Jailbreaken anno iOS 4.x: waarom eigenlijk?

Zijn er anno iOS 4.x nog applicaties en tweaks die jailbreaken de moeite waard maken? In dit artikel bespreken we de beste jailbreak-software die compatible is met iOS 4.x in de categorien tweaks, 3G- en Wi-Fi-verbinding, SMS, games, lockscreen, muziek en video.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

iOS 4 jailbreakMet de introductie van iOS 4 heeft Apple een aantal functies (zoals folders en multitasking) aan het besturingssysteem toegevoegd die daarvoor alleen voor jailbreakers beschikbaar waren. Zijn er nog meer applicaties en tweaks die jailbreaken anno iOS 4.x de moeite waard maken? In dit artikel bespreken we de beste jailbreak-software die compatible is met iOS 4.x in de volgende categorien: tweaks, 3G- en Wi-Fi-verbinding, SMS, games, lockscreen, muziek en video.


Naast de naam van de jailbreak-software die hieronder wordt besproken staat soms ook de repository vermeld waar je de software kunt vinden. Standaard zijn de belangrijkste repositories al aanwezig in Cydia na het uitvoeren van een jailbreak, maar het staat je natuurlijk vrij om meer repositories toe te voegen. Je kunt dit in Cydia doen via Manage, Sources, Edit, Add. We kunnen niet toestaan dat er in de reacties bij dit artikel links worden geplaatst naar repositories waar auteursrechtelijk beschermd werk zonder vergoeding te downloaden is.

Er was eens..

Steve Jobs en Steve Wozniak met blue boxEr was eens een tweetal kwajongens, Steve Jobs en Steve Wozniak, die samen blue boxes verkochten voor $150 (nog voor de Apple I). Met de blue boxes was het mogelijk om (gratis) je eigen telefoongesprek te routen, waarbij de routing van telefooncentrales buitenspel werd gezet. Ze gebruikten hun eigen blue box bijvoorbeeld om het Vaticaan te bellen, identificeerden zich als Henry Kissinger en vroegen of ze de Paus kon spreken (die op dat moment sliep). Ze deelden de winst uit de verkoop, kwamen erachter dat ze een goed team vormden en iets meer dan dertig jaar later zouden hun activiteiten uitgegroeid zijn tot een multinational met een miljardenomzet. Zoals Wozniak het zelf samenvatte: “Steve and I both were a little bit of hackers when we grew up and were younger, but maybe you forget that when you become a businessman.”

Tijdens de opkomst van Apple stond het bedrijf voor meer dan alleen een multinational; met legendarische reclames zoals 1984 en Think Different, zette Apple zichzelf op de kaart als het bedrijf van de empowerment van het individu tegenover de massa.

Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

Tegenwoordig staat Steve Jobs alleen aan het roer bij Apple en wordt het de hackers zo moeilijk mogelijk gemaakt om de hardware (iPhone of iPod touch) te gebruiken zoals zij dat willen. Steve Wozniak is officieel nog in dienst van Apple, maar heeft geen leidende functie meer. Toch heeft hij zich actief in het debat over jailbreaken gemengd, door op TV een iPhone te jailbreaken via de eerste versie van JailbreakMe.com, zijn foto te laten nemen met zijn eigen gejailbreakte iPhone en zijn commentaar in bijvoorbeeld in het onderstaande interview vanaf circa 2:50 (de onderstaande video maakt gebruik van Adobe Flash en is daarom standaard niet te bekijken op een iPhone).

Click here to display content from news.bbc.co.uk

Ongeveer 10%_epi_ van de iPhone en iPod touch gebruikers kiest ervoor om te jailbreaken. Onder de echte fans, zoals onder de bezoekers van iPhoneclub.nl, zal dit percentage nog iets hoger liggen. Deze gebruikers delen de visie van Wozniak; ze ondersteunen de hardwareontwikkeling van Apple en kopen netjes hun software via de App Store, maar willen meer. De hardware van zowel de iPhone als de iPod touch kan namelijk veel meer dan dat je via de App Store mogelijk kunt maken; onder andere omdat Apple een restrictief beleid voert, waarbij voorkomen wordt dat er modificaties gedaan worden aan de basisfunctionaliteit die de iPhone en iPod touch bieden.

