Kenu AirFrame Plus

GPS-ontvangst van iPhone verbeteren in de auto

Als je de iPhone in de auto gebruikt om te navigeren, kan het gebeuren dat de GPS-ontvangst niet optimaal is. Wat kun je doen om de ontvangst te verbeteren?

GPS-ontvangst in de auto

De iPhone wordt steeds vaker gebruikt voor navigatie. Aanvankelijk gebruikten mensen daarvoor apps als Navigon en TomTom, maar de gratis apps Waze, Apple Kaarten en Google Maps groeien ook in populariteit. Om te kunnen navigeren heb je wel GPS-ontvangst nodig en om het scherm goed te kunnen aflezen is een autohouder erg handig. Je kunt dan navigeren zonder dat je de smartphone hoeft aan te raken – wel zo veilig.


Er zijn allerlei autohouders voor de iPhone verkrijgbaar, waarmee je je toestel stevig aan het dashboard of de autoruit kunt bevestigen. Een van de populairste modellen is de Kenu AirFrame (ca. 30 euro) die ook in goedkopere merkloze varianten te vinden is.

Kenu AirFrame Plus

Sommige autohouders zijn actief, wat betekent dat ze de iPhone opladen tijdens het autorijden. Er zijn ook passieve autohouders voor bevestiging van de iPhone in de auto. In feite is het niet meer dan een plastic houdertje. De meeste hedendaagse autohouders zijn passief. Je zult dus zelf een kabel in de iPhone moeten steken.

TomTom bracht in het verleden een carkit uit met ingebouwde gps-ontvanger. Sinds dat eerste model uit 2009 is er geen opvolger verschenen, maar je kunt je afvragen of dat erg is. Een houder met ingebouwde GPS-chip is erg prijzig en bovendien is het nogal dubbelop. Er zit immers in de iPhone al een GPS-ontvanger, dus waarom zou je dubbel betalen?

Om te kunnen navigeren met je wel zorgen dat je iPhone een goede GPS-ontvangst heeft en deze tips kunnen daarbij helpen.

  1. Hou rekening met warmtewerende folie op de voorruit. Veel auto’s hebben een opening (vaak bij de achteruitkijkspiegel) in de folie, waar de ontvangst een stuk beter is. De vraag is alleen of je de iPhone-houder zo hoog aan de voorruit wilt plakken.
  2. Gebruik geen hoesjes of andere zaken die de iPhone bedekken. Een autohouder die uit een smal beugeltje bestaat is geschikter dan een grote houder waar je iPhone helemaal in verdwijnt.
  3. Metaal is een minder geschikt materiaal omdat het de signalen blokkeert. Kies liever voor plastic.
  4. Bevestig de iPhone niet helemaal onderaan het dashboard. Je moet dan je ogen te veel van de weg houden om het scherm te kunnen aflezen. Hoog aan het dashboard of op de autoruit op een plek die het zicht niet blokkeert, is beter. Bovendien geeft een lage plaatsing een minder goede ontvangst.

Nog een aantal andere tips:

  • Wacht tot je gps-ontvangst hebt, voordat je wegrijdt. In een stilstaande situatie kun je gemakkelijker een gps-signaal ontvangen, dan in een rijdende auto.
  • Zoek een open ruimte op. Vermijd gebouwen en andere grote objecten. Je hebt de beste ontvangst als er vrij zicht op de gps-satellieten is.
  • Waar zit de gps-ontvanger van je telefoon? Zorg dat die plek niet wordt geblokkeerd door obstakels, zoals een hoesje of metalen houder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!