Apple betaalde maar 1,9 procent vennootschapsbelasting buiten VS

Apple betaalde in het afgelopen fiscale jaar 1,9 procent aan vennootschapsbelasting. Dat is lager dan veel andere bedrijven.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

CupertinoApple heeft het afgelopen jaar 1,9 procent vennootschapsbelasting betaald buiten de Verenigde Staten. Dit percentage ligt lager dan bij veel andere bedrijven. Ook andere bedrijven zoals Starbucks, Facebook en Google betalen buiten de VS weinig belasting door gebruik te maken van constructies als ‘Double Irish With a Dutch Sandwich’. De winst wordt daarbij via Ierse en Nederlandse dochterbedrijven geleidt, waarna het afrekenen plaatsvindt in de Caraïben. Het zijn geen illegale praktijken, maar ze zorgen er wel voor dat de vennootschapsbelasting zo laag mogelijk blijft.


Apple betaalde in het afgelopen fiscale jaar 713 miljoen dollar aan vennootschapsbelasting. Volgens berekeningen is dit maar 1,9 procent van de winst van 36,8 miljard dollar. Dit blijkt uit het financiële rapport dat Apple eerder naar buiten bracht.

Net als andere bedrijven heeft Apple grote kasreserves in andere landen. In de VS zou het bedrijf flink wat belasting erover moeten betalen, maar door slimme constructies buiten de VS kunnen ze dit minimaliseren. De hoeveelheid cash die Apple buiten de VS heeft, groeide tussen 30 juni en 29 september van 74 maar 82,6 miljard dollar.

De vennootschapsbelasting staat uiteraard los van de BTW die Apple in specifieke landen moet rekenen. Vandaar dat eerder dit jaar gewoon de BTW-prijs op nieuwe iPhones werd verhoogd, waardoor de minimumprijs voor de iPhone 5 steeg naar 670 euro.

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 november 2012 om 11:52
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 12 reacties

  1. Vennootschapsbelasting 1,9 procent van de omzet?
    VPB heeft niks met omzet te maken, dus onzinnige procentuele vergelijking!

  2. Overigens wordt vennootschapsbelasting over de winst berekend en niet over de omzet… Een niet onaanzienlijk verschil!
    (Red.)Dank, gaat inderdaad om winst.

  3. Hey, hoe je het ook wilt berekenen, schadalig dat zulke superrijke bedrijven, zo ontzettend weinig aan belasting betalen.
    Dát zijn nu typisch de bedrijven die veel en veel meer moeten bijdragen aan de maatschappij.
    Het zijn net zulke dieven als banken.

    En ga ze als Apple-fanboy/girl nou niet zitten te verdedigen.

  4. @N. Amedei: Wat een ontzettend voorspelbare en ongefundeerde reactie geef jij. Volgens mij betaalden ze nog altijd USD 713mln. En dit is dan alleen de vennootschapsbelasting.

    En hoeveel belasting betalen banken volgens jou? Als je er geen verstand van hebt, moet je niet te hard dit soort dingen roepen.

  5. Origineel geplaatst door Flieps
    @N. Amedei:Wat een ontzettend voorspelbare en ongefundeerde reactie geef jij. Volgens mij betaalden ze nog altijd USD 713mln. En dit is dan alleen de vennootschapsbelasting.En hoe veel belasting betalen banken volgens jou? Als je er geen verstand van hebt, moet je niet te hard dit soort dingen roepen.

    Het maakt mij verder niet uit, maar je geeft verder geen inhoudelijke reactie. Je haalt alleen de reactie van iemand anders onderuit. Wat is het eigenlijk dat je wilt zeggen? Vind je dat Apple genoeg belasting betaalt? Ben je het eens met constructies om zo weinig mogelijk belasting te betalen? Kortom wat is jouw mening?

    Zelf vind ik het goed dat dit soort berichten wordt gepubliceerd, zodat iedereen weet hoe rot het systeem is. Apple (en andere bedrijven) heeft gelijk, ik wil binnen legale middelen ook zorgen dat ik zo weinig mogelijk belasting betaal. Het zou mooi zijn dat landen met elkaar samenwerken om te zorgen dat iedereen zijn/haar steentje bijdraagt.

  6. Wel profiteren van de maatschappij, maar niet willen teruggeven aan diezelfde maatschappij.

    Maar goed, zolang het legaal is, is alleen de politiek (en de bedrijven hun moraal) iets te verwijten. Afspraken maken tussen landen om dit te voorkomen is echter lastig want er zullen er altijd zijn die wel bij dit soort constructies profiteren (belastingparadijzen). Zo ook Nederland.