Tweaks

De belangrijkste categorie van software die niet aangeboden kan worden in de App Store maar wel in Cydia zijn tweaks. Tweaks zijn over het algemeen kleine wijzigingen in de functionaliteit en grafische interface van de iPhone. Standaard wordt het eigenaars van een iPhone, iPod touch of iPad niet toegestaan om dergelijke wijzigingen aan hun iDevice aan te brengen. Dankzij de veschillende tweaks kun je jouw iDevice er precies uit laten zien en laten functioneren zoals jij dat wilt.

SBSettingsEen stukje jailbreak-software dat bijna alle jailbreakers zullen installeren is SBSettings. Standaard activeer je SBSettings door met je vinger langs de statusbalk bovenin te bewegen. Als SBSettings actief is, kun je zeer eenvoudig en in elke applicatie bepaalde functies op je toestel in- en uitschakelen. Je moet daarbij denken aan je 3G- of Wi-Fi-verbinding, locatievoorzieningen of BlueTooth. Daarnaast kun je er voor kiezen om de status van je batterij, Wi-Fi- of GSM-verbinding numeriek weer te geven. Ook kun je ervoor kiezen om de datum of het resterende geheugen in de statusbalk weer te geven. Tot slot is Poof ingebouwd in SBSettings, waarmee je icoontjes kunt verbergen (bijvoorbeeld van standaard aanwezige applicaties die je niet kunt verwijderen).

Winterboard - iSpazio DockflowEen andere veel genoemde reden om te jailbreaken is de applicatie Winterboard, die je in staat stelt om de volledige grafische interface van je iDevice te tweaken. Voordat het mogelijk was om standaard een andere achtergrond in te stellen, werd deze functionaliteit al mogelijk gemaakt door Winterboard. Maar Winterboard biedt je veel meer: je kunt letterlijk elk grafisch element van je iPhone, iPod touch naar jouw eigen smaak aan te passen. Via Cydia is het mogelijk om complete thema’s te downloaden waarmee je je iDevice een nieuw uiterlijk kunt geven. Je kunt ook juist maar bepaalde kleine elementen aanpassen, zoals hoe je dock eruit ziet of bijvoorbeeld de slider op je lockscreen.

Een tweak waar veel andere tweaks gebruik van maken is Activator. Met behulp van Activator kun je allerlei bewegingen (activatiemethodes) koppelen aan applicaties en tweaks. Je kunt daarbij zelf kiezen welke activatiemethode je voor welke tweak wilt gebruiken. Eenmaal geinstalleerd vind je Activator terug via het menu Instellingen. Een voorbeeld is het aan- en uitzetten van het LED-lampje op iPhone 4. Dankzij Activator kun je eenvoudig instellen dat wanneer je de Power-knop ingedrukt houdt de LED-lamp aan of uit wordt geschakeld in combinatie met SpringFlash.

afc2add & iPhone FoldersEen nadeel van de iPhone, iPod touch en iPad is dat je normaliter geen volledige toegang tot het bestandssysteem van je iPhone kunt krijgen. Na installatie van de tweak afc2add wordt deze beperking opgeheven en kun je met software zoals iPhone Folders (Windows) of iPhone Explorer (ook Mac OS X) je bestandssysteem benaderen. Dit kan handig zijn om een volledige back-up te maken van je iDevice, maar bijvoorbeeld ook om er muziek- of videobestanden op te zetten. In het geval van iPhone Folders kun je jouw iDevice zelfs benaderen via Windows zoals je gewend bent met elk ander opslagmedium via USB te werken. Je kunt het bestandssysteem op de iPhone zelf direct benaderen met iFile.

Frash: Adobe Flash op de iPhoneDoordat je na een jailbreak de volledige controle hebt over je toestel kun je ook software installeren die Apple nooit zal toestaan op het iOS-besturingssysteem zoals Adobe Flash. De hacker achter JailbreakMe.com genaamd Comex werkt ondertussen ook aan het open source project Frash dat Flash toch mogelijk maakt op de iPhone, iPod touch en iPad. Frash bevindt zich op dit moment nog in de kinderschoenen en met name de ondersteuning voor Flash-video mist op dit moment nog. De verwachting is echter dat ook deze functionaliteit binnenkort zal worden toegevoegd voor gebruikers met een jailbreak.

