Li-Fi: data versturen via een lamp

Apple experimenteert met Li-Fi draadloze verbindingen in iPhones

Apple is bezig met Li-Fi, een draadloos netwerk op basis van licht. In code van iOS 9.1 en later zijn verwijzingen naar Li-Fi aangetroffen, bedoeld voor toekomstige iPhones.

Li-Fi: data versturen via een lampUit code van iOS blijkt dat Apple experimenteert met een supersnelle, lichtgebaseerde netwerkfunctie voor toekomstige iPhones. Het gaat om Li-Fi, een techniek die werkt met lichtpulsen. Recente versies van iOS blijken verwijzingen te bevatten naar Li-Fi. De techniek is nog experimenteel maar zou op termijn een vervanger kunnen zijn voor Wi-Fi. Sinds iOS 9.1 zou Apple er al mee testen.

Li-Fi: sinds iOS 9.1

In iOS 9.1 en latere versies zijn verwijzingen gevonden naar ‘LiFiCapability’ in cachebestanden van het besturingssysteem. Het werd ontdekt door Twitter-gebruiker Chase Fromm.

Li-Fi-netwerk

De werking van Li-Fi lijkt wel een beetje op de manier waarop een infrarood afstandsbediening werkt. De data wordt snel verstuurd door een snel modulerende lichtbron. Een lichtsensor pikt de signalen op en zet ze om naar een elektronisch signaal. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zichtbaar licht. De modulatie is echter onzichtbaar. Je zou dus een gewone huiskamerlamp kunnen gebruiken voor uitwisseling van data. De theoretische snelheid is 224 gigabit per seconde.

Apple heeft al eerder nagedacht over data-overdracht via licht of optische verbindingen, zonder kabels. Zo dienden ze in 2013 een patent in, waarin ze optische demodulatie met een beeldsensor beschrijven. Het systeem zou binnenshuis moeten worden gebruikt.

Li-1st

Eerste Li-Fi-lamp is er al

Er zijn al praktisch verkrijgbare Li-Fi-producten. De eerste was de Li-1st, gemaakt door het bedrijf pureLiFi. Ze stuurden de lamp (zie foto) als reclamestunt naar allerlei technologie-journalisten. Sindsdien heeft pureLiFi miljoenen investeringsgeld opgehaald om de producten verder te ontwikkelen. Li-Fi is snel, veilig en efficiënt, maar heeft ook nadelen zoals beperkt bereik en het feit dat je altijd een lamp aan moet hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2016, 18:42
Categorie Geruchten
Onderwerp wifi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.