apple logo belichting

Apple-kwartaalcijfers: 37,4 miljoen iPhones, 19,5 miljoen iPads verkocht

Apple heeft kwartaalcijfers voor januari-februari-maart 2013 aangekondigd. Er werden meer iPhones en iPads verkocht dan in hetzelfde kwartaal, een jaar geleden. Maar de winst viel lager uit.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple logo belichtingApple heeft vanavond kwartaalcijfers bekendgemaakt voor het kwartaal dat liep van begin januari tot eind maart 2013. Apple verkocht 37,4 miljoen iPhones en 19,5 miljoen iPads. Dat is meer dan vooraf werd verwacht. Er werd een kwartaalomzet van 43,6 miljard dollar geboekt en de brutomarge was 37,5 procent. Een jaar geleden was dat nog 47,4 procent. Internationale verkopen waren goed voor 66 procent van de omzet.

Om de cijfers in perspectief te plaatsen: in hetzelfde kwartaal vorig jaar werden 35,1 miljoen iPhones verkocht, dit jaar was dat 37,4 miljoen. De iPad ging in hetzelfde kwartaal vorig jaar 11,8 miljoen keer over de toonbank, nu was dat 19,5 miljoen. Er werden bijna 4 miljoen Macs verkocht. Vanaf 23:00 uur Nederlandse tijd zal Apple een conference call met analisten uitzenden, die live via de website is te volgen.

Onderstaand plaatje laat de omzetontwikkeling van Apple in de afgelopen jaren zien. Het feestdagenkwartaal heeft traditiegetrouw een uitschieter naar boven, vandaar dat het eerste kalenderkwartaal van het jaar altijd wat lager uitvalt (via TNW). Er is sprake van een lichte groei ten opzichte van een jaar geleden:

omzet-apple

Bij de omzetontwikkeling is duidelijk te zien dat er sprake is van een daling:

winst-apple

Apple kondigde vanavond ook aan dat het terugkopen van aandelen zal worden opgevoerd naar 60 miljard dollar. In 2012 was al aangekondigd dat dit voor 10 miljard dollar zou gebeuren. Aandeelhouders kunnen bovendien uitkijken naar 15% meer dividend. Het bedrijf gaat hiervoor 100 miljard dollar cash aanwenden.

apple financial resultsVoor investeerders en analisten was dit een belangrijk kwartaal: zou Apple in staat zijn om vriend en vijand te verrassen met betere cijfers dan verwacht? Voorafgaand aan de bekendmaking verwachtten analisten dat Apple een recordomzet van 42,4 miljard dollar zou boeken. Dat is een groei van 8%, maar toch zijn de Apple-investeerders niet tevreden. Ze zijn de afgelopen jaren gewend geraakt aan veel hogere groeicijfers. Voor de winst werd een teruggang met 18% naar 9,52 miljard dollar verwacht. Dat heeft te maken met het feit dat er de afgelopen maanden geen nieuwe producten zijn uitgebracht en dat nieuwe producten zoals de iPad mini met een lagere marge worden verkocht. De winst is inderdaad lager uitgevallen: Apple kwam uit op 9,5 miljard dollar. Het is de eerste keer in tien jaar dat de winst is afgenomen. Eerder vandaag lieten we weten welke voorspellingen Apple zou moeten verslaan om een goed figuur te slaan. Voorspellingen van analisten dat er minstens 36,5 miljoen iPhones waren verkocht, versloeg Apple met gemak door 37,4 miljoen stuks te verkopen.

Maar dat betekent niet dat geruchten dat over een dramatisch afgenomen vraag naar iPhones meteen van tafel zijn. Vanmiddag circuleerde nog het gerucht dat tegenvallende cijfers bij LG Display erop wijzen dat Apple veel minder iPhones produceert. Soortgelijke geruchten zullen de komende weken nog regelmatig circuleren. Er lijkt namelijk sprake van een bewuste campagne door bepaalde partijen om Apple in een kwaad daglicht te zetten. Het negatieve sentiment rond Apple wordt uiteraard veroorzaakt door het uitblijven van nieuwe producten, maar er zou meer aan de hand zijn. De bekende blogger Philip Elmer-Dewitt vermoedt koersmanipulatie door hedgefund-managers en analisten die Apple vijandig gezind zijn. Zo ontstond begin deze week ook opeens het gerucht dat de positie van Apple CEO Tim Cook op het spel zou staan. Een andere merkwaardige ontwikkeling is dat Samsung een rol schijnt te spelen in het creëren van negatief sentiment rondom Apple en je hoeft geen alu-hoedje te hebben om vreemd klikgedrag vanuit Zuid-Korea te zien. Met de koersval van het aandeel Apple valt het op zich ook wel mee. De koers staat nu hoger dan tijdens het tijdperk Steve Jobs. De koers schoot na de bekendmaking van de cijfers nog iets omhoog.

apple-aandeel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 april 2013, 13:59
Categorie Apple
Onderwerpen apple, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.