Chrome-apparaten

Chrome-update laat je alle wachtwoorden exporteren

Google heeft de Chrome-apps voor iOS en macOS een update gegeven, waardoor je nu alle opgeslagen wachtwoorden kunt exporteren. Dat kan handig zijn als je wilt overstappen naar een wachtwoordtool.

Google Chrome voor iOS kreeg afgelopen nacht een update en kort daarop rolde ook de update voor macOS binnen. Het exporteren van opgeslagen wachtwoorden was eerder op experimentele basis al mogelijk in versie 65 voor Android en nu ook officieel in versie 66 van de diverse apps, waaronder iOS.

Chrome kan wachtwoorden exporteren

Heb je in de Chrome-browser wachtwoorden opgeslagen en wil je overstappen naar een ‘echte’ wachtwoordenapp, dan komt deze nieuwe functie als geroepen. De functie werkt zoals je verwacht:

  1. Tk op de drie puntjes rechtsboven.
  2. Kies Instellingen > Wachtwoorden.
  3. Onderaan zie je de optie om wachtwoorden te exporteren.
  4. Je moet met Touch ID of Face ID bevestigen dat jij het bent.
  5. Geef via het deelmenu van iOS aan hoe je de wachtwoorden wilt opslaan, bijvoorbeeld als .csv naar Dropbox, Berichten of iets anders.

Google Chrome wachtwoorden exporteren

Google wijst erop dat iedereen je wachtwoorden kan zien, zodra je het bestand (in .csv-formaat) ergens opslaat. Dit is een onbeveiligd bestand in platte tekst. Dus mocht je de wachtwoorden in een andere app zoals 1Password willen importeren, dan moet je het geëxporteerde bestand na gebruik weggooien om uitlekken te voorkomen.

Slimmere autoplay in Chrome voor Mac

In Chrome 66 voor Mac is ook de functie aanwezig om wachtwoorden te exporteren. Bovendien zitten er nieuwe beperkingen in voor het afspelen van media. De meeste vernieuwingen zijn dan ook in de macOS-versie van Chrome te vinden. Sinds januari geeft Chrome gebruikers de mogelijkheid om audio te dempen. Je kunt dit per website afzonderlijk instellen. In de nieuwste versie 66 kun je nog nauwkeuriger regelen of je audio hoort, afhankelijk van het feit of je bijvoorbeeld eerder hebt geluisterd naar audio op een site en of je de site hebt toegevoegd aan je beginscherm. Google gaat ook bijhouden bij welke sites je naar audio hebt geluisterd en past het autoplay-gedrag van audio daarop aan. Daarbij kijken ze ook naar de Media Engagement Index.

Chrome-apparaten

Uiteraard kun je in Google Chrome op de Mac nu ook wachtwoorden exporteren. Hierbij sla je de lijst ook weer als leesbaar .csv-bestand op. Wat beveiliging betreft vertrouwt Chrome de Symantec-certificaten niet meer en krijg je waarschuwingen te zien als je een dergelijke site wil bezoeken. Websites zullen moeten overstappen naar de nieuwere DigiCert Certificate Authority-certifaten voordat je ze weer in Chrome kunt bekijken.

De app bevat ook nog wat extra beveiligingsmaatregelen voor Spectre.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 april 2018, 9:03
Categorie Apps
Onderwerp chrome

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.