTT

Zo ‘dom’ als de Nubo zelf is, zo slim is IFTTT. De camera werkt samen met de bekende dienst om acties te automatiseren. Dit is de enige uitkomst voor mensen die meer met hun Nubo willen doen dan alleen notificaties ontvangen. Je kunt acties achter elkaar laten uitvoeren als er beweging of een geluid wordt ontdekt. Je kunt bijvoorbeeld alle notificaties naar een document op Google Drive laten sturen. Dat verlost je ook meteen van het probleem dat je berichtencentrum vol staat met notificaties als je vergeten hebt de Nubo uit te schakelen. Nubo ondersteunt (uiteraard) geen HomeKit, maar dat geldt voor de meeste beveiligingscamera’s die momenteel op de markt zijn. D-Link Omna 180 is een uitzondering en daarvan zullen we binnenkort ook een review plaatsen.

Camerabeelden: niet vloeiend

De meeste eigenschappen zoals het gewicht en de afmetingen hebben we hierboven al genoemd. Over de camera valt nog wel meer te vertellen: die maakt opnames onder een hoek van 138 graden. Via Wi-Fi krijg je beelden in een resolutie van 1080 pixels te zien en via 4G is de kwaliteit 720 pixels. Deze beelden zouden herkenbaar genoeg moeten zijn om bijvoorbeeld een gezicht te kunnen onderscheiden. De beelden zijn niet vloeiend: via 4G worden 5 frames per seconde opgenomen, via Wi-Fi zijn het 15 frames per seconde. Het levert dus een wat stotterend filmpje op. Het betekent ook dat de Nubo relatief weinig data verbruikt, maar dat gaat wel ten koste van de herkenbaarheid.

Nubo zou onderscheid moeten maken tussen relevante bewegingen, maar belooft niet (zoals de Nest) dat er personen worden herkend. Op het moment dat we de plek hadden geplaatst waar geen personen of andere bewegingen maar alleen regelmatig wegtrekkend zonlicht was, kwamen de notificaties toch vrij talrijk binnen.

De Nubo kan ook ’s nachts opnames maken in zwartwit, dankzij de infraroodlamp linksboven de camera. Als de booswichten dicht genoeg bij de camera komen kun je de gezichten herkennen.

Score

5.6

Panasonic Nubo 4G Camera

Panasonic Nubo 4G Camera

ÔéČ349

Voordelen +

  • Mooi en robuust design
  • Meerdere bevestigingsmogelijkheden
  • Werkt samen met IFTTT

Nadelen -

  • Frustrerende ervaringen met app
  • Weinig instellingsmogelijkheden
  • Stortvloed aan notificaties, automatisch uitschakelen als je thuiskomt kan niet
  • Cloudabonnementen vrij prijzig en beperkt
  • Hoge aanschafprijs t.o.v. concurrenten
  • Foutgevoelig product

Conclusie Panasonic Nubo Cam review

Over het uiterlijk en de bouwkwaliteit van de Panasonic Nubo niets dan lof: dit is een robuust uitgevoerde camera die ook in de buitenlucht geplaatst kan worden. De camera heeft meerdere bevestigingsmogelijkheden, al hadden we gezien de prijs van €349 wel gehoopt dat de muurbevestiging gratis meegeleverd zou worden. Wat de Nubo echter vooral bijzonder maakt is het feit dat er een simkaart in zit, zodat je ook via 4G verbinding hebt. Je zult daar wel voor moeten betalen, want bovenop de aanschafprijs ben je nog tussen de €9,99 en €99,99 per maand kwijt om beelden terug te kijken en de 4G-functie te kunnen gebruiken. Hoe enthousiast we ook zijn over het uiterlijk van de Panasonic Nubo, wat de functies betreft zijn we teleurgesteld. Via de app zijn er geen instellingsmogelijkheden. Het werkt (uiteraard) niet met HomeKit of met bestaande smart home-producten, alleen met IFTTT. Omdat ik foutmeldingen kreeg bij het aanmaken van het account liep ik de trialperiode mis en merkte dat de camera zonder abonnement eigenlijk te weinig functies biedt (waarvan de meeste ook nog niet eens goed werkten). Ik kreeg zoveel foutmeldingen, dat ik de camera gefrustreerd terug in de doos heb gedaan. Mijn ‘mobile events’ waren na een middagje testen toch al op.

Panasonic Nubo Cam kopen

De Panasonic Nubo Cam is voor 349 euro te koop via Coolblue en andere webwinkels. Daar komt dus nog het maandabonnement van €9,99, €29,99 of €99,99 per maand bij om de beelden terug te kijken. De Vodafone-simkaart is dan inclusief.