Apple en IBM werken op het gebied van software steeds vaker samen en nu is daar het volgende resultaat van aangekondigd. IBM Watson Element for Educators is een iPad-app waarmee docenten meer inzicht krijgen in de statistieken van leerlingen en is dus bedoeld voor het onderwijs. Ruim een jaar geleden bleek al dat IBM en Apple samen aan onderwijsapps werken en deze nieuwe app is daarvan het eerste resultaat.

Apple en IBM met onderwijsapp
De IBM Watson Elements for Educators-app is, zoals de naam al verklapt, bedoeld voor leraren. Met de iPad-app kunnen docenten allerlei gegevens van leerlingen bekijken. Denk aan de prestaties, aanwezigheid, gedrag en activiteiten. De gegevens kan de docent vervolgens gebruiken om het onderwijs voor individuele leerlingen te verbeteren, wat weer moet zorgen voor betere schoolresultaten. Docenten kunnen notities in de app maken, zodat ze precies weten wat er bij de leerlingen speelt. Ook andere leraren kunnen deze gegevens dan raadplegen, zodat ook zij weten hoe de prestaties van de leerlingen ervoor staan.
De app maakt ook gebruik van Watson Enlight, een tool om het lesmateriaal te verbeteren. Door middel van kunstmatige intelligentie, kan lesmateriaal voorgesteld worden dat beter past bij de individuele interesses van de leerlingen. Ook heeft de app een spotlight-functie, waarmee leraren onderling kunnen communiceren over de prestaties van de studenten. Zo kunnen leerlingen die iets uitzonderlijks gedaan hebben, in het zonnetje gezet worden. De Coppell Independent School District in Texas is de eerste school die gebruik zal maken van deze app.
Apple betrekt zich steeds meer in het onderwijs
Apple zet zich met apps en schoolprogramma’s steeds meer in voor het onderwijs. Tim Cook heeft zich ook al vaker uitgesproken over de relevantie van goed onderwijs. Zo wil hij het liefst dat programmeren een vak wordt in het basisonderwijs, zo vertelde hij tijdens StartUp Fest Amsterdam, afgelopen voorjaar. Swift Playgrounds is een voorbeeld van een app waarmee kinderen kunnen leren programmeren in Apple’s eigen programmeertaal. Ook heeft Apple een eigen Klaslokaal-app, waarmee docenten de iPads van leerlingen mee kunnen bedienen en bekijken. Ook Nederlandse scholen zijn blij met de aandacht die Apple aan het onderwijs geeft.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple Sports-app nog steeds niet in Nederland: waarom dit misschien wel Apple's beste app is (20-05)
- Google Translate nu in te stellen als standaard vertaalapp: dit zijn de voordelen (20-05)
- Apple introduceert extra functies in Apple Kaarten voor Grand Prix in Monaco (16-05)
- Apple Music rolt eigen overstapdienst uit (15-05)
- Apple zet experts in om Apple Kaarten beter te maken (15-05)
Lijkt me enerzijds wel wat: faciliteren van docenten. Zeker wanneer dat kan bijdragen aan het zogenaamd ‘gepersonaliseerd leren’ (hoe kan leren niet persoonlijk zijn? 🙂
Juist daarom mis ik het (mede)eigenaarschap en/of (medezeggenschap) van de leerlingen zelf in de opzet van de app, zoals omschreven. Een essentie die nog maar zelden echt wordt omgezet in educatieve programmatuur. Schoolpoort heeft een begin: een leerportfolio, waar de leerling (leven lang) eigenaar van is. Hij/zij bepaalt wat in het portfolio wordt opgenomen en wie het portfolio mag inzien. Daarnaast groeit ook Schoolpoort naar geautomatiseerde content- en leertaak aanbieding dat past de zone van de naaste ontwikkeling.
Nou gaat het me vooral om achterliggende concepten bij het design van educatieve programmatuur en apps. Waar sturing geven en gestuurd worden makkelijk omslaat en rollen van actoren dus ook. Een fundament voor co-creatief en interactief onderwijs, dat bovendien niet per sé in schoolse situaties moet worden uitgevoerd.