
iPhone-natuurgidsen: Nederlandse reptielen, vlinders en flora ontdekken met je iPhone
ETI Bioinformatics heeft een serie veldgidsen in de App Store uitgebracht voor natuurliefhebbers. Met de apps Vlinders van Nedreland, Reptielen en Amfibieën en Flora NL kun je met de iPhone op ontdekkingstocht gaan in de natuur. Met de gratis app ‘Reptielen en Amfibieën van Nederland’ heb je foto’s en geluiden van 24 dieren bij de hand. De app is ontwikkeld in het kader van het EU KeyToNature-project, dat als doel heeft om flora- en fauna-informatie toegankelijker te maken.
Deze app wordt daarbij gratis aangeboden omdat de organisatie erachter 20 jaar bestaat. ETI Bioinformatics heeft ook een vlindergids ontwikkeld. In ‘Vlinders van Nederland’ zie je 69 soorten dagvlinders die je in Nederland kunt aantreffen. De soorten zijn ingedeeld op familie en kleur, maar ook alfabetisch op naam te doorzoeken. De app is gebaseerd op een cd-rom, die eerder in samenwerking met de Vlinderstichting is uitgebracht. Op een kaart van Nederland is te zien waar je de verschillende soorten kunt aantreffen.
En dan is er nog de duurste app: ‘Flora NL’. Dit is de meest uitgebreide gids, met informatie over meer dan 2.000 planten in Nederland. De gids bevat ruim 9.000 illustraties en is gebaseerd op Heukels’ Interactieve Flora van Nederland, dat al eerder is gepubliceerd op dvd. Ook bij deze gids krijg je op een kaartje van Nederland te zien waar je de getoonde soorten kunt aantreffen. Altijd al willen weten hoe het muskuskaasjeskruid eruit ziet? Het staat erin, voorzien van foto’s, een getekende illustratie en achtergrondinformatie.
Downloaden:
- Flora NL – Heukels’ Interactieve Flora van Nederland (€9,99)
- Vlinders van Nederland (€5,99)
- Reptielen en Amfibieën van Nederland (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Goede zaak. Nu is het wachten nog op een app die je helpt dieren en planten te herkennen op basis van je locatie en het tijdstip. Stel bv. dat ik vanavond om een uur of acht aan de Waddenkust een vogel zie, maar twijfel welke ik nu gezien heb. Op basis van GPS-info, datum (jaargetijde) en tijd van de dag zou het, in combinatie met info over populaties en verspreidingspatronen, mogelijk moeten zijn in te schatten welke vogels waarschijnlijk en minder waarschijnlijke kandidaten zijn. Hetzelfde zou met andere dieren, en natuurlijk ook met planten, moeten kunnen.
Maar voorlopig ben ik hier ook heel blij mee, hoor. 😉
ik zoek eigenlijk een app die me vergelijkbaar met Amazon Remember kan vertellen naar welke bloem/plant/boom ik aan het kijken ben.
De flora is geweldig. Nu hoop ik nog op een app die gebaseerd is op birdix om vogels en hun geluiden op te zoeken. Zal wel wat interaktie geven wanneer je in het veld hun geluiden reproduceert: sommige soorten reageren al op goede menselijke imitaties..
Ik wacht op een soort Shazam voor dieren. De iPhone neemt een dierengeluid op en de App vertelt je welk dier het is. Vooral handig om vogels te kunnen herkennen. Misschien doe ik hier iemand een idee mee aan de hand en kan hij/zij er even mee aan de slag gaan. Lijkt me een goed lopende app worden!
Ik heb ze alle drie en ik vind het geweldig! Ik sjouwde tot nu toe steeds met een flora, een vlinder gids en nog wat boeken in mijn rugzak rond als ik op excursie ging. Nu alleen met m’n iPhone! Nou, ja, nu nog een vogel gids, een paddestoelen gids, een libellen gids, een….
En alles op iPad formaat a.u.b.
Het wordt tijd, dat Apple app’s gemaakt in Flash toelaat.
Op mijn site staan al twee jaar app’s met alle Nederlandse dagvlinders.
http://www.vlinderskieken.nl/vlinders/mobile.html
Jammer, dat zo’n gigant als Apple alleen ‘eigen werk’ toestaat. Een groot aantal leuke dingen laten ze zo aan zich voorbijgaan en onthouden ze aan ‘hun’ klanten!
Jammer dat je het niet in HTML5 gemaakt hebt.
Er is in deze serie nu ook een gids voor roofvogels en uilen.
Hebben ze nog meer van dit soort apps?
Vogels, vlinders, planten, reptielen en amfibieen. Er komen regelmatig nieuwe bij.
Tuinvogels is net uit. Leuke app met geluiden van 100 soorten vogels en schitterende foto’s.