ULU Connected Car-systeem wil Nederland snel veroveren
Vandaag werd bekend dat het Nederlandse bedrijf ULU een half miljoen investeringsgeld heeft gekregen. Ze gaan het geld gebruiken om het connected car-systeem dat ze hebben ontwikkeld versneld in de Benelux beschikbaar te stellen en verder te optimaliseren. ULU werkt met een dongel, die je op de OBD-poort van de auto kunt aansluiten. Deze ‘usb-poort’ van de auto kun je gebruiken om snelheid, kilometerstand en conditie van de auto af te lezen. In Nederland zie je nog weinig toepassingen van OBD-dongels en is het uitlezen van data vooral populair bij de echte autoliefhebbers. Maar dat kan gaan veranderen, nu ULU extra snel in de Benelux wil groeien. Je kunt de gegevens uitlezen via een iPhone-app, dus onze interesse was meteen gewekt. Wat houdt ULU in en wat kun je ermee?
ULU: Connected Car-dongel
ULU maakt een soort usb-stick voor de auto, waarmee verzekeraars, autodealers en bedrijven inzicht krijgen in het rijgedrag van verzekerden, klanten of werknemers. Dat klinkt als ‘spionage’ maar als gebruiker zitten er ook voordelen aan. Je kunt bijvoorbeeld een lagere premie krijgen van de verzekeraar, als je veilig rijdt. Een autodealer of garage kan de ULU-stick gebruiken om te bepalen welke onderdelen vervangen moeten worden.
ULU, hoe werkt het?
ULU maakt een dongel, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Dit is een plug-and-play stick, die je aansluit op de OBD-poort. De dongel verzamelt informatie zoals locatie, snelheid en rijgedrag dankzij ingebouwde sensoren zoals een versnellingsmeter. Ook leest de dongel data uit van het voertuigsysteem. Door de data te interpreteren ontstaat een overzichtelijk dashboard, waarop je als bestuurder of verzekeraar interessante data kunt aflezen. Interessant is ook dat de dongel herkent wanneer er iets mis is, bijvoorbeeld bij diefstal of een ongeval.
Wat is OBD
Een OBD2-adapter is een apparaat dat ervoor zorgt dat je gedetailleerde data van je auto, zoals de motorsnelheid, met een smartphone (Android, iPhone, iPad, Blackberry) of laptop kunt uitlezen.
Veel nuttige informatie en uitleg over OBD (On-board Diagnostiscs) lees je op deze website: Oobeedee.nl.
ULU-dashboard
Op het dashboard zie je als gebruiker onderhoudsinformatie (wanneer moeten bepaalde onderdelen vervangen worden, wanneer moet je olie verversen?) en andere nuttige informatie. Deze informatie is via een iPhone-app en via de desktop te raadplegen. Het meest interessant is natuurlijk het rijgedrag: je kunt zien hoe je in de afgelopen periode hebt gereden, of je je netjes aan de verkeersregels hield of als een dolle door de bebouwde kom scheurde. Als je in Nederland een soortgelijke dongel wilde kopen, kon je al terecht bij partijen als RitAssist.
Hoe ‘Nederlands’ is ULU?
ULU wordt een ‘Nederlandse’ start-up genoemd, maar het bedrijf is internationaler dan je denkt. De 40-jarige oprichter Jošt Faganel, werkte eerder bij Microsoft en Hewlett Packard. Het bedrijf was onderdeel van Startupbootcamp HighTechXL in Eindhoven en begon afgelopen februari de eerste proeven met partners, waaronder verzekeringsmaatschappij IkRijverzekerd, Auto Distribution (distributeur van reserveonderdelen) en grote autodealers zoals Van Den Udenhout en Bochane. Ook draaide er een proef bij consultancybedrijf EY, die medewerkers met een ULU-stick de weg op stuurde. In februari gaf ULU aan dat ze een half miljoen euro financiering nodig hadden voor verdere uitrol in Nederland en dat is nu gelukt. Gek genoeg komt dat geld niet uit Nederland zelf, maar van de Chinese financieringsmaatschappij Fang Group. Fang Group zag ULU tijdens de Demoday van Startupbootcamp HightechXL en raakte onder de indruk.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Interessant, nou ben ik niet heel technisch. Maar zit er in elke Auto een dergelijke poort? Of is dat alleen bij nieuwe modellen?
@banaan_123: Sommige auto’s al vanaf 1996, maar in ieder geval vanaf 2001 (voor ODB-2)
(Red.) Nu toegevoegd aan artikel.
Doet heel erg denken aan Automatic. In principe het zelfde idee maar alleen in Amerika op dit moment.
De ANWB heeft voor de liefhebber een Connected Car dossier met meer achtergronden over de mogelijkheden van OBD dongels.
