‘Apple onthult nieuwe iPhones op dinsdag 10 september 2013’ (update: yep)

Apple gaat op dinsdag 10 september 2013 nieuwe iPhones aankondigen, zegt AllThingsD. De iPhone 5S en iPhone 5C staan op de planning.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Tim cook iPhone aankondigingVolgens een bericht van AllThingsD zal Apple de volgende generatie iPhone op 10 september onthullen, dus over een maand. AllThingsD is het technologieblog van de Wall Street Journal, een krant die nauw verbonden is met bronnen binnen Apple. Als de geruchten kloppen, krijgen we op dinsdag 10 september de iPhone 5S en de goedkopere iPhone 5C te zien. Vorig jaar werd de iPhone 5 op woensdag 12 september aangekondigd, maar die woensdag valt dit jaar af vanwege de herdenking van 11 september.

Dinsdag 10 september is een veel slimmer gekozen dag: het is tijdens de grote consumentenelektronicabeurs IFA Berlijn. Apple kan in één klap alle aandacht voor aankondigingen van Samsung en HTC teniet doen. De verwachtingen zijn dat Samsung op 4 september de Galaxy Note 3 zal aankondigen. HTC heeft de One Max phablet op de planning staan.

Vorig jaar werd al in juli (!) verklapt door AllThingsD dat Apple’s media-evenement op 12 september 2012 zou plaatsvinden. Dat bleek later ook te kloppen: Apple bevestigde begin september de datum. De kans is dus groot dat we nog twee, drie weken moeten wachten totdat we de officeel bevestigde datum weten. Opvallend is dat er bij AllThingsD niets wordt gezegd over nieuwe iPads. De kans is groot dat Apple daarvoor een apart evenement organiseert. Het zou anders ook wat veel zijn: een iPhone 5S, iPhone 5C, iOS 7, iPad 5 en iPad mini 2, allemaal op één dag. Wie dan ook nog een iWatch en een Apple HDTV bij de aankondigingen verwacht, moet wel heel optimistisch zijn.

Wat gaat Apple op 10 september aankondigen?

Tijdens het media-evenement van Apple kunnen we in ieder geval de definitieve versie van iOS 7 verwachten. iOS 7 is geschikt voor de iPhone 4, iPad 2 en latere modellen. Veel details over iOS 7 zijn er inmiddels al bekend, dus er is weinig kans dat Apple ons nog zal verrassen. Misschien dat er één of twee functies in zitten, die Apple heeft achtergehouden in de vijf beta’s die tot nu toe zijn verschenen. De verrassing zal vooral moeten komen van onverwachte extra’s, zoals gratis iWorks-apps.

ios-7-iphones

Ook verwachten we een opvolger van de iPhone 5, die in de wandelgangen al maandenlang iPhone 5S wordt genoemd. Simpelweg omdat Apple een tweejaarlijks schema volgt, waarbij het ene jaar een totaal nieuw toestel verschijnt (iPhone 3G, iPhone 4, iPhone 5) en het daaropvolgende jaar een verbeterde versie met een S (iPhone 3GS, iPhone 4S, iPhone 5S). Het nieuwe toestel zou zijn voorzien van een betere (12-megapixel?) camera, een dubbele led-flitser om betere foto’s onder slechte lichtomstandigheden te maken en eventueel zelfs een vingerafdrukscanner. Verwijzingen naar die vingerafdrukscanner waren aanvankelijk aanwezig in de software, maar verdwenen later weer. Apple nam AuthenTec vorig jaar over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in vingerscannertechnologie. Het nieuwste gerucht is dat Apple een bolstaande homeknop gaat maken, bedekt met een laagje saffier. Dat zegt analist Ming-Chi Kuo, die het als volgt beredeneert: de ruimte rondom de homeknop is beperkt, omdat vlak daarbij ook de Lightning-connector, speaker en microfoon moeten worden ingebouwd. Assemblage zou daarom moeilijk kunnen zijn. In plaats van een homeknop met deukje verwacht Kuo daarom een bolstaande homeknop. Er is daardoor meer ruimte om een vingerafdrukscanner weg te werken. De het harde materiaal van saffier is nodig om te voorkomen dat de uitpuilende homeknop makkelijk krast. Saffier heeft een hardheid die alleen wordt overtroffen door diamant.

iPhone_5S_iPhone_5C

Verder is er natuurlijk de veelbesproken iPhone 5C, die eerder door het leven ging als iPhone mini en iPhone lite. Dit is een toestel dat Apple volgens veel commentatoren nodig heeft: de iPhone 4 blijft nog steeds een goed verkocht toestel. Armere bevolkingsgroepen en inwoners van groeiregio’s die geen geld hebben voor de nieuwste iPhone, grijpen massaal naar de twee voorlaatste modellen. Operators bieden de iPhone 4 vaak extra goedkoop aan bij een abonnement, ook in welvarende landen zoals Nederland en België. Vreemd terrein voor Apple? Helemaal niet. Niemand had gedacht dat Apple een €50 kostende iPod zou uitbrengen, maar toch kwam opeens de iPod shuffle op de markt. Je kan er bijna niets mee, maar de constructie en het design zijn kwalitatief goed en Apple-waardig. Bij de iPad bracht Apple ook een budgetvariant uit en zelfs bij de iMac verscheen een budgetmodel: de Mac mini, zonder beeldscherm.

iPhone_5S_iPhone_5C-9

Eigenlijk is de budget iPhone dus al een bewezen succesnummer. Apple hoeft alleen maar een ‘opvolger’ van de iPhone 4 uit te brengen. Het heeft als voordeel dat klanten een toestel van nu kopen, aangepast aan de huidige technische mogelijkheden maar voor een vriendelijk prijskaartje. Bij de iPhone 4 loop je uiteindelijk toch met technologie uit 2010 op zak. De iPhone 5C krijgt naar verwachting een plastic behuizing, zal verkrijgbaar zijn in meerdere kleuren en een prijskaartje hebben dat aantrekkelijk is voor mensen die hun eerste smartphone kopen. Het zal qua prijs een middenklasser zijn, zo verklapte de CEO van Pegatron al eens.

Apple-blogger Jim Dalrymple is er ook van overtuigd dat op 10 september de nieuwe iPhones worden onthuld. Hij benadrukte het WSJ-gerucht met zijn beruchte “yep”. Dalrymple staat ook bekend om zijn zeer nauwe banden met Apple – en hij had het in het verleden zo goed als altijd bij het rechte eind door bij bepaalde geruchten te antwoorden met “yep” en “nope”. Dit lijkt hij enkel te doen bij geruchten waarbij hij absoluut zeker is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 augustus 2013, 17:19
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen iPhone 5c, iPhone 5s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.