Gorilla Glass 5 toestellen

Gorilla Glass 5 krast sneller bij dagelijks gebruik

Gorilla Glass 5 is beter bestand tegen vallen. Maar nu de eerste toestellen met Gorilla Glass 5 op de markt zijn, blijkt dat het materiaal veel sneller krast bij dagelijks gebruik.

Een tijdje geleden schreven we over de nieuwste variant van Gorilla Glass, de glassoort die Apple ook in de iPhones gebruikt. Gorilla Glass 5 breekt minder snel en is beter bestand tegen vallen. Zelfs als je van redelijke hoogte op de grond laat vallen, breekt het glas niet. Maar nu het materiaal in de eerste smartphones is verwerkt, blijkt in de praktijk dat het wel iets sneller krast.


Gorilla Glass 5 toestellen

Gorilla Glass 5 krast snel

De pas aangekondigde Samsung Galaxy Note 7 is het eerste toestel dat voorzien is van Gorilla Glass 5. Apple zal met de iPhone 7 waarschijnlijk snel volgen, want ook in Cupertino gebruiken ze graag het breukbestendige glas. Het nieuwe materiaal breekt minder snel als je je toestel laat vallen, maar meestal moet je inleveren op krasbestendigheid. En dat blijkt bij Gorilla Glass 5 ook inderdaad het geval t zijen. De bekende YouTuber JerryRigEverything besloot met wat scherpe gereedschappen aan de gang te gaan. In onderstaande video zie je het resultaat:

Overigens blijkt ook de aluminium zijkant en de knop onder het scherm flink te krassen. Je meet dat trouwens met de hardheidsschaal van Mohs. Toestellen die voorzien zijn van Gorilla Glass 4 kunnen de test tot niveau 6 goed doorstaan, maar bij Gorilla Glass 5 bleek het toestel niet verder te komen dan niveau 3. Het materiaal raakt gekrast als het in contact komt met ijzer, staal, koper, nikkel en glassoorten. Kortom: met alledaagse voorwerpen, zoals sleutels in je broekzak. Het is dus aan te raden om een screenprotector erop te plakken.

Helaas geeft Apple geen specificaties over de gebruikte glassoort, al zijn ze al jarenlang klant bij Gorilla Glass-fabrikant Corning. We zullen bij de iPhone 7 dus de eerste extreme torture tests moeten afwachten om te ontdekken of het scherm ook zo krasgevoelig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2016, 14:35
Categorie Achtergrond
Onderwerpen glas, gorilla
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.