Zo stil is het toetsenbord van de nieuwe 16-inch MacBook Pro

Apple belooft dat het toetsenbord van de nieuwe 16-inch MacBook Pro stiller is, maar is dat echt zo? Een nieuwe test laat zien hoe stil het MacBook Pro 16-inch toetsenbord in de praktijk is.

Na jaren van klachten van gebruikers is Apple met de 16-inch MacBook Pro eindelijk overstag gegaan: het vlindertoetsenbord heeft plaatsgemaakt voor het oude vertrouwde schaartoetsenbord. Belangrijkste voordeel is dat dit toetsenbord minder kwetsbaar moet zijn voor kruimels en stof, maar ook niet geheel onbelangrijk is het geluid dat het toetsenbord maakt. The Wall Street Journal besloot de proef op de som te nemen en vergeleek het geluid van het nieuwe MacBook Pro 16-inch toetsenbord met voorgaande modellen en andere laptops.

Geluid van toetsenbord 16-inch MacBook Pro: zo stil is het

Om het geluid te meten maakt de journalist van The Wall Street Journal gebruik van een echovrije kamer. Dit betekent dat je alleen het geluid meet dat afkomstig is van objecten binnenin de kamer en er dus geen geluiden van buitenaf opgepikt worden. Op deze manier krijg je dus een nauwkeurige meting van het aantal decibel dat het typen met het toetsenbord produceert.

Met de decibelmeter is het geluid van in totaal zeven toetsenborden gemeten. Het gaat om een ouderwetse typemachine, de MacBook Air met vlindertoetsenbord, de MacBook Pro uit 2015 (het laatste model voor de introductie van het vlindertoetsenbord), de nieuwe 16-inch MacBook Pro en een aantal laptops van andere fabrikanten, waaronder de Surface Laptop 3 en de Pixelbook Go. Laatstgenoemde heeft speciale hush keys die volgens Google zorgen voor geruisloos typen.

16-inch MacBook Pro

Het goede nieuws is dat de nieuwste 16-inch MacBook Pro het in de test erg goed doet. Hoewel hij niet het stilste toetsenbord heeft, presteert hij op dit gebied beter dan alle andere Apple-laptops. De 16-inch MacBook Pro produceert bij het typen zo’n 30,3 decibel aan geluid. Alleen de Pixelbook Go deed het beter met slechts 30,1 decibel. Zoals verwacht maakt de typemachine de meeste herrie, maar ook de MacBook Air maakt relatief veel geluid. De geteste MacBook Air 2018 heeft hetzelfde vlindertoetsenbord als de laatste MacBook Pro 15-inch.

Dit is de uitslag van de test van The Wall Street Journal:

  • Typemachine: 60,2 decibel
  • MacBook Air 2018 met vlindertoetsenbord: 41,9 decibel
  • Surface Laptop 3: 33,8 decibel
  • Dell XPS 13: 32,3 decibel
  • MacBook Pro 2015 met ouder schaartoetsenbord: 31,2 decibel
  • 16-inch MacBook Pro met Magic Keyboard: 30,3 decibel
  • Pixelbook Go: 30,1 decibel

De teardown van de 16-inch MacBook Pro bewees al dat het oude toetsenbord terug was, maar het lijkt erop dat Apple nog een paar verbeteringen doorgevoerd heeft. Wil je ook zo’n stil toetsenbord, dan kan je nu de 16-inch MacBook Pro kopen bij diverse winkels. We verwachten we dat de 13-inch MacBook Pro met vernieuwd toetsenbord in de eerste helft van 2020 uitgebracht wordt.

Bekijk ook

Gerucht: '13-inch MacBook Pro met vernieuwd toetsenbord verschijnt eerste helft 2020'

Volgens geruchten krijgt de MacBook Pro 13-inch in de eerste helft van volgend jaar een upgrade. Met name een nieuw toetsenbord zou eraan komen.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.