Een wat verontrustende ontwikkeling. Ik zou graag veel meer weten over de privacy kant van dit ding.
Ik dacht bij connected car eerder aan auto’s die onderling communiceren. Bijv. wanneer er 6 autos verderop iemand een noodstop maakt de rest kan anticiperen omdat ze met elkaar verbonden zijn.
Dit is gewoon je privacy verkopen voor korting.. bah.
Doe ik al jaren middels een elm327 bt adaptertje á 15€ icm dashcommand 😛
Ik ook, op ebay staan er genoeg!
Hmm, dit is in principe gewoon Dash. Dat heeft ook zijn eigen dongle maar belangrijk, werkt ook met andere ODB dongles. Plus geen bemoeienis van verzekeringsmaatschappijen.
Voor de liefhebber, gewoon gratis. Probleem is dat de iPhone geen OBD dongles met bluetooth ondersteund. Hierdoor ben je toegewezen op WiFi dongles. Geen probleem natuurlijk mits je een hotspot in je auto hebt zitten (moi).
Anyhow, super handige informatie!
Klopt, met natuurlijk als voordeel dat je gegevens niet gedeeld worden met verzekeraars of andere instanties.
Het lokkertje wat ze hier gebruiken, nl mógelijk een lagere verzekeringspremie kan betalen, is natuurlijk een wassen neus. De informatie die je achterlaat is hun grootste belang.
En dat ze kunnen bepalen welke onderdelen vervangen moeten worden bij de dealer, is volkomen flauwekul. Dat er foutcodes en freeze frame data uit te lezen valt, zal best, maar ik ga er van uit dat ze de auto bij de dealer zelf zullen willen uitlezen
Het lijkt me ideaal als je je auto verhuurd via Snappcar o.i.d. Dan kan je goed aantonen wat je huurder met je auto uitspoken.
Bij de diefstal van moderne autos wordt vaak de obd poort gebruikt. Dus deze dongle gaat er dan als eerste af. Weg anti-diefstal voordeel
Dat dacht ik in eerste instantie ook, maar mogelijkerwijs geeft de dongle juist een notificatie indien uitgeplugd…
Natuurlijk gelijk mijn Honda-dealer gebeld met de vraag of mijn al oudere HRV automaat ook zo’n OBD-poort heeft.
Reactie: OBD ken ik niet mijnheer, wel EOBD. Ja uw Honda heeft een EOBD-poort. Maar ik zou niet zomaar een niet Honda computer op een EOBD-poort aansluiten. Dan bent U bezig met het auto-management.
Sta ik dat misschien plotseling stil op de snelweg?
Nee dat niet maar ik zou het niet doen….
Ik houd van experimenteren maar deze Honda reactie doet mij aarzelen
Riekt een beetje naar bangmakerij, zich moedwillig van de domme houden en angst voor meekijken (‘pottenkijkers’ ;-)) met diagnose’s die ze tot nu toe voor je deden. Eventjes zoeken op Wikipedia leert (onder veel meer) het volgende:
“OBD2 is gelijk aan de Europese regelgeving, EOBD”
Misschien tijd voor een andere garage? :-/
Zag laatst ergens (weet niet meer zeker waar, geloof bij conrad) een heel leuke toepassing: HUD, via soortgelijke dongle en iphone app, voor elke auto. En zonder meekijkende verzekeraars etc 🙂
“In ieder geval vanaf 2001” is net ff te stellig, voor benzineauto’ klopt het helemaal omdat het vanaf 2001 daarvoor verplicht is maar voor diesels is het een paar jaar later pas verplicht geworden (in de EU).
Deze Honda reactie zou je hard moeten doen wegrennen! Zoals veel dealers, is de jouwe ook niet blij met doe-het-zelvers, want dat kost ze geld. Geloof me, als gewoon een hubje/dongeltje oid koopt, kan je niks vernielen. Iets anders is een programmeerkabel met software, maar voordat je daar als leek bijkomt, ben je al geen leek meer;)
Uitlezen en foutcodes resetten kan je niks mee verkl#ten, maar als de dealer dit voor je doet, kost het je minimaal 40,
@Tim: Stomme vraag waarschijnlijk, maar kun je eens uitleggen wat men nodig heeft? Ik meen te begrijpen dat je een wifi-OBD dongle nodig hebt en de Dashcommand app, maar hoe laat je die met elkaar communiceren?
Ik heb destijds via dealextreme ook een ELM327 gekocht, ik was hem vergeten uit de connector te halen en aangezien ik niet vaak rijd kon ik na een weekje de accur opladen… ok, waarschijnlijk zat hij niet vol, maar toch :c) Dus vergeet hem er niet uit te halen!