Nokia klaagt Apple aan wegens overtreding van 10 patenten

Nokia heeft Apple aangeklaagd voor het overtreden van 10 patenten. Volgens Nokia wilde Apple niet instemmen met de licentievoorwaarden.

nokia patentNokia heeft Apple aangeklaagd en beweert dat alle iPhones die tot nu toe op de markt zijn verschenen 10 patenten van Nokia overtreden. De patenten liggen op het gebied van GSM, UMTS en Wi-Fi. Nokia heeft de aanklacht bekendgemaakt via een persbericht. De patenten waarom het gaat zijn door 40 bedrijven in licentie genomen; volgens Nokia betalen alle grote toestelmakers netjes voor de licenties, behalve Apple. Apple wilde niet akkoord gaan met de voorwaarden in de licentieovereenkomst, waaruit niet valt op te maken of Apple helemaal niet wilde betalen, over een lagere prijs wilde onderhandelen of het niet eens was met de kleine lettertjes.

Nokia heeft de aanklacht ingediend bij het Federal District Court in de Amerikaanse staat Delaware (net als de staat Texas een veelgebruikte staat voor patentrechtszaken). Nokia beweert de afgelopen twintig jaar meer dan €40 miljard in R&D te hebben gestoken. Dat heeft heel wat patenten opgeleverd, waarvan sommige tot industriestandaarden zijn uitgegroeid. Bedrijfsjurist Ilkka Rahnasto legt in het persbericht uit hoe het volgens hem werkt:

The basic principle in the mobile industry is that those companies who contribute in technology development to establish standards create intellectual property, which others then need to compensate for. Apple is also expected to follow this principle. By refusing to agree appropriate terms for Nokia’s intellectual property, Apple is attempting to get a free ride on the back of Nokia’s innovation.

Via: persbericht Nokia
Tipgever: Thumper_UK

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 oktober 2009, 18:43
Categorie Apple
Onderwerpen apple, nokia, patenten, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.