BackgrounderOok na de introductie van multitasking in iOS 4 kan het interessant zijn voor gebruikers om de jailbreak-variant van multitasking te installeren. Apple’s implementatie van multitasking maakt gebruik van zogenaamde saved states, waardoor je snel terug kunt keren naar een de status van een applicatie van voordat je deze af sloot. Met behulp van Backgrounder is het ook mogelijk dat de applicatie volledig op de achtergrond blijft draaien. Op deze manier kun je bijvoorbeeld op de achtergrond iets downloaden, terwijl je op de voorgrond met iets anders bezig bent.

Jailbreakers kunnen daarnaast een aantal beperkingen die standaard gelden voor de iPhone, iPod touch en iPad omzeilen. Zo kun je het zo veel icoontjes als je wilt in je in je dock plaatsen met de tweak Infinidock. Met de tweak InfiniBoard naast horizontaal ook verticaal scrollen door je pagina’s met applicaties. Stoor je je aan de beperking dat je maximaal 12 applicaties in een folder kunt plaatsen? Na installatie van Infinifolders wordt ook deze beperking opgeheven. InifiniBoard is beschikbaar voor $1,99, Inifinidock voor $0,99 en Infinifolders voor $1,99, allen via de repository van BigBoss.

Shrink - iPad ThemaTot slot nog enkele voorbeelden van losse tweaks waarmee je de grafische interface of functionaliteit van je iDevice aan kunt passen. Met behulp van Shrink kun je de icoontjes op je SpringBoard in een keer kleiner maken voor een overzichtelijker scherm. Zoals de naam al doet vermoeden kun je met Five Icon Dock een vijfde icoontje toevoegen aan je dock. Met SnapTap kun je de volumetoetsen van je iPhone gebruiken om een foto te maken in de standaard foto-applicatie. Om sneller door het SpringBoard heen te kunnen scrollen kun je SprintBoard installeren waardoor je sneller door je pagina’s met applicaties kunt scrollen. Met de tweaks 20 of 60 second lockscreen kun je ervoor zorgen dat het lockscreen langer weer wordt gegeven dan normaliter het geval is. Met DisplayRecorder kun je direct op je iPhone hoge kwaliteit video’s maken van het actieve scherm.

3G- en Wi-Fi-verbinding

MyWiHet delen van de 3G-verbinding van je iPhone met een ander apparaat (zoals je computer) is normaliter alleen mogelijk als Apple hierover een afspraak daarover heeft met je provider. Gebruikers met een jailbreak kunnen behulp van MyWi een (beveiligd) Wi-Fi-netwerk creeeren, waar je vervolgens met een andere computer of iDevice eenvoudig op kunt inloggen om gebruik te maken van de dataverbinding. Als MyWi actief is kun je in een balkje op het scherm van je iPhone zien hoe veel dataverkeer je via de applicatie gebruikt hebt. MWi is voor het eenmalige bedrag van $19,99 beschikbaar via Rock Your Phone en is 10 dagen gratis te proberen.

Facetime over 3G met My3GTwee andere applicaties waarmee je meer controle kunt krijgen over het gebruik van je 3G-verbinding zijn 3G Unrestrictor en My3G. De twee applicaties hebben een vergelijkbare werking, namelijk het ongedaan maken van restricties met betrekking tot het gebruik van de 3G-verbinding. Als je geen Wi-Fi-verbinding hebt zijn sommige toepassingen normaliter niet te gebruiken (zoals FaceTime op de iPhone 4) of alleen met slechtere kwaliteit (zoals YouTube en UitzendingGemist). Als je 3G Unrestrictor of My3G geinstalleerd hebt, kun je deze toepassingen gebruiken alsof je een Wi-Fi-verbinding hebt terwijl je alleen via 3G verbonden bent. 3G Unrestrictor is voor $3,99 beschikbaar via Cydia. My3G is voor $3,99 beschikbaar via Rock Your Phone en is 14 dagen gratis te proberen. Als het je alleen om FaceTime gaat, kun je ook FaceBreak downloaden voor $1,49.

WiFiFoFumTot maart 2010 kon je de applicaties WiFiFoFum en yFy Finder gewoon in de App Store vinden, maar Apple heeft besloten deze uit de App Store te verwijderen omdat ze gebruik zouden maken van private frameworks (waar alleen Apple zelf gebruik van mag maken) om Wi-Fi-gegevens te verzamelen. Met de applicaties kun je scannen naar 802.11 wireless (Wi-FI) netwerken en de informatie tonen die er over de netwerken gevonden kan worden, waaronder de SSID (naam), Mac-adres, RSSI (sterkte signaal), AP modus, mogelijke overdrachtsnelheden en van welk kanaal en welk type beveiliging er gebruik wordt gemaakt. Daarnaast is het in WiFiFoFum mogelijk om direct verbinding te maken met een gevonden Wi-Fi netwerk of om de verzamelde informatie in log-bestanden op te slaan, die later in Google Maps kunnen worden bekeken.

SMS

BiteSMSDe standaard SMS-applicatie op de iPhone laat wat veel gebruikers betreft nogal wat te wensen over. Er zijn twee prominente applicaties te vinden die als doel hebben om het SMSen op de iPhone te verbeteren, namelijk BiteSMS en iRealSMS. BiteSMS biedt een aantal extra functies aan ten opzichte van de standaard SMS-applicatie de mogelijk om snel smsjes te versturen en beantwoorden (zonder de actieve applicatie te verlaten), smileys, SMSjes versturen om een vooraf ingestelde tijd, de mogelijkheid om je SMSjes met een wachtwoord te beveiligen, het toevoegen van een handtekening, zoeken in je SMSjes, een tekenteller, et cetera. Als je wilt kun je BiteSMS ook gebruiken om SMSjes te versturen buiten je abonnement om. BiteSMS is voor $8,99 te downloaden in de standaard aanwezige repository van BigBoss. Je kunt BiteSMS eerst 15 dagen gratis proberen.

iRealSMSiRealSMS is in werking grotendeels vergelijkbaar met BiteSMS en biedt ten opzichte van de standaard SMS-applicatie onder andere de mogelijk om snel smsjes te versturen en beantwoorden (zonder de actieve applicatie te verlaten), text-to-voice, smileys, forward mogelijkheden, privacy instellingen, ontvangstnotificaties, een tekenteller, et cetera. iRealSMS is voor $12.69 te downloaden via de repository van BigBoss.

Muziek en video

dTunesHet downloaden van audio- en video-bestanden voor eigen (non-commercieel) gebruik is naar Nederlands recht toegestaan. De gratis applicatie dTunes stelt je in staat om dat direct op je iPhone te doen. De applicatie heeft een eigen mediaspeler ingebouwd zodat je de iPod-functie niet hoeft te gebruiken. Je kunt op deze manier dus ook MP3s (downloaden en) afspelen zonder tussenkomst van iTunes.

OpenStreamerOpenStreamer is een snelle mediaspeler die vlc4iphone vervangt. Je kunt met deze speler zowel lokale media afspelen als Internet-streams in verschillende formaten waaronder Shoutcast, OGG, FLV en het veelgebruikte XviD. In combinatie met de hierboven besproken tweak afc2add kun je met OpenStreamer video’s afspelen zonder dat je ze eerst hoeft te converteren naar een formaat dat door iTunes ondersteund wordt.

Games

N64iPhoneVrijwel alle games die specifiek bedoeld zijn voor de iPhone, iPod Touch en/of iPad zul je in de App Store kunnen vinden. Toch is er een categorie games die op iOS gedraaid kunnen worden, maar alleen op gejailbreakte toestellen. Meer specifiek gaat het om games die alleen met behulp van een emulator te spelen zijn. Dankzij deze emulators kun je spellen uit de oude doos spelen zoals je oude spellen van de Gameboy, Nintendo en Super Nintendo, Playstation en Nintendo 64. Over het algemeen kun je de spellen die je ook legaal in je bezit hebt direct vanuit de applicaties downloaden. Om je oude Gameboy Advanced spellen nog een te spelen kun je voor $4.99 terecht bij gpSPhone, om je Nintendo spellen nog eens te spelen kun je voor $4,99 terecht bij nes4iphone, voor je Super Nintendo spellen voor $5,99 bij snes4iphone, voor je Playstation 1 spellen voor $2,99 bij Psx4all en voor je Nintendo 64 spellen voor $2,50 bij n64iphone. Van deze emulator is ook een gratis versie beschikbaar met reclames. Over het algemeen zijn de emulators te gebruiken in combinatie met de Wii Controller (WiiMote) via BlueTooth voor de besturing. Alle genoemde emulators zijn beschikbaar via de standaard aanwezige repository van ZodTTD & MacCiti.

LockScreen

LockInfoHet LockScreen van de iPhone is het scherm met daarop slide to unlock dat je te zien krijgt als je op de Power-knop drukt. Er zijn verschillende applicaties die ervoor zorgen dat je dit scherm nuttiger kunt gebruiken, waarvan de meest prominente LockInfo en SmartScreen zijn. LockInfo is ervoor bedoeld om informatie zoals je agenda, ontvangen e-mail en smsjes, gemiste oproepen en dergelijke weer te geven op dit scherm. Dankzij veschillende plugins voor LockInfo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld je Twitter-timeline of een to-do lijst te integreren in LockInfo. LockInfo is voor $4,99 beschikbaar via de standaard aanwezige repository van ModMyi en is 14 dagen gratis te proberen.

SmartScreenSmartScreen heeft een andere insteek en toont een aantal widgets die je zelf kunt kiezen op je lockscreen. Je kunt daarbij denken aan je widgets voor je agenda, RSS-feeds, een klok, je contacten, een zoekbalk, een rekenmachine, vertalingen, het weer, Facebook, Twitter, et cetera. Er zijn meerdere screens mogelijk, die je in de SmartScreen-applicatie kunt ordenen. Je kunt de widgets herschikken, verbergen, tonen of previewen. Verder is het mogelijk om een Controls-screen te maken, waarop knoppen voor iPod-functie, Wi-Fi, Bluetooth en 3G en andere diensten snel te bedienen zijn door tweemaal op de homeknop te drukken. Ten opzichte van de betaalde versie heeft de gratis Lite-versie een paar beperkingen: maximaal drie widgets, geen Controls-screen, geen Shake to Shuffle op het lockscreen, geen mogelijkheid om widgets te tonen en te verbergen. De volledige versie van SmartScreen is voor $5,00 beschikbaar via de standaard niet aanwezige repository http://apt.media-phone.ch/

Nog niet compatible met iOS 4.x

Nog niet alle jailbreak-software is geschikt voor iOS 4.x en helaas zal ook niet alle jailbreak-software geschikt worden gemaakt voor iOS 4.x. Zo heeft de ontwikkelaar chpwn aangekondigd dat de populaire multitask-software ProSwitcher door tijdgebrek geen update zal ontvangen voor iOS 4.x. Een andere populaire applicatie die op dit moment in ieder geval niet geschikt is voor iOS 4.x is Element, die gratis vergelijkbare functionaliteit aan de hierboven besproken LockInfo biedt. Verder zijn onder andere CalendarPro, Cycorder, Cydget, LockCalendar, OverBoard en SpotBright ook nog niet geschikt voor iOS 4.x.

Risico’s van een jailbreak

safemode-125-whiteEr zijn in principe geen risico’s verbonden aan het jailbreaken van je iPhone, iPod touch of iPad. Het gedeelte van de apparatuur waar de jailbreak plaatst vindt, kan altijd weer overschreven worden door te herstellen naar een officiële firmware van Apple. Mocht een bepaalde jailbreak-applicatie voor problemen zorgen, dan zal je iPhone of iPod touch automatisch in safe mode gezet worden door MobileSubstrate. Je kunt dan veilig de applicatie die problemen veroorzaakt verwijderen.

Het uitvoeren van een jailbreak en zelfs een unlock is in tegenstelling tot wat sommige mensen op basis van de connotatie denken ook niet illegaal. Het is wél mogelijk dat het uitvoeren van een jailbreak, of een applicatie die je gebruikt, in strijd is met de voorwaarden van je mobiele operator of verzekeraar. De vraag of zij jou volgens de wet mogen binden met dergelijke voorwaarden is juridisch interessant, maar heeft in de praktijk minder waarde; aangezien eventuele hardwarematige problemen niet het gevolg zullen zijn van de jailbreak en softwarematige problemen opgelost kunnen worden door te herstellen naar een officiële of custom firmware.

Om eenvoudig een jailbreak uit te voeren kun je op elke iPhone, iPod touch en iPad met iOS 3.1.2 tot en met 4.0.1 naar de website JailbreakMe.com gaan. Je kunt de beveilingsupdate die wordt geleverd in de vorm van iOS 4.0.2 vervolgens gemakkelijk installeren via Cydia in de vorm van een PDF Patch.
Voor een uitgebreid overzicht van jailbreak-software die compatible is met iOS 4.x kun je deze Google Spreadsheet raadplegen. Staat jouw favoriete tweak of applicatie nog niet genoemd in het bovenstaande overzicht? Dan kun je in de reacties uitleggen waarom deze wat jou betreft genoemd had moeten worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

155 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.