  7. @LayZTigr: Mijn mening is dat je niets over de belastingdruk van Apple (of banken in het algemeen) kan zeggen, zonder je te verdiepen in de oorzaak van deze lage belastingdruk. Je kunt je niet enkel blind staren op het percentage van 1.9%. Dan wordt het nl heel makkelijk om te zeggen dat het dieven zijn.

    En de laatste tijd wordt er in dat geval maar even makkelijk een bruggetje geslagen naar ‘die banken’. En daar zie ik de relevantie dan weer niet van in.

  8. Ik ben Apple fan van het eerste uur. Maar begint mij toch een beetje tegen te staan dat bij Apple maatschappelijk ondernemen niet al te hoog in het ‘vaandel’ lijkt te staan. Dat zou mij een veel beter gevoel geven bij de hoge prijzen die ik betaal voor hun producten. Een wat groener, duurzamer beleid. Meer als 120 miljard op de bankrekening maar wel mensen blijven uitbuiten in Azie. Kan toch niet meer?

  9. Origineel geplaatst door Flieps
    En de laatste tijd wordt er in dat geval maar even makkelijk een bruggetje geslagen naar ‘die banken’. En daar zie ik de relevantie dan weer niet van in.

    Ik snap het bruggetje naar de banken wel. Ik zou echter eerder verwijzen naar het huidige financiële systeem ipv enkel de banken.

    Al die “mooie” financiële constructies die bedacht zijn om enkel de winst te maximaliseren gaan volgens mij veel te ver. Het systeem is nu dusdanig ingewikkeld en verweven met elkaar dat er al bij één lokale terugval wereldwijd problemen ontstaan.

    Denk aan Griekenland. Het is toch bijna niet te geloven dat zon kleine economie de gemoederen al jaren bezighoudt…

    Afijn dit is niet de plek maar de verwijzing naar het Fin systeem kan ik wel begrijpen.

  10. Origineel geplaatst door N. Amedei
    Hey, hoe je het ook wilt berekenen, schadalig dat zulke superrijke bedrijven, zo ontzettend weinig aan belasting betalen. Dát zijn nu typisch de bedrijven die veel en veel meer moeten bijdragen aan de maatschappij. Het zijn net zulke dieven als banken.En ga ze als Apple-fanboy/girl nou niet zitten te verdedigen.

    Op deze manier kan Nederland nog meeliften op het succes van Apple. Als dit belastingstelsel zou veranderen dan wordt dat ook minder!

  11. Ineens schrijven alle media over 1.9 % die Apple betaalt. De ene heeft het over percentage van de omzet en de ander over de winst. De bron van dit artikel kan ik niet vinden maar is eigenlijk hetzelfde als Nu.nl waar ook over de winst wordt gesproken. Bij Rtlz staat in het artikel dat het om de omzet gaat. Als bron word daar Webwereld aangehaald die in dat artikel weer stelt dat het geld op een buitenlandse rekening staat en ze in onderhandeling zijn met de Amerikaanse belastingdienst mocht het naar een Amerikaanse rekening overgeheveld worden. Oftewel er zal meer belasting betaald moeten worden, maar hebben ze het nu uitgesteld om in het buitenland te parkeren.

    Fijn dat Iphoneclub een artikel schrijft over winst en belasting maar neem dat nou niet direct over van slechte websites als Nu.nl. Daar klopt vaak zo weinig van en geeft mensen een mening wat niet feiten is gebaseerd of niet volledig is.

  12. Origineel geplaatst door Simon
    Fijn dat Iphoneclub een artikel schrijft over winst en belasting maar neem dat nou niet direct over van slechte websites als Nu.nl. Daar klopt vaak zo weinig van en geeft mensen een mening wat niet feiten is gebaseerd of niet volledig is.

    Wij publiceerden dit artikel om 10:33 uur, NU.nl pas om 14:25 uur. Dus de opmerking over overschrijven kan nooit kloppen. We hebben ons vooral gebaseerd op een artikel van The Washington Post/AP (zie bronvermelding), wat je moeilijk een ‘slechte website’ kunt noemen. Mocht er desondanks in ons artikel informatie nog niet correct zijn, dan lezen we dat uiteraard graag en zullen we dat meteen aanpassen.