Apple viert 1 miljard podcastabonnementen in iTunes

Apple heeft bekendgemaakt dat er 1 miljard podcastabonnementen via iTunes zijn afgesloten. In het lijstje met populairste podcasts dat ze publiceerden, staan echter vooral opnames van traditionele radioprogramma's.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

podcasts-1-miljardDinsdag 23 juli, de dag waarop Apple nieuwe kwartaalcijfers presenteert, begint meteen al met positief nieuws. De mijlpaal van 1 miljard podcastabonnementen in iTunes is gepasseerd. Apple heeft daarom een speciale promotiepagina gemaakt waar ze de 15 meest populaire Nederlandse podcasts in het zonnetje zetten. Maar die selectie lijkt vooral gericht op mensen die radioprogramma’s van gevestigde partijen nog eens willen horen.

Maar liefst zes van de vijftien podcasts zijn gemaakt door de NTR, andere zijn voornamelijk van NOS, 3FM, VPRO, VARA, Radio Veronica of BNR. Het zijn in feite opnames van reeds bestaande radioprogramma’s, die voor het gemak ook als podcast zijn gepubliceerd. Dat is jammer, want podcasts maakten het ‘voor de gewone man’ mogelijk om met betaalbare middelen een eigen praatshow te maken. Tiësto is de enige eenling die in het lijstje staat, maar dat kun je moeilijk nog een enthousiaste amateur noemen. Misschien is dat een teken van de tijd: Apple ging in 2005 van start met podcasts via iTunes en ze beleefden hun hoogtepunt in de jaren 2005-2007 met Nederlandse toppers als De Bloempod, Podjegamen, KMAC Radio en (jawel) ICT Roddels, waar ik zelf een tijdlang aan meewerkte.

instacastDaarna is het medium – tenminste in Nederland – overgenomen door traditionele radiomakers en het aantal amateur-podcasters is drastisch afgenomen. Toch zijn er nog wel een paar leuke, traditionele podcasts te vinden, zoals Gamebites waar iCulture-redacteur Bastiaan Vroegop geregeld aan meedoet. Een praatradiocultuur zoals in de VS hebben we in Nederland nooit gehad. ‘This Week in Tech‘ is in Nederland wel geïmiteerd, maar het lukte niet om zo populair te worden als het Amerikaanse origineel. Leo Laporte kan van zijn podcast-imperium leven, in Nederland is zoiets ondenkbaar.

Apple zegt dat de 1 miljard podcastabonnementen zijn verspreid over 250.000 podcasts in meer dan 100 landen. Er zijn tot nu toe 8 miljoen afleveringen gepubliceerd. De downloads leveren Apple niet meteen geld op. Bij verkochte apps of iPhones rinkelt de kassa, podcasts zijn bijna altijd gratis. Maar ze binden gebruikers wel aan het iTunes-ecosysteem.

Met de volgende apps kun je podcasts beluisteren:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2013, 16:03
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen itunes, Podcast